Pääkirjoitus 8.10.2021

Joko nyt Kisapuisto?

Moni lahtelainen jalkapallon ystävä hieraisi varmasti silmiään lukiessaan tällä viikolla uutisen, jossa kerrottiin, että Kisapuiston stadionsuunnitelmat ovat etenemässä vihdoin ja viimein haluttuun lopputulokseen. Toisaalta ainakin itselläni heräsi heti epäily siitä, että kyllä se suunnitelman eteneminen toteutukseen asti taas varmasti johonkin kaatuu. Eikä ihme, sillä onhan Kisapuiston stadionista ja sen päivittämisestä nykyaikaan taitettu Lahdessa peistä jo varmasti 50 vuotta ja matkan varrella on nähty monenlaista suunnitelmaa.

No, joka tapauksessa nyt vihdoinkin asiat etenevät, sillä Lahden kaupunginhallitus hyväksyi Kisapuiston uuden hankesuunnitelman tämän viikon maanantaina. Sen pohjalta alueen laajamittainen uudistaminen toteutetaan osissa. Kisapuiston uuden kokonaissuunnitelman tavoitteena on tarjota korkeatasoinen ympäristö, jossa on hyvät edellytykset kilpaurheilulle, harrastusliikunnalle ja vapaa-ajan toiminnalle. Pesäpallokentän ja tekojääradan jatkovalmistelu käynnistyy välittömästi, mutta päätös jalkapallostadionin toteutusmallista on tarkoitus tehdä myöhemmin tänä vuonna.

Merkittävää tässä suunnitelmassa on se, että FC Lahti yhteistyökumppaneineen ovat investoimassa stadionhankkeeseen. Tuskinpa suunnitelma olisi edes etenemässä ilman FC Lahden panosta? Tavoitteena on mahdollistaa noin 5000 katsojan jalkapallostadion/tapahtuma-areena, joka täyttäisi UEFA:n kategoria 3:n vaatimukset. Lehtien palstoilla Kisapuiston uudistamista vastustavat tahot ovat todenneet hankkeen olevan rahan tuhlausta ja ovat ihmetelleet miksi kaupunki rakentaa stadionin FC Lahdelle. Sinänsä outoa, että FC Lahden investointia vaaditaan, mutta muilta Kisapuiston remontista hyötyviltä seuroilta ei osallistumista hankkeeseen odoteta millään muotoa. Tosin pesäpalloa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavalla Lahden Mailaveikoilla ei varmasti olisi ollut varaa lähteä millään tavalla projektiin investoimaan. Eihän jäähalliakaan aikanaan rakennettu Kiekko-Reippaan rahoilla, vaikka se pääasiallinen käyttäjä olikin? Tekojääradasta iloa saavat sitten varmasti kaikki kaupungin jääurheilijat ja myös me tavalliset pulliaiset, jotka nauttivat luistelusta ja ulkoilusta. Onkin ollut liki häpeällistä, ettei Lahdessa ole tähän mennessä ollut isoa tekojäärataa.

Jos kaikki menee putkeen, pesäpallokentän ja tekojääradan rakennustyömaalla isketään lapio maahan jo ensi vuonna. Jalkapallostadionin uusi pääkatsomo olisi valmis vuonna 2024. Nyt vain kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että saamme vihdoin ja viimein nähdä uudistetun ja nykyaikaisen Kisapuiston.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO