Pääkirjoitus 24.11.2022

Etkö sä tiedä kuka mä oon?

Räppäri Gettomasa tempaisi itsensä hetkessä koko kansan viralliseksi kusipääksi haastattelullaan Keskisuomalaisessa. Kyseisessä haastattelussa Gettomasa tylytti haastattelijaa tämän tietämättömyydestä Gettomasan suuruudesta ja tuotannosta. No, myönnettäköön, että myös haastattelijan valmistautuminen haastattelun tekoon oli myös totaalisen pielessä. Mitään faktoja ei oltu etukäteen tarkastettu ja tällä kertaa artisti ei niitä halunnut lähteä kertaamaan, koska oletti, että kyllä kaikkien pitää hänen ansionsa räppärinä ja kansanvillitsijänä tuntea.

Itselleni tuli ensin mieleen, että kyseessä on tarkoituksella tehty mainoskikka, sillä perinteinen artistihaastattelu olisi tuskin kiinnostanut ketään muita kuin Gettomasan faneja. Nyt haastattelulla saatiin aikaiseksi iso viraali somehitti ja nyt sellaisetkin suomalaiset, joille nimi Gettomasa oli ennestään tuikituntematon, tietävät miehen. Toki on olemassa myös toinen vaihtoehto eli se, että yksi törppö haastatteli toista törppöä ja kaikki lukemamme on täyttä totta. Toimittaja hoiti oman hommansa ala-arvoisesti ja artisti veti riman vielä alemmas. Tuloksena kuitenkin ehkä parhaiten muistiinjäävä artistihaastattelu vuodelta 2022.

Itse olen esiintyvänä artistina 35 vuodessa törmännyt monestikin haastatteluissa siihen, että haastattelijalla ovat ihan perusasiatkin bändistä täysin hakusessa. Ymmärrän, että se voi ärsyttää artistia, mutta en ymmärrä sitä, miksi toimittajaa pitäisi lähteä siitä tylyttämään ja jättää haastattelu kesken? Pienen piikin voi aina tietenkin haastattelijalle heittää osaamattomuudesta, mutta kyllä artistinkin olisi syytä tulla ulos omasta kuplastaan ja ymmärtää, ettei vielä ole ihan koko kansan tuttu, vaikka omassa genressään olisikin huippunimi. Ellei sitten kyseessä ole vaikkapa joku Danny, jonka voi jo olettaa olevan artistien tunnettavuudessa aika kärkipäätä.

Itse olen artistina yrittänyt seurata ohjetta, joka kehottaa olemaan aina ystävällinen ihmisille mennessäsi ylöspäin, sillä tulet kohtaamaan ne samat ihmiset myös matkallasi alaspäin. Toimittajana taas pyrin aina ennen haastattelua ottamaan selvää etukäteen haastateltavasta kaiken mahdollisen. Luen aikaisempia haastatteluja ja käytän aikaa käydäkseni hieman läpi kyseisen henkilön historiaa, tekemisiä ja nykyisyyttä. Aina ei aikaa valitettavasti siihen ole, joten joskus täytyy haastattelu aloittaa sillä, että pahoittelee haastateltavalta, ettei ole ehtinyt ottaa asioista etukäteen selvää.

Näillä pienillä, yksinkertaisilla ohjeilla molemmille osapuolille, tuokin haastattelu olisi varmasti saatu nätisti maaliin. Eri asia sitten onkin, olisiko se haastattelu kiinnostanut näin laajasti? Niin laajasti, että pieni etelälahtelainen lähiölehtikin siitä pääkirjoituksessa kirjoittaa? Tuskin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO