Pääkirjoitus 26.3.2021

Tapahtumien Lahti?

Ihan kaikki eivät ole vaipuneet Lahdessa koronaepätoivoon, vaikka syytä voisi sellaiseen ollakin. Viime kesänä käytännössä kaikki vähänkin isommat tapahtumat peruttiin ja näyttää siltä, että näin tulee käymään myös tänä kesänä. Ainakin kesäkuun osalta tapahtumien järjestäminen vaikuttaa kovin epätodennäköiseltä, sillä rokotukset eivät ole vielä kesäkuun loppuun mennessä välttämättä ohi, eikä vielä voida ennustaa, miten koronaviruksen eri variantit maahamme leviävät ja kuinka rokotteet niihin tehoavat.

Hotellit ja ravintolat kuitenkin tarvitsevat isoja tapahtumia kaupunkiimme, jotta elpyminen koronakriisistä olisi mahdollista saada jossain vaiheessa käyntiin. Tällä viikolla kuulimme hyviä uutisia, sillä kaksipäiväinen Ironman 70.3 -maailmanmestaruustapahtuma järjestetään Lahdessa 26.–27. elokuuta 2023. Kyseessä on siis suomeksi sanottuna puolitriathlonin maailmanmestaruuskilpailut. Kyseessä eivät ole mitkään ihan pikkukisat, sillä osallistujien määräksi odotetaan noin 15 000 henkilöä. Lisäksi kesällä 2023 järjestetään Lahdessa Kalevan kisat ja tuossa aivan naapurissa Iitin Kymiringillä ajetaan MotoGP-sarjaa. Vaikka KymiRing aiheuttaakin Lahdessa eripuraa ja sen rahoituskuvioissa on epäselvyyksiä liittyen Lahden kaupunkiin, on selvää, että Lahti on yksi KymiRingin suurimmista hyötyjistä Kouvolan ohella. MotoGP-sarjan viikonloppu saattaa hyvinkin vetää pieneen Iittiin yli 100 000 maksavaa asiakasta, jotka tarvitsevat majoitusta, ruokaa sekä muita erilaisia palveluita. Niitä Lahti voi tarjota vain 40 kilometrin päästä KymiRingistä.

Tällä viikolla kuulimme myös hyviä uutisia Ranta-Kartanoon suunnitellusta viihdekeskuksesta. Projekti odottaa enää koronan väistymistä, jotta rakentaminen voitaisiin alkaa. Noin 23 500 neliön laajuisen kokonaisuuden tiloista jo 90 prosenttia on varattu esisopimuksin, mikä kuulostaa hyvin lupaavalta. Tarkoituksena on rakentaa 153 huoneen hotelli, kylpylä, kaupungin pyörittämä uintikeskus, 116 asuntoa, tiloja kaupoille, ravintoloille sekä terveys- ja hyvinvointipalveluille ja pysäköintitalo. Viihdekeskus sai jo komean, kansainväliseltä kalskahtavan nimenkin; ”The Moss Resort”. Tavoitteena on, että kokonaisuudesta muodostuisi Suomen tai jopa Pohjoismaiden merkittävin terveys- ja luontomatkailun kokonaisuus. Kävijäennuste on aika hurja, noin miljoona kävijää vuosittain. Kokonaisuus olisi valmis vuoden 2024 vuoden alussa. Samalla viereen nousisi myös Kisapuiston kauan odotettu jalkapallostadion tekojääratoineen.

Mikä puuttuu? No, musiikkifestarit tietenkin. Tällä hetkellä useimmat festarit vain odottavat hallitukselta exit-suunnitelmaa siitä miten festareita voitaisiin järjestää turvallisesti jo tänä kesänä. Vinkkinä siis kaupungintalon suuntaan, että kannattaa olla yhteydessä näihin festarijärjestäjiin jo hyvissä ajoin ja tarjota esimerkiksi Mukkulan tapahtumapuistoa, Lahden toria tai vaikka hiihtostadionia paikaksi, jossa festarit voitaisiin helposti järjestää. Lahden keskeinen sijainti hyvien yhteyksien päässä on merkittävä. Koska kaupunginjohtajamme on Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja, on hänellä varmasti jo tarvittavat kontaktit tallennettuna puhelimensa muistiin. Onhan?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
ARKISTO