Pääkirjoitus 10.3.2023

Viinit ruokakauppaan?

Päivittäistavarakauppiaat ovat jälleen aktivoituneet näin eduskuntavaalien aikana vaatimaan viinejä ruokakauppoihin. Josko seuraava eduskunta olisi niin edistyksellinen, että viinien saaminen ruokakauppoihin vihdoin onnistuisi? Asiasta on taitettu peistä jo vuosikymmenet, eivätkä argumentit puolesta ja vastaan ole käytännössä muuttuneet miksikään. Kun Suomi liittyi 90-luvulla EU:hun moni kuvitteli, että se automaattisesti tarkoittaisin myös Alkon monopolin murenemista. Näinhän ei sitten käynyt. Ihan niin eurooppalaisia meistä ei ole vieläkään tullut, että alkoholi olisi vapautettu valtion monopolista.

Päivittäistavarakauppiaat haaveilevat eurooppalaisesta alkoholikulttuurista, jossa ruoan kanssa samalle hihnalle voi kassalla nostaa myös alkoholia sisältävät ruokajuomat. Kieltämättä on vähän hassua, että tässä asiassa Suomi on edelleen Ruotsin kanssa takapajula, jossa valtio valvoo ihmisten alkoholin käyttöä tarkasti. Ikään kuin valtiolla olisi avain Pandoran boxiin, joka vääriin käsiin joutuessaan ajaisi suomen kansan helvettiin ja ikuiseen kännitilaan. Sinänsä aika vanha ja luutunut katsontakanta mielestäni. Siihen ettei suomalaisille voi myydä alkoholia mistä kaupasta tahansa, vedoten siihen ettei suomalainen osaa käyttää alkoholia, on ikivanha jargon, jota on toisteltu jo kieltolakiajoista. Muistatteko kuinka helvetti piti olla irti, kun keskiolut tuli kauppoihin? Tai alkoholijuomat kioskeihin? Näin ei kuitenkaan ole käynyt, ei meillä eikä muuallakaan Euroopassa. Pitäisiköhän pikku hiljaa valtionkin alkaa luottaa kansalaisiinsa?

Olen aika varma, että kyse on hyvin pitkälti myös rahasta. Viinien myynti on valtiolle ja Alkolle rahakasta kauppaa, jossa liikkuu isot rahat. Alkoholijuomia myytiin Alkosta viime vuonna yli 80 miljoonaa litraa. Arvioidaan, että pelkästään viinien myynnistä tilille napsahtaa vuodessa yli 700 miljoonaa euroa. Eihän valtio ja Alko halua tällaisesta rahasammosta irti päästää. Ja kohtalaisen ymmärrettävää on myös se, että päivittäistavarakauppiaat haluaisivat osansa tästä tulonjaosta.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan 65% suomalaisista haluaisi viinit ruokakauppoihin. Iso osa kansasta siis. On kuitenkin totta, että Suomessa on arviolta puoli miljoonaa alkoholin väärinkäyttäjää ja tämä on tietenkin mahdollisessa uudistuksissa muistettava. Jos viinit jollain ilveellä saataisiin ruokakauppoihin, tarkoittaisi se myös sitä, että valvontaa kaupoissa tulisi selkeästi lisätä, sillä erilaiset häiriötekijät varmasti myös lisääntyisivät kassoilla. Ongelmia tässä viinit ruokakauppaan -asiassa varmasti on paljonkin ratkottavana, mutta onko Alko ja valtio valmis edes keskustelemaan asiasta?

Suomi on jo voittanut Euroviisut ja jääkiekon maailmanmestaruuden ja olympiakullan. Olisiko nyt vihdoinkin aika saada myös viinit ruokakauppoihin, niin kuin muuallakin Euroopassa?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
ARKISTO