Pääkirjoitus 14.5.2021

Koronarajoituksetko tasapuolisia?

Tällä viikolla hallitus siirsi koronarajoituksien ylläpidon aluehallintoviranomaisille eli Suomessa luovuttiin koko Suomea koskevista rajoituksista. Jatkossa siis kukin Avi saa itsenäisesti päättää minkälaiset rajoitukset kullakin alueella on, riippuen tietenkin alueen tautitilanteesta. Ravintoloita tämä ei koske, niiden rajoituksista päättää edelleen maamme hallitus ja se onkin luvannut tällä viikolla kertoa miten ravintoloiden rajoituksia puretaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aukioloajat pitenevät ja hieman enemmän ihmisiä saa ottaa kerralla sisään.

Lahden koronatilanne on tällä hetkellä maamme pahimpia, joten tänne ei helpotuksia ole luvassa pariin viikkoon, ei AVI:lta, eikä hallitukselta. Suuri osa maastamme on kuitenkin epidemian perustasolla ja näillä alueilla on jo tovin aikaa vaadittu rajoitusten poistamista. Myös rajoitusten kohdistuminen epäoikeudenmukaisesti on ollut toistuvasti esillä. Tuntuu, että kovimman taakan joutuu kantamaan nimenomaan tapahtumateollisuus. Otetaanpa muutama esimerkki siitä mitä tarkoitan. Eilen saimme ihailla uutisista Rauman Lukon mestaruusjuhlia. Varsinkin kulttuuri- ja tapahtuma-alalla koettiin epäuskoisuuden tunteita, kun tuhannet raumalaiset juhlivat yhdessä kultaa. Kuvat ja videot juhlinnasta olivat kuin ajalta ennen koronaa. Turvaväleistä ei ollut tietoakaan, kun terassit pullistelivat juhlivaa väkeä. Ja luultavasti poliisit olivat mukana juhlimassa, koska kukaan ei ollut hajoittamasssa väkijoukkoja. Moni totesikin sosiaalisessa mediassa, että, jos tuolla juhlinnan seassa olisi ollut trubaduuri soittamassa kitaraa, olisi paikalla saanut olla korkeintaan kuusi ihmistä. Tämä kyllä kieltämättä hämmentää. Miten eri aloja voidaan kohdella näin epäoikeudenmukaisesti?

Itse vedin tästä sellaisen johtopäätöksen, että Rauman Lukon jääkiekkomestaruusjuhlinta on yksinkertaisesti vain sellainen asia, joka menee kaikkien koronarajoitusten ohi ja yli. Toisaalta olisihan se ollut melkoinen näky, kun poliisi olisi sumuttanut juhlijoita pippurisumutteella tai ampunut vesitykeillä.
Samoin eilen Lahdessa ihmetytti se, että terasseilla, kauppakeskuksissa, puistoissa ym. parveili paljon ihmisiä, mutta FC Lahti pelasi tyhjille katsomoille stadionilla, johon mahtuisi 8000 ihmistä! Katsojien jaottelu lohkoihin onnistui hienosti viime kesänä, miksei nyt edes harkita sitä? Halutaanko tässä olla lojaaleja ja tasapuolisia Sm-liigalle, joka joutui pelaamaan suurimman osan kaudestaan tyhjille katsomoille? Eli pelatkoon nyt veikkausliigakin sitten tyhjille katsomoille, niin kaikilla on tasapuolisesti kurjaa.

Onko tässä mitään järkeä, että muualla voidaan kokoontua isoihin ryhmiin, ainoastaan ravintolat ja tapahtumat ovat suurimmalta osin kiinni? Odotan hallitukselta ja aluehallintoviranomaisilta pikaisia toimia, jotta tapahtumat saadaan turvallisesti auki. On järjetöntä, että tapahtuma-ala on ollut nyt 14 kuukautta ilman töitä ja lähes tulkoon ainoana alana jäänyt ilman korvauksia ja tukia. Koittakaa jaksaa, on ollut pitkälti se ainoa tuki, mitä on poliitikoilta herunut. Somessa kiertää muusikoiden ja muiden esiintyjien keskuudessa ukaasi, jossa todetaan, ettei yksikään taiteilija, muusikko tms. tule esiintymään seuraaviin 14 kuukauteen minkään puolueen tilaisuudessa. Usko poliitikoiden lupauksiin on mennyt ja matto vedetty jalkojen alta. Loppujen lopuksi korulauseet kulttuurin tärkeydestä ovat vain sanahelinää silloin, kun kymmenet tuhannet ihmiset ovat vailla työnteon mahdollisuutta. Ja minä kun kuvittelin, että vihervasemmistolainen hallitus, jos joku, olisi kulttuuriystävällinen.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
Kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö: Lahti on mainettaan parempi ympäristökaupunki
Kaksi ministeriä vieraili Anttilanmäen koulussa
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Nikkilän asukas- ja omakotiyhdistys kerää materiaalia historiateosta varten
Launeen keskuspuiston Sorsalampeen istutettiin karppeja
Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen: Jokainen lapsi on aina pelastettava elämälle
Sähkäauto on toiminut partioajossa luotettavasti
Itsepalveluaika lisää Launeen kirjaston käyttömahdollisuuksia
Evakkopatsaan paljastusjuhla oli näyttävä ja upea tilaisuus
Vesa Lempinen ja Heikki Känsälä: Sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen voi saada tukea
Anttilanmäen Kyläjuhlat oli yhteisöllisyyden voimannäyte
Marju Markkanen (sd.): Lahdessa haluttiin kunnioittaa lahtelaisten tahtoa jakamalla paikat solidaarisella prosenttimallilla
Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
ARKISTO