Kaikille on varmasti käynyt tässä viime vuosien aikana selväksi, että Lahti on taloudellisesti katsoen lirissä. Kaupungin rahat on käytetty jo vuosiksi eteenpäin homekouluihin, matkakeskukseen, toriparkkiin ja kehätiehen.
Nyt pitäisi jostain löytyä varoja normaaliin elämiseen ja palveluiden ylläpitämiseen kaupunkilaisille. Sen sijaan, että Lahdessa olisi käytetty harkintaa veronmaksajien rahojen käytössä, on kaupunki toiminut kuin juuri luottokortin käteensä saanut teini. Ostetaan kaikkea kivaa, kun on siihen on mahdollisuus. ”Mä haluun tollasen kivan kehätien ja sitten mä ottasin vielä yhen tommosen matkakeskuksen. Eihän näitä nyt heti tarvitse maksaa?”
Jokainen meistä kuitenkin tietää, että joskus se maksunaika kuitenkin tulee eteen luotollakin ostettaessa. Ja se maksun aika alkaa pikkuhiljaa olla käsillä.
Tällä viikolla kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta esitteli talouden tasapainotusohjelmaa kaupunginvaltuuston infotilaisuudessa. Myllyvirran esityksen mukaan Lahti hakee 20 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2022 mennessä. Kaupunginjohtaja oli laatinut kymmenen kohdan ohjelman, joten käydäänpä nuo Myllyvirran ”10 käskyä” läpi.
1. Sote-kulut pidettävä kurissa
2. Palveluita uudistetaan ja kootaan
3. Konsernin tukipalveluita yhteen
4. Konsernissa yhteistä suunnittelua ja rakennuttamista
5. Varhaiskasvatusta uudistetaan
6. Kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa kootaan yhteen ja yhtiöitetään
7. Kaupunkikonsernin tilankäyttöä karsitaan, samalla hyödynnetään yksityisiä investointeja
8. Tukipalveluita hankitaan markkinaehtoisesti
9. Uusia liikennepalveluratkaisuita
10. Toimintaa virtaviivaistetaan ja tehostetaan
Siinäpä se kaikessa komeudessaan. Olen hieman pettynyt listaan. Suuri osa toimista on pikemminkin ilmassa vellovia toiveita, kuin käsinkosketeltavia, konkreettisia tekoja.
Olisihan tuon listan saanut mahtumaan yhteenkin lauseeseen: Säästetään tuolta ja säästetään täältä.
Minä olisin kaivannut Myllyvirran teeseihin tietoa myös siitä, miten Lahti aikoo tulevaisuudessa olla houkutteleva kaupunki yrityksille. Suomen talous on tällä hetkellä nousussa, mutta Lahdessa tämä positiivinen suhdanne ei näy. Miksi ei? Lahteen ei virtaa investointeja, eikä Lahteen saada edes positiivista muuttovirtaa. Päinvastoin.
Isoista kaupungeista Lahden talouden kehitys on ollut viime aikoina negatiivisinta. Jos verrokiksi otetaan vaikkapa Tampere, jossa on tällä hetkellä todella kova positiivinen pöhinä päällä, näyttäytyy Lahti lähinnä pienenä resupekkana, joka käsi ojossa odottaa lisärahoitusta asukkailtaan veronkorotuksien muodossa. Lahti kaipaa kipeästi uusia työpaikkoja ja niiden tuomia uusia asukkaita eli yksinkertaisesti ilmaistuna lisää veronmaksajia.
Vaikka 20 miljoona euron säästötavoite saavutettaisiin, se ei vielä riitä nostamaan kaupungin taloutta kestävälle pohjalle. Tämä tarkoittaa sitä, että tuloja olisi nostettava 20 miljoonalla eurolla, mikä Lahden tapauksessa tulee tapahtumaan veroja nostamalla. Eli veden kantaminen kaivoon jatkuu entiseen malliin. Ommellaan paikkaa paikan päälle.
Kaupunginjohtaja julkistaa 10. lokakuuta oman budjettiehdotuksensa. Josko silloin saisimme enemmän lihaa luiden ympärille näissä säästötoimissa?
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi