Vuosi vaihtui ja samalla polkaistiin lopullisesti käyntiin puolueiden eduskuntavaalikampanjat. Vaaleihin on aikaa enää alle 100 päivää, joten tästä eteenpäin puoluetoimistoilla vahdataan haukan lailla äänestysgalluppeja ja käännetään kaikki mahdolliset kivet, joilla kannatusta voidaan nostaa tai naapurin kannatusta alentaa. Nykyiseen maailmanmenoon kuuluu olennaisesti se, että loka tulee varmuudella lentämään, sillä asetelmat ovat jo etukäteen varsin kutkuttavat. Tämä nähtiin jo ensimmäisessä Iltasanomien järjestämässä vaalitentissä, jossa ylettiin jo aika kiihkeisiinkin tunnelmiin.
Kokoomus on jo jonkin aikaa paistatellut galluppien selvässä kärjessä ja tämä on näkynyt myös puheenjohtaja Orpon käytöksessä. Mieshän kertoo mielipiteitään ikään kuin jo seuraavana pääministerinä. Perussuomalaiset on viimeisimmässä gallupissa noussut ohi demareiden kakkoseksi ja sehän saikin jo kokoomuksen ja persut suunnittelemaan oikeistohallitusta. Kaukana ovat ne päivät kun kokoomus ilmoitti, ettei voi olla samassa hallituksessa persujen kanssa. Tai ei niin kauhean kaukana, sillä asia oli esillä vuonna 2017. Nähtävästi riitti, että Halla-aho luopui puheenjohtajan paikasta ja siirtyi hieman taustalle jotta puheenjohtajaksi saatiin vähemmän mielipiteitä jakava Riikka Purra. Kieltämättä Halla-ahon menneisyydestä löytyy muutama kovin kyseenalainen kirjoitus, jotka voisivat vaikeuttaa hallitusyhteistyötä. Jos oikeistohallitus toteutuu, on mielenkiintoista nähdä miten kokoomus ja perussuomalaiset saavat sovitettua EU-politiikkansa yhteen. Onhan tunnettua, että kokoomus on erittäin EU-myönteinen ja perussuomalaiset vastaavasti varsin EU-kielteinen puolue.
Entäpä sitten demarit? Kannatus on hallitusvastuusta huolimatta pysynyt yllättävänkin korkealla, lähinnä kaiketi pääministeri Marinin kansansuosion ansiosta? Näillä näkymin vaalin kakkos- tai kolmostila jättää paljon kysymyksiä ilmaan. Demarit on jo ilmoittanut ettei perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi, mutta yhteistyö kokoomuksen kanssa voisi onnistu, onhan historian aikana ennenkin nähty sinipunahallituksia. Todennäköisemmillä vaalivoittajalla eli kokoomuksella on tässä iso valinnan paikka: demarit vai perussuomalaiset?
Vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat myös jo etteivät ne mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa ja keskustalle varmasti viisainta on jäädä suosiolla oppositioon, sillä pitkä hallitusvastuu on tehnyt kannatukselle tehtävänsä. Kristillisdemokraatit ja Rkp ovat olleet aina perinteisiä apupuolueita hallituksessa kuin hallituksessa, joten niille varmastikin kelpaa melkein millainen koalitio tahansa. Liike Nyt -puolueella, kannatuksesta riippuen, lienee myös jonkinlaiset mahdollisuudet nousta oikeistohallitukseen apupuolueeksi, jos sellainen kasataan.
Edessä siintää siis varsin kiihkeä vaalikevät. Lahdessa vaalikampanjat potkaistiin käyntiin Lahen markkinoilla tammikuun alussa. Katso lehdestämme keskiaukeaman jutusta, millä mielellä ehdokkaat kevääseen suuntaavat.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi