Pääkirjoitus 16.11.2018

Trollitehtaat levittävät valeuutisia

Katsoin jokin aika sitten mainion dokumentin televisiosta, joka kertoi Venajän trollitehtaista. Kyseessä on siis yksikkö, jossa tehtaillaan 200 ihmisen voimin nettiin valeuutisia. Trollien tehtävänä on taata, että vallanpitäjien näkemykset leviävät ja ne tulkitaan ”oikein” eli tässä tapauksessa Venäjälle edullisella tavalla. Näin valeuutisilla huijataan Venäjän omaa kansaa, mutta huijattavina ovat myös muut maat, sillä trollitehtaalta syntyy valeuutisia monilla eri kielillä. Uskokaa tai älkää, myös suomeksi.

Trollitehdas pitää mm. yllä valheellisia nettisivuja, osallistuu ärhäkkäästi keskusteluforumeihin sekä tietenkin jakaa omia valeuutisiaan kiihkeästi somessa. Koska ihmiset elävät somessa omassa kuplassaan, toisin sanoen näkevät vain samanhenkisten ihmisten päivityksiä, on trollien helppo saada aikaiseksi kuohuntaa eri ryhmien välille ja entisestään kasvattaa vastakkainasettelua. Tästä hyvänä esimerkkinä dokumentissä esitettiin venäläisten trollien masinoimat mielenosoitukset Amerikassa, jossa trollit olivat tehneet tapahtuman facebookiin yhtäaikaisesti samaan paikkaan sekä muslimeille että näiden vastustajille. Tarkoitus oli vain yksinkertaisesti saattaa nämä kaksi eripuraista ryhmää yhtä aikaa samaan paikkaan ja kas, mellakka oli valmis. Ja tämä kaikki tehtiin todellakin Pietarista käsin.

Venäjän sekaantuminen USA:n vaaleihin on oikeastaan trollien paras taidonnäyte. Ei, trollit eivät tietenkään pääse näpelöimäään itse äänestystä, mutta valeuutisten massiivisella vyöryllä pystyivät vaikuttamaan ihmisten mieliin ja äänestyskäyttäytymiseen. Helpommaksi vaikuttamisen tekee se, että äänestysprosentti oli USA:n presidentinvaaleissa vaivaiset 55%.
Kun jollain keskustelufoorumilla tai uutisen kommentointipalstalla toistuvasti ja monen eri kirjoittajan suulla kerrotaan jonkin suuntaista ”totuutta”, syntyy helposti vaikutelma siitä, että täytyyhän sen totta olla, kun noin moni on tuota mieltä. Harva tulee ajatelleeksi, että useimpien kommenttien takana onkin vain yksi trollitehdas.

Ei Venäjä toki yksin trolliarmeijansa kanssa ole. Jokaisella isolla maalla on varmasti omanlaisensa trollitehdas, sillä kybervaikuttaminen on tämän päivän sodankäyntiä. Esimerkiksi Donald Trump on hyvä esimerkki kybervaikuttamisesta. Toistuvasti hän mitätöi tiettyjen uutiskanavien uutiset valeuutisina ja toistelee omissa twiiteissään omaa erinomaisuuttaan ja omaa totuuttaan. Tarkoituksena on aiheuttaa hämmennystä ja eripuraa, sillä roomalaisten vanha ”hajoita ja hallitse”-taktiikka toimii yhä tänä päivänä. Hallittavat on jaettava eri ryhmiin, joita sitten kiihotetaan toisiaan vastaan. Näin ei pääse syntymään yhtenäistä vaikutusvaltaista ryhmittymää, joka voisi haastaa valtaapitävät.

Valitettavasti Suomessakin löytyy paljon niitä henkilöitä, jotka mielellään jakavat netissä kaikkea mahdollista disinformaatiota. Osa tahallaan, osa tietämättään. Siksi olisikin erittäin tärkeää, että ennen kuin jaat uutisen somessa, tarkistaisit faktat edes jollain tasolla. Muuten pelaat trollien pussiin, joiden perimmäistä tarkoitusperää et voi edes arvata. Aika nopeasti huomaa, että tietyt ns. uutissivustot ajavat vain jotain tiettyä asiaa, eikä niiden uutisiin ole luottamista. Samalla nämä valeuutissivut levittävät tietoa siitä, että valtamedia onkin se valeuutislähde. Kyseessä on siis aivan sama vaikuttamiskeino kuin valtameren tuolla puolen Trumpilla. Kun saa aikaiseksi epätietoisuutta siitä, mikä on uskottava uutinen, on helpompaa levittää omia valeuutisiaan.

Eikä tämä yhtään helpommaksi ole menossa, sillä trollien työnjälki on päivä päivältä parempaa, niin sisällölliseti kuin teknisestikin, ja valeuutisia on yhä vaikeampi erottaa oikeista uutisista. Siinä missä alunperin ajateltiin netin yhdistävän ihmisiä, näyttääkin pikkuhiljaa siltä, että se pikemminkin erottaa ihmisiä toisistaan ja lisää vastakkainasettelua.

Ei hyvä, ei ollenkaan.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
Terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä: Syksyn myötä rotista on tullut enemmän ilmoituksia kaupungille
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Senioriväestöä houkutellaan sauvakävelylle vanhusten viikolla
Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
ARKISTO