Vauhtia Lanu-puistoon?

Lahden kaupungilla on kova vauhti päällä. Kaupunkikuvaa ollaan muuttamassa kovalla kädellä ympäri kaupunkiamme ja likipitäen kaikki vanha saa nyt väistyä uuden dynaamisyyden tieltä. Siitä ”innostuneena” kannan minäkin korteni kekoon. Koska Lahdessa mikään suunnitelma ei tunnu olevan liian utopistinen tai ainakaan liian kallis, ehdotan seuraavaa.

Lanu-puisto käy tällä hetkellä tyhjäkäynnillä. Ränsistyneessä puistossa ulkoilee muutama hassu ihminen silloin tällöin. Puut lahoavat pystyyn ja Lanun taideteokset häviävät kasvavan ”viidakon” alle. Suuri osa lahtelaisista ei edes tiedä missä kyseinen puisto sijaitsee.

Tässä muutama raflaava vaihtoehtokäyttö alueelle, jotta siitäkin saataisiin kaikki mahdollinen hyöty revittyä irti.

Vaihtoehto 1: Siirretään Kouvolan Tykkimäki Lanu-puistoon. Kouvola on muutenkin tylsä kaupunki ja Lahti tarvitsee lisää turisteja. Mikä olisi sen parempi turistimagneetti kuin huvipuisto kaupungin keskustassa?

Vaihtoehto 2: Lahdessa ei ole nykyään jäljellä mitään vanhaa. Rakennetaan Lanu-puistoon Lahden vanha kaupunki kapeine kauppiaskujineen. Mäki täyteen pikkuisia töllejä, joissa iloiset kauppiaat pääsevät myymään tavaroitaan. Ja totta kai mäellä pitäisi linna olla. Kopioidaan vaikkapa Olavinlinna, tosin pienemmässä mittakaavassa, jotta mahtuu. Laitetaan vanhan kaupungin nimeksi Hollola, niin hollolalaisetkin ovat kerrankin tyytyväisiä.

Vaihtoehto 3: Eläintarha yhdistettynä elämyssafariin. Eläimet eivät olisi häkeissä, vaan vapaana aarniometsän suojissa. Toki jonkinlainen aita koko alueen ympäri pitäisi rakentaa. Olisi se jännittävää odotella, että minkälaisia eläimiä tulisi vastaan. Pääsylipun hintaan kuuluisi tietenkin ase, jos ongelmia ilmenisi.

Siinä muutama vapaasti käytettävissä oleva idea. Hinta voi olla korkea, mutta ei hätää, veronmaksajat kyllä maksavat.
Jos nämä edellä mainitut vaihtoehdot tuntuvat mielestäsi liian kalliilta, utopistisilta ja silkalta huuhaalta, niin haluan muistuttaa, että niin tuntui toriparkkikin vielä jokin aika sitten…

päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Heinolassa jyrää

Kyllä Heinolassa osataan. Jo vuosikausia on Heinola ollut negatiivisesti esillä mediassa. Kaupungissa on riidelty enemmän kuin laki salli ja kaupunginjohtajat ovat tulleet ja menneet. Enimmäkseen menneet. Uusimman karhunpalveluksen kaupunkinsa jo kolhitulle maineelle loihti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki.

Ihamäen kohua aiheuttanut kuningasajatus on se, että Heinola ottaisi sata kiintiöpakolaista paikatakseen asukasvajettaan. Eikä ihan mitä tahansa pakolaisia otetakaan, sillä Ihamäki linjasi, että Heinolaan yritetään saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia. Totta kai. Valitaan parhaat päältä ja mielellään sellaiset, jotka toisivat lisäksi vielä verotuloja kaupungille. Esimerkiksi 100 ammattitaitoista lääkäriä ottaisi varmasti monikin kaupunki. Ihamäki tosin totesi, että mielummin otettaisiin tietysti suomalaisia, mutta niitä ei nyt ole helposti saatavilla, joten otetaan niitä joita on valmiiksi siellä maahanmuuttoviraston varastossa. Ihamäellä tuntuu siis olevan selkeästi lahjoja ihmiskaupan puolella.

Ihamäen perimmäisenä tarkoituksena on kasvattaa kaupungin väkiluku yli 20 000, sillä vähintään 20 000 asukkaan kunta voi toimia perustason alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuukuntana. Näinköhän Ihamäki ymmärtää ettei ole suurtakaan eroa siinä onko kaupungissa 19 984 vai 20 084 asukasta. Hyvin todennäköisesti molemmissa tapauksissa kaupunki joutuu neuvottelemaan Sote-asiansa uudestaan lähikuntiensa kanssa.

Ihamäki on ollut Heinolan kaupunginvaltuuston jäsen jo vuodesta 1969. Jokohan olisi aika jäädä eläkkeelle? Ihamäen lausuntojen jälkeen en yhtään ihmettele Heinolassa vellovia riitoja. Tämä viimeisin Heinolan täsmäisku mediaan on kirvoittanut Lahden kaupungintalolla suuret aplodit. Jaa miksikö? Ihan vain siitä riemusta, ettei Lahti neuvottele Heinolan kanssa minkäänlaisesta kuntaliitoksesta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Lahden keskusta kehittyy

Lahden keskustan tulevaisuuden visiot alkavat pikkuhiljaa realisoitua. Visio uudenlaisesta keskustasta kulminoituu muutamaan tärkeään hankkeeseen, jotka ovat jo rakenteilla oleva toriparkki, matkakeskus uusine linja-autoreitteineen, keskustan kehä ja läpiajoliikenteen ohjaaminen uudestaan sekä kävelypainoitteinen alue Aleksanterinkadun ja lähikatujen ympäristössä.

Näiden edellä mainittujen ohessa radanvarren kehityshanke etenee asemakaavoitukseen tämän vuoden aikana. Lahden radanvarren ensimmäisenä hankkeena käynnistyy jo tänä vuonna kauko- ja seutuliikenneterminaalien rakentaminen, jonka myötä asemanseudusta kehittyy uusi, palveluiltaan kattava Matkakeskus. Radanvarren alueesta rakentuu visioiden mukaan Lahden ydinkeskustaan integroituva, tiivis ja urbaani kaupunginosa, jossa liike-elämän ja asumisen toiminnot yhdistyvät kattaviin palveluihin. Meille etelälahtelaisille kirosanaksikin muodostuneen Lahden eteläisen kehätien suunnittelu kuuluu myös olennaisesti tuleviin muutoksiin keskustan alueella.

Kaikki nämä hankkeet ja visiot ovat aiheuttaneet paljonkin parranpärinää mastokaupungissa, niin puolesta kuin vastaankin. Nyt kun hankkeet on runnottu läpi tavalla jos toisellakin, voidaan enää odottaa hankkeiden valmistumista. Sibeliustalostakin kiisteltiin aikoinaan kovasti, mutta jälkikäteen tuskin kukaan poistaisi rakennusta paikoiltaan.

Käyttääkö kukaan toriparkkia ja elvyttääkö se keskustan kaupankäyntiä oikeasti? Mahtuvatko linja-autot uuteen matkakeskukseen vai onko se jo valmiiksi suunniteltu liian ahtaaksi? Kuinka lahtelaiset suhtautuvat autottomaan keskustaan? Viriääkö Lahdessa vilkas keskustaelämä terassikahviloineen ja pienine kivijalkakauppoineen, kun Aleksi muutetaan kävelykaduksi?

Lahtea on monesti väitetty tylsäksi ja rumaksi kaupungiksi. Positiivista on ainakin se, että nyt sille asialle yritetään tehdä jotain. Aika näyttää kuinka oikeaan suuntaan kaupunginisien visiot loppujen lopuksi kaupunkia vievät.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Pirstoutunut Suomi

Yle uutiset toteutti loppuvuonna 2013 mielenkiintoisen kyselyn. Kyselyssä haluttiin selvittää, onko kansa niin jakautunut kuin viimeaikaisten arvokeskustelujen perusteella voisi päätellä.
Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän Pirstoutunut Suomi -kysely koostui kolmestatoista kysymyksestä koskien vastaajien arvomaailmaa. Kysymykset koskettivat mm. sosiaalitukia, ruotsin kielen asemaa, homoliittoja, pakolaisia, laki/moraalia, ilmastonmuutosta jne.

Selkeimmin esillä olleista kysymyksistä mielipiteitä jakoivat homoliitot, ruotsin kieli ja susien metsästys. Tärkeimpänä pidettiin kysymystä naisten tasa-arvosta miehiin nähden. Naisista 75 prosenttia pitää asiaa tärkeänä, miehistäkin 51 prosenttia. Tämä ei ole mikään ihme, onhan Suomi ensimmäisiä maita koko maailmassa, jossa naiset saivat äänioikeuden. Hämmästyttävää sen sijaan on se, että yli sata vuotta äänioikeuden saamisesta nainen on edelleen Suomessa eriarvoinen työpaikoilla, kun puhutaan palkasta tai uralla etenemisestä.

Kovin yllättävä oli myös suomalaisten arvomaailma sosiaalituista. Vastaajista yli puolet allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan ”Suomen sosiaalituet johtavat siihen, että liian harva ottaa vastuun omasta pärjäämisestään”. Näin ajattelivat sekä rikkaat että pienituloiset.
Peräti 56 prosenttia suomalaisista uskoo siihen, että suomalainen sosiaaliturva ei pelkästään auta ihmisiä yli vaikeiden aikojen, vaan jättää heidät kiertämään kehää omassa elämässään.
Herääkin kysymys, millä tavalla huono-osaisia pitäisi sitten auttaa? Olisiko jonkinlainen työntekovelvoite liitettynä sosiaalitukeen hyvä ratkaisu? Vai onko tässä vain takana se vanha suomalainen kateus, kun toinen saa rahaa tekemättä mitään toisen paiskiessa töitä päivästä toiseen?
Emmekö olekaan enää kaikki samassa veneessä?

Suomalaiset myös tuntuvat kaipaavan lisää yksilönvapautta. Lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että ”Suomessa ihmisiä holhotaan liikaa erilaisin säädöksin” ja että ”yksilön vapauksia pitäisi lisätä”. Tämäkin mielipide keräsi kannatusta tulotasosta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.
Eikä ihme, annetaanhan Suomessa vuosittain yli tuhat uutta säädöstä ja suomalaisen mentaliteetin tuntien, niitä pitää myös noudattaa, kun isoveli käskee.

Kaiken kaikkiaan kysely antaa varsin mielenkiintoisen ja monivivahteikkaan kuvan suomalaisten arvomaailmasta vuonna 2013. Meitä on täällä todellakin moneen junaan ja luulenpa, että ainoa joka meitä suomalaisia tänä päivänä voi todella yhdistää on Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultajuhlat tai euroviisuvoitto.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011