1 481 402 nukkui

Eduskuntavaalikiima on ohi ja nyt Suomeen kasataankin jo kovaa vauhtia uutta hallitusta. Kuten kaikki varmasti tietävät pääministerinä ja hallituksen kokoajana toimii vaalivoittaja Juha Sipilä. Uskon, että edessä on todella mielenkiintoiset hallitusneuvottelut, josta ei erilaisia käänteitä tule puuttumaan. Vedonlyönnissä pienin kerroin lienee porvarihallituksella, jossa mukana olisivat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus. Myös keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n punamultaan perustuva hallitusvaihtoehto saa monien kannatuksen. Selvää on ainoastaan se, etteivät vanhan hallituksen viime metreillä riitaantuneet kokoomus ja SDP mahtune samaan hallitukseen. Porvarihallituksen peikkona on väläytelty ay-liikkeen masinoimaa yleislakkoa. Toisaalta, jos demarit ovat hallituksessa, saako Sipilä silloin haluamiaan työjoustoja läpi?

Keskustan voitto ei ollut gallupien seuraajille yllätys. Sen sijaan yllätys oli perussuomalaisten nousu Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen ja demareiden, joiden hallitusvastuu ja siinä epäonnistuminen pudottivat kannatusta. Perussuomalaiset onnistuivat varsinaisena äänestyspäivänä muita paremmin, sillä ennakkoäänien jälkeen puolue majaili vielä neljäntenä.

Lahtelaisten on syytä onnitella itseään, sillä vihdoinkin lahtelaiset ymmärsivät äänestää nimenomaan lahtelaisia tai päijäthämäläisiä ehdokkaita ja äänien vuoto Kanta-Hämeeseen oli nyt selkeästi pienempi kuin aikaisemmissa vaaleissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Lahti kaksinkertaisti kansanedustajiensa lukumäärän, kun Lahdesta eduskuntaan valittiin uudestaan äänikuningas SDP:n Mika Kari ja uusina kansanedustajina saman puolueen Ville Skinnari, perussuomalaisten Rami Lehto ja keskustan Martti Talja. Eli suurista puolueista ainoastaan kokoomus epäonnistui lahtelaisen vaihtoehdon saamisessa eduskuntaan.

Vaalien äänestysprosentti oli nippa nappa yli 70 %. Tämä tarkoittaa sitä, että äänestämättä jätti peräti 1 481 402 äänestysikäistä ihmistä. Luvun suuruuden ymmärtää paremmin, kun vertaa sitä puolueiden saamiin äänimääriin. Kolme suurinta puoluetta (keskusta, persut ja kokoomus) keräsivät yhteensä 1,7 miljoonaa ääntä eli siis vain hieman enemmän kuin tuo nukkuvien puolue. Lisäksi liki 17 000 äänestäjää jaksoi kyllä uurnille asti, mutta jätti hylätyn äänen eli toisin sanoen piirsi sen kirkkoveneen tai jonkun muun hyvän vitsin äänestyslippuunsa. Kyllä mahtoi äänestyskopissa naurattaa…no saattoihan joillakin vain olla niin vapiseva käsiala, ettei numerosta selvää saanut. Lahdessakin onnensa ohi nukkui liki 32 000 äänestäjää. Nämä ovat kyllä aika käsittämättömiä lukuja.

Joka tapauksessa demokratia on puhunut ja niillä ketkä eivät vaivautuneet äänestämään, ei ole vaalin tuloksesta valitusoikeutta. Valittamisesta puheenollen, varsinkin Helsingin kulttuuripiireissä on ihmetelty ketä nämä perussuomalaiset oikein ovat, jotka tulivat vaaleissa toiseksi. Toisaalta persujen keskuudessa on vastaavasti ihmetelty, ketä nämä vihreät ovat, jotka nostivat keskustan ohella ainoina kannatustaan. Nyt vain rohkeasti omasta kuplasta ulos ja tutustumaan ihmisiin, joilla voi olla erilaisiakin arvoja kuin itsellään. Kyllä se siitä sitten vähitellen selviää.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Tori ja toriparkki

Pari vuotta kestänyt toriparkin rakentaminen on vihdoinkin ohi. Samalla on uusittu myös torin maanpäällinen osa. Tänään perjantaina pääsevät ensimmäiset autot parkkeeraamaan upouuteen parkkihalliin. Jotta pysäköinti toriparkkiin olisi mahdollisimman houkuttelevaa, on toriparkin hintoja järkevästi pudotettu ensimmäiset viisi kuukautta. Nyt ensimmäiset kaksi tuntia torin alla maksaa vain 1,50€/tunti ja seuraavat tunnit 2,00€/tunti. Kun pysäköiminen keskustan kadunvarsipaikoilla maksaa 2,50€ /tunti ja seuraavat tunnit peräti 3,60€/tunti, niin varmasti moni valitsee mielummin pysäköimisen uudessa parkkihallissa. Kyseessähän on selvää säästöä. Eikä hinta viiden kuukauden alen jälkeenkään ihan pilviin nouse, kun ensimmäisten tuntien hinta nostetaan 2 euroon. Lisäksi toriparkista löytynee helpolla aina vapaa parkkipaikka. Paikkoja kun löytyy kahdesta kerroksesta peräti 602 kappaletta.

Toriparkin työmaa laittoi pariksi vuodeksi keskustan hyrskyn myrkyn ja se näkyi myös keskustan yritysten asiakasvirroissa. Muutamat kivijalkakaupat joutuivat jopa lopettamaan toimintansa tai muuttamaan paremmille metsästysmaille. mm. perinteisen kauppahallin yrityksille viimeiset pari vuotta olivat todella vaikeita. Myös torikauppiaiden elämää toriparkin työmaa on vaikeuttanut merkittävästi. Tori toimi ihan kivasti kirjaston ja teatterin pihalla, mutta kyllähän markkinameininki kuuluu vain ja ainoastaan kaupungin torille. Ja tästä eteenpäin parkkipaikka löytyy ainakin läheltä. Voinkin hyvin kuvitella, että varsinkin torikauppiaat odottavat jo innolla ensimmäisiä markkinoita tuoukokuun alussa.

Mielenkiintoista onkin nyt nähdä kuinka lahtelaiset löytävät takaisin keskustaan. Omalta kohdaltani voin kertoa, etten ole kahteen vuoteen edes vahingossa käynyt Vesijärvenkadulta länteen päin. Miksikö? Ei ole ollut yksinkertaisesti mitään asiaa sinne päin. Millä sitten asiakasvirrat käännetään takaisin keskustaan ja torin ympärille? Miten tehdä torista ja sen ympäristöstä mediaseksikäs ja kiinnostava? Kuinka hyvin lahtelaiset ottavat kiistellyn toriparkin käyttöönsä? Kysymyksiä on ilmassa paljon ja vastauksia toistaiseksi vielä aika vähän. Aika näyttää miten asiassa käy.

Toriparkin suurimmalta ongelmalta vaikuttaa se, ettei torin alta pääsee suoraan yhteenkään liikkeeseen tai kauppakeskukseen, ainoastaan torin pinnalle. Monilla mielipidepalstoilla on tuotu esiin se, ettei toriparkkia haluta käyttää, koska alunperinkin on sitä vastustanut. Mielestäni vähän hassu argumentti. Se sota hävittiin jo ja hölmöintä olisi jättää parkkiluola nyt käyttämättä vain sen vuoksi, että kaivetuissa juoksuhaudoissa pitäisi maata loppuelämänsä. Lahden kaupunki ei tarvitse enää yhtään ylimääräistä rahareikää talouteensa. Jo sen vuoksi onkin toivottavaa, että tästä uudesta, mutta kiistellystä parkkiluolasta saataisiin mahdollisimman paljon irti taloudellisesti. Jollainhan se on sekin lasku maksettava. Mielummin sitten parkkimaksujen kuin verojen kautta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Äänestäminen kannattaa aina

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi keskiviikkona. Ennakkoon voi äänestää 14.4. asti.
Kovin suurta ryntäystä vaaliuurnille ei ennakkoon odoteta, sillä näissä vaaleissa liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä tuntuu liikkuvan nyt enemmän kuin koskaan. Äänestäjät tuntuvat olevan näissä vaaleissa hieman ymmällään ja puolueen vaihtamista miettiikin tänä päivänä moni. Taloustutkimuksen Ylelle tekemän maaliskuun kannatusmittauksen mukaan peräti 43% ei kertonut tai tiennyt puoluekantaansa. Kyseessä on iso joukko, kun mietitään, että äänioikeutettuja on noin 4,5 miljoonaa.

Politiikan tutkija Sami Borgin selvityksen mukaan viime eduskuntavaaleissa liikkuvia äänestäjiä oli 32 prosenttia ja puolueuskollisia vain 39 prosenttia. Se kertookin olennaisen. Vaalien lopputuloksen kannalta avainasemassa ovat juuri nuo epävarmat ja liikkuvat äänestäjät. Itseasiassa juuri liikkuvat äänestäjät ovat demokratian tae. Sieltä se suurin äänipotti on haalittavissa. Vaan millä keinoilla? Puolueuskolliset on kyllä helppo masinoida vaaliuurnille, he kun ovat jo valmiiksi aktiivisesti mukana, mutta millä ihmeellä saadaan ne politiikasta piittaamattomat ihmisryhmät mukaan äänestämään? Tämä tarkoittaa sitä, että puolueiden pitäisi osoittaa viestinsä vähemmän koulutetuille, miehille ja nuorille, jos ne haluavat houkutella epävarmoja äänestäjiä. Kaikista epävarmimmat äänestäjät kun kuuluvat juuri näihin edellämainittuihin ryhmiin. Ainakin tutkijoiden mukaan.

Kaiken maailman vaalikoneita on rakennettu nettiin helpottamaan äänestäjien päätöstä siitä kenelle he kallisarvoisen äänensä antavat. Itse olen kokeillut kolmea vaalikonetta ja aina tulos on viitoittanut tietä suurinpiirtein samaan suuntaan. Paras mahdollinen ehdokas on kuitenkin aina ollut eri ja erot ehdokkaiden välillä ovat olleet yhden prosenttiyksikön luokkaa. Ainoa ongelma on se, että olen jo päättänyt olla äänestämättä kyseistä puoluetta. Haluaisin äänestää nimenomaan henkilöä, en niinkään puoluetta, mutta tiedän kyllä, että puoluekuri on tiukka eduskunnan äänestyksissä. Kuinka hyvin ehdokkaan omat mielipiteet sitten pitävät tiukoissa paikoissa? Joten kyllä, kuten huomaat, myös minä olen yksi noista monista liikkuvista ja epävarmoista äänestäjistä. Joten eiköhän seuraavat viikot kulu vaalikoneita tehden ja television vaalikeskusteluja seuraten oikean ehdokkaan ja puolueen löytämiseksi.

Joka tapauksessa huonoin mahdollinen äänestyspäätös on jättää kokonaan äänestämättä tai käydä piirtämässä se kirkkovene vaalilipukkeeseen. Vaalien jälkeen on turha valittaa tuloksesta, jos ei itse ole vaivautunut edes äänestämään. Äänestämättä jättävät ansaitsevat sen mitä saavat. Äänestämällä voi ainakin todistella itselleen, että on kertonut oman mielipiteensä ja yrittänyt vaikuttaa vallitsevaan tilanteeseen. Äänioikeus on asia, joka ei kaikissa maailman maissa ole mikään itsestäänselvyys. Jo siksi sitä kannattaa käyttää, kun siihen tilaisuus on.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Vaalilupauksia

Vaalien alla kuullaan monenlaisia vaalilupauksia. Yleensä vaalien alla luvataan varsinkin lapsiperheille ja pienituloisille vähintäänkin se 10 hyvää ja 20 kaunista. Aina on kuitenkin helpompi luvata, kuin toteuttaa näitä kaikkia ihania lupauksia.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kaikki suuret puolueet lupasivat korottaa lapsiperheiden etuuksia. Kokoomus oli korottamassa osittaista hoitorahaa, opiskelijaperheiden opintotukea ja lapsiperheiden toimeentulotukea. Keskusta lupasi vanhemmille lisää vapaita sekä korotusta opiskelevien lapsiperheiden opintotukeen. Mukana oli myös lupaus perheellisten osa-aikatyöntekijöiden ”taloudellisen tilanteen parantamisesta”. Demarit lupasivat nostaa osittaista kotihoidontukea. Lisäksi demarit olivat korottamassa vanhempainpäivärahojen minimitasoa 100 eurolla ja palauttamassa lapsivähennyksen verotukseen. Myös perussuomalaiset lupasivat palauttaa lapsivähennyksen verotukseen sekä antaa opiskeleville lapsiperheille lisää rahaa.
Miten kävi? Onko lapsiperheiden ja pienituloisten elämää merkittävästi kohennettu viimeisten neljän vuoden aikana? No, eipä ole kehumista.

Toinen hyvä esimerkki on tämä: MTV3:n suuressa vaalitentissä vuonna 2011 kokoomusta ja RKP:tä lukuunottamatta kaikki puoluejohtajat olivat sitä mieltä, että mitään EU-maata ei pidä tukea taloudellisesti, jos joku jäsenmaista ajautuu ongelmiin. No kuinkas sitten kävikään? Kyllähän sinne Kreikkaan taisi muutama euro lipsahtaa…

Eihän ehdokkaita voi kuitenkaan syyttää valehtelusta, sillä aniharva, jos kukaan arvasi talouden sukeltavan vielä syvemmälle kuin se vuonna 2011 oli. Myös asiantuntijat antoivat aivan liian ruusuisia kuvia tulevaisuudesta. Varmasti vaalilupaukset tehdään vilpittömässä mielessä, eikä äänestäjää haluta johdattaa tahallisesti harhaan. Kuten jo legendaarinen Ahti Karjalainen totesi: ”Ennustaminen on vaikeata, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.” Ehkäpä voimme heristää sormea puolueiden silloiselle hyväuskoisuudelle ja sille, että meininki tuntui olevan hieman sellainen maunokoivistomainen ”Kyllä se siitä. Ongelmat kyllä tiedettiin, mutta niitä ei haluttu tai pystytty korjaamaan. Ajateltiin, että kyllä aika korjaa. Viime hallituskaudella toiminta muistuttikin enemmän poliittista nokittelupeliä kuin missiota parantaa maan tilaa.

Näissä vaaleissa silmiinpistävää on ollut se, että kilpaillaan siitä, kuka leikkaa eniten. Ei siis siitä, kuka lupaa eniten hyvää lapsiperheille ja pientuloisille. Eli onko realismi talousasioissa vihdoinkin tavoittanut myös poliitikot? Toivotaan näin, sillä sukeltamisen olisi jo syytä loppua. Tämän sukelluksen aikana Suomen kansa on pidätellyt hengitystään pinnan alla jo aivan liian kauan. Jossain vaiheessa olisi mukava vetää taas ilmaa keuhkoihin, että jaksaa.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011