Kuntavaalien jälkeen Lahdessa on jatkettu neuvotteluja kaupunginhallituksen koostumuksesta sekä tietenkin puolueille tärkeistä puheenjohtajuuksista. Lahden suurimpana puolueena SDP olisi halutessaan saanut kaikkien lautakuntien ja yhtiöiden hallitusten puheenjohtajuudet. Demarit kuitenkin yllättivät, eivätkä lähteneet ulosmittaamaan vaalivoittoaan kokoomuksen kustannuksella. Esimerkiksi yhtiöiden paikat jaettiin lähes tasan demareiden ja kokoomuksen kesken. Tällä tavalla demarit pelasivat itselleen selkänojaa neljän vuoden päähän seuraaviin kuntavaaleihin, sillä jos silloin demarit kokevat tappion kokoomukselle, on enemmän kuin odotettavaa, ettei kokoomuskaan ala voittoaan täysmittaisena realisoimaan, vaan jatkaa konsensuksen tiellä.
Kaikki puolueet allekirjoittivat myös yhteisen valtuustosopimuksen, jota voitaneen pitää eräänlaisena ”hallitusohjelmana” tulevalle neljävuotiskaudelle. Sopimuksessa mainitaan mm. kaupungin houkuttelevuuden ja elinvoiman kasvattaminen, talouden tasapaino ja velkaantumisen hillitseminen sekä hallinnon virtaviivaistaminen. Myös poliittista johtamista luvataan kehittää. Valtuustosopimuksen toteutumista arvioidaan vuosittain. Valtuustopuolueet sitoutuivat myös siihen, etteivät ne levitä ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä lietsovia näkemyksiä mitään ihmisryhmää kohtaan. Valtuustosopimuksen allekirjoittivat kaikki valtuustoryhmät Pro Lahtea lukuun ottamatta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan viittaa on soviteltu demareiden Pekka Komulle ja Sirkku Hildénille. Demarit jatkoivat tässäkin asiassa konsensushengessä ja niinpä Lahdessa tullaankin näkemään melko harvinainen näky, jaettu puheenjohtajuus. Puheenjohtajan tehtävä jaetaan kahdeksi vuodeksi kummallekin. Ensimmäiset kaksi vuotta puheenjohtajana toimii Komu, tämän jälkeen tehtävä vaihtuu Hildénille. Muut puolueet hyväksyivät demareiden ratkaisun puolueen sisäisenä asiana. Pro Lahti-ryhmä oli tässäkin asiassa omalla linjallaan, kun Aaltonen rempseään tapaansa ilmaisi päätöksen olevan täysi vitsi, jossa ei kunnioiteta lainkaan vaalitulosta.
Luottamustehtäviä siis jaetaan kovaa vauhtia, mutta yksi ryhmä on pois tästä jaosta. Pro Lahdelle ei ole luvassa kahden valtuustopaikan lisäksi luottamustehtäviä. Ryhmän vetäjää, Kalle Aaltosta se ei kuitenkaan haittaa, sillä mieshän on haastattelussa ilmoittanut lautakuntien olevan pelkkiä kokouspalkkioautomaatteja ja kahvikerhoja. Itse voisin kuvitella, että Pro Lahden olisi helpompi viedä omaa agendaansa eteenpäin tekemällä lautakunnissa hyvää yhteistyötä muiden ryhmien kanssa. Onhan politiikka hyvin pitkälti yhteistyötä ja parhaiden kompromissien löytämistä yhdessä, ei yksin sooloillen.
Työsarkaa uudelle valtuustolle joka tapauksessa riittää. Lahden tulos oli viime vuonna 10 miljoonaa euroa miinuksella. Lähitulevaisuus pitää sisällään paljon isoja koulu- ja päiväkoti-investointeja ja kaupunginsairaalan remontin, joiden jälkeen vielä kehätiehenkin pitäisi rahaa löytyä kymmeniä miljoonia. Helppoja ratkaisuja ei näköpiirissä ole ja nyt kaivataankin todellista johtajuutta ja rohkeita päätöksiä, jotta Lahdessa saadaan nokka nostettua vedenpinnan yläpuolelle. Pitkään emme pinnan alla voi olla.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi