Lahti-kaupungin rullaluistelijat eli rakkaat päättäjämme kaupungintalolla ovat luistelemassa vastuutaan pakoon suunnittelemalla veronkorotuksia. Tällä toimellahan vain pyritään paikkaamaan jo monta vuotta jatkunut epäpätevä taloudenhoito. Kaupungin talous on siis kuralla ja syyttävä sormi voidaan hyvällä syyllä osoittaa kaupungintalon suuntaan, jossa nähtävästi suuret visiot ovat ajaneet todellisuuden ohi.
Jo näillä pienillä merkonomin laskutaidoilla, joita allekirjoittanut omaa, voidaan sanoa, että talouden pitämiseksi vaterissa on vain yksi yksinkertainen totuus: Älä tuhlaa enempää kuin tienaat. Lahdessa tätä yhtälöä ei ole osattu tai haluttu toteuttaa käytännössä, vaan lainataakkaa on kasvatettu kiihtyvää tahtia. Silloin tällöin maltti olisi valttia, mutta se ei onnistu Lahdessa. Vauhtisokeina on ollut pakko saada mm. toriparkki, matkakeskus ja ennen kaikkea kaiken pelastava kehätie. Kehätienhän on suunniteltu tuovan Lahteen suurinpiirtein Jeesuksen, joka antaa kaikki lainamme anteeksi ja nostaa Lahden kirkkaasti maamme kärkikastiin kaikilla mahdollisilla mittareilla. Uskokoon ken haluaa.
Nämä edellämainitut ökyhankkeet oli nähtävästi aivan pakko toteuttaa, koska suuri visio Lahden suuruudenpäivistä tulevaisuudessa häilyi kirkkaana päättäjiemme otsalohkoissa. Kävi kuitenkin niin ikävästi, että liki kaikki Lahden koulut osoittautuivat homepommeiksi ja ihan inhimmillisyydenkin vuoksi piti jostain löytää rahaa vielä näihin kouluihinkin. Rakennetaan ja puretaan, rakennetaan ja puretaan. Tätähän tämä lahtelainen julkisrakentaminen näyttäisi tänä päivänä olevan. Hyvänä esimerkkinä Jalkarannan monitoimitalo Jalo, joka lienee maailmanennätys siinä, kuinka nopeasti sisäilmaongelmat alkoivat valmistumisen jälkeen. Jos ja kun maltettaisiin rakentaa huolella, kaupunki säästäisi suuria summia. Toivon mukaan elinkaarimalli tulee jatkossa ainoaksi tavaksi toteuttaa julkisrakentamista, sillä kyllä edes rakentajalla tulee olla selkeä vastuu työstään vielä vuosiksi eteenpäinkin.
Nyt sitten joka suunnalta väläytellään talouden ainoana pelastuksena veroäyrin nostoa. Juu, toimii varmasti, mutta kuinka kauan? Näillä talousnäytöillä, joita Lahden kaupunki on meille esittänyt viime vuosina olettaisin, että muutamasssa vuodessa nekin korotuksella saadut rahat ovat valuneet kankkulan kaivoon ja taas ollaan samassa tilanteessa eli taloudellisen kuilun partaalla.
Kokoomus on kovasti veronkorotuksia vastaan, muut puolueet suhtautuvat asiaan suotuisammin. Kaupungin vetovoima kuulemma kärsii, kerrotaan kokoomusleiristä. Heikosti on meillä asiat Lahdessa, jos ainoa valttimme asukkaiden houkuttelussa on siedettävä veroprosentti. Voisin kuvitella, että paras kaupungin vetovoimaa lisäävä seikka on mainos, jossa lukee: ”Työpaikkoja avoinna” eli pääosin ihmiset muuttavat työn perässä, eivät alhaisen veroprosentin. Lisäksi kaupungin tarjoamat palvelut, niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella ovat tärkeässä roolissa.
Sitten kun/jos korotus tehdään, toivon, että Lahti palkkaisi jonkun oikeasti talousasioista ymmärtävän ihmisen käymään läpi kaupungin rahankäytön ja etsivän sieltä organisaatiossa muhivan oikean joutokäytön, jota me kaupunkilaiset turhaan rahoitamme. Mistä oikein maksetaan ja miksi? Muuten käy niin, että pikkuhiljaa, vuosi vuodelta, meidät lahtelaiset verotetaan hengiltä.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi