Pääkirjoitus 29.4.2022

Kulttuuria Lahteen

Lahti ei ole vuosien varrella varsinaisesti kerännyt mainetta ja kunniaa kulttuurin saralla. Varmasti monet tuntevat Lahden urheilukaupunkina, Business Citynä tai viime vuoden ansiosta jopa ympäristökaupunkina. Onpa Lahti mainittu, ei niin mairittelevasti, jopa Suomen huumepääkaupunkina. Omaa taidemuseota on Lahteen yritetty saada jo vuosikymmenet siinä onnistumatta. Nyt kaikki muuttuu. Tällä viikolla saamme vihdoinkin Lahdessa röyhistää rintaamme myös kulttuurin puolella, kun vanhassa Mallasjuoman tehtaan tiloissa Päijänteenkadulla avataan uusi, upea taidemuseo Malva. Malvaa on etukäteen jo hehkutettu Helsingin Kiasman tai Amos Rexin tasoiseksi visuaalisten taiteiden museoksi, jossa käyminen todella kannattaa.

Tiedän että Lahdessa, niin kuin ihan joka ainoassa suomalaisessa kaupungissa, on olemassa kohtalaisen äänekäs lauma ihmisiä, joiden mielestä kulttuuriin satsatut rahat ovat täysin turhia. On kyse sitten sinfoniaorkesterista, teatterista, patsaista tai maalauksista, niin aina löytyy ihmisiä, jotka hämmästelevät hintaa, joka niihin on satsattu. Kulttuuri, varsinkin ns. korkeakulttuuri koetaan monesti pelkästään rikkaiden harrastukseksi, jossa ihastellaan kalliita taideteoksia shampanjalasi kädessä iltapukuun pukeutuneena. Teokset ovat lisäksi kuulemma sellaisia, että niitä tekisi pieni lapsikin. Joidenkin mielestä ainoa oikea kulttuuri on sellaista, joka elättää itse itsensä eli rahoitus löytyy sitä kautta, että taide kiinnostaa siinä määrin, että ihminen on valmis itse maksamaan siitä. Kulttuurin vieroksujien mielestä kulttuuriin ei saisi satsata yhteisiä varoja, vaan ne varat olisi sijoitettava kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Näille kulttuuriskeptikoille voisin kertoa, että nimenomaan kulttuurin keinoin voidaan lisätä ihmisten onnellisuuden ja merkityksellisyyden tunteita, aktivoida ihmisiä etsimään uusia kokemuksia sekä pitämään mielensä virkeänä, joka on mielestäni tänä päivänä entistäkin tärkempää. Löytää jotain sellaista, jolla on merkitystä, asioita jotka ovat aidosti elämyksiä.

Kehoitankin lahtelaisia vierailemaan Malvassa ja tutustumaan upeaan visuaaliseen taiteeseen, jota museossa on pilvin pimein. Uskon, että moni ”taiteenvihaajakin” yllättyy positiivisesti. Taidetta ei tarvitse ymmärtää, usein riittää, että siitä saa jonkinlaisen kokemuksen. Se kaiketi on kaiken taiteen perusajatus. Antaa ihmisille ajateltavaa, elämyksiä ja erilaisia kokemuksia, on sitten kyse musiikista, kuvataiteesta tai visuaalisesta taiteesta. Tervetuloa Lahteen Malva.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO