Pääkirjoitus 29.4.2022

Kulttuuria Lahteen

Lahti ei ole vuosien varrella varsinaisesti kerännyt mainetta ja kunniaa kulttuurin saralla. Varmasti monet tuntevat Lahden urheilukaupunkina, Business Citynä tai viime vuoden ansiosta jopa ympäristökaupunkina. Onpa Lahti mainittu, ei niin mairittelevasti, jopa Suomen huumepääkaupunkina. Omaa taidemuseota on Lahteen yritetty saada jo vuosikymmenet siinä onnistumatta. Nyt kaikki muuttuu. Tällä viikolla saamme vihdoinkin Lahdessa röyhistää rintaamme myös kulttuurin puolella, kun vanhassa Mallasjuoman tehtaan tiloissa Päijänteenkadulla avataan uusi, upea taidemuseo Malva. Malvaa on etukäteen jo hehkutettu Helsingin Kiasman tai Amos Rexin tasoiseksi visuaalisten taiteiden museoksi, jossa käyminen todella kannattaa.

Tiedän että Lahdessa, niin kuin ihan joka ainoassa suomalaisessa kaupungissa, on olemassa kohtalaisen äänekäs lauma ihmisiä, joiden mielestä kulttuuriin satsatut rahat ovat täysin turhia. On kyse sitten sinfoniaorkesterista, teatterista, patsaista tai maalauksista, niin aina löytyy ihmisiä, jotka hämmästelevät hintaa, joka niihin on satsattu. Kulttuuri, varsinkin ns. korkeakulttuuri koetaan monesti pelkästään rikkaiden harrastukseksi, jossa ihastellaan kalliita taideteoksia shampanjalasi kädessä iltapukuun pukeutuneena. Teokset ovat lisäksi kuulemma sellaisia, että niitä tekisi pieni lapsikin. Joidenkin mielestä ainoa oikea kulttuuri on sellaista, joka elättää itse itsensä eli rahoitus löytyy sitä kautta, että taide kiinnostaa siinä määrin, että ihminen on valmis itse maksamaan siitä. Kulttuurin vieroksujien mielestä kulttuuriin ei saisi satsata yhteisiä varoja, vaan ne varat olisi sijoitettava kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Näille kulttuuriskeptikoille voisin kertoa, että nimenomaan kulttuurin keinoin voidaan lisätä ihmisten onnellisuuden ja merkityksellisyyden tunteita, aktivoida ihmisiä etsimään uusia kokemuksia sekä pitämään mielensä virkeänä, joka on mielestäni tänä päivänä entistäkin tärkempää. Löytää jotain sellaista, jolla on merkitystä, asioita jotka ovat aidosti elämyksiä.

Kehoitankin lahtelaisia vierailemaan Malvassa ja tutustumaan upeaan visuaaliseen taiteeseen, jota museossa on pilvin pimein. Uskon, että moni ”taiteenvihaajakin” yllättyy positiivisesti. Taidetta ei tarvitse ymmärtää, usein riittää, että siitä saa jonkinlaisen kokemuksen. Se kaiketi on kaiken taiteen perusajatus. Antaa ihmisille ajateltavaa, elämyksiä ja erilaisia kokemuksia, on sitten kyse musiikista, kuvataiteesta tai visuaalisesta taiteesta. Tervetuloa Lahteen Malva.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO