Pääkirjoitus 9.6.2023

Haavisto avasi presidenttipelin

Suomen seuraava presidentti valitaan noin 8 kuukauden kuluttua alkuvuodesta 2024. Siihen nähden, että aikaa tuleviin vaaleihin on noinkin vähän, on hieman outoa että ns. pöhinä tulevien vaalien ympärillä on ollut varsin vaisua. Toki iltapäivälehdistö on yrittänyt nostaa kiinnostusta vaaleihin jatkuvilla gallup-tuloksilla. Tosin niistäkin on hieman pohja poissa, kun mukana on nimiä, jotka ovat jo kertoneet että eivät aio lähteä ehdolle. Niinpä tuntuukin jopa siltä, että varteenotettavia ehdokkaita on ollut vaikea löytää. mm. isot puolueet ovat yhä ilman omaa presidenttiehdokastaan.

Gallupien kärjessä on jo pitkään ollut kolmikko Pekka Haavisto, Olli Rehn ja Mika Aaltola, joista eilen pelin avasi Haavisto ilmoittamalla olevansa mukana vaaleissa. Huomionarvoista asiassa on se, että Haavisto ei lähde mukaan vihreiden ehdokkaaksi, vaan pyrkii presidentiksi valitsijayhdistyksen kautta. Reitti on siis sama, jonka nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö aikanaan valitsi. Haavistolle varmasti hyvä ratkaisu, sillä kuten eduskuntavaaleissa huomattiin, on vihreiden kannatus tällä hetkellä pohjalukemissa, jolloin puolueeseen hirttäytymällä Haavisto olisi saattanut pilata mahdollisuutensa tulla valituksi.

Entäpä sitten muut ehdokkaat? Saadaanko tästä kisaa aikaiseksi laisinkaan? Haaviston kansansuosio on jo kaksissa presidentinvaaleissa todistettu. Ei riittänyt silloin presidentiksi asti, kun vastassa oli Niinistö, mutta kuka tulee vastaan nyt, onkin se iso kysymys. Rehn on ollut gallupeissa pitkään kärkiehdokkaita, mutta onko hänessä tarpeeksi särmää ja kiinnostavuutta haastamaan Haavisto? Jo mukaan lähteneistä ehdokkaista Harry Harkimosta tuskin on Haaviston haastajaksi.

Ei tarvi olla kummoinenkaan ennustaja, jos ennustaa, että myös Olli Rehn ilmoittaa ehdokkuudestaan lähiaikoina. Sen sijaan kolmossuosikin Mika Aaltolan pyrkimyksistä presidentiksi ei kai kukaan tiedä, ei ehkä Aaltola itsekään? Itse hieman ihmettelen Aaltolan suosiota, jonka näen perustuvan vain ja ainoastaan vakuuttavaan kommentointiin Ukrainan sodasta mediassa. Muutenhan miehestä ei tiedetä paljon mitään. Ehkä kansaa puhuttelee se, että Aaltola tulee puolueiden ulkopuolelta?

Viimeistään syksyllä odotellaan isojen puolueiden ehdokkaita, mutta kyllä heilläkin vakavasti otettavien ehdokkaiden lista kumisee tyhjyyttään. En näe tällä hetkellä kovinkaan vahvoja ehdokkaita missään suunnassa. Vaikuttaa siis vahvasti tällä hetkellä siltä, että Pekka Haaviston tie Suomen seuraavaksi presidentiksi on vaaleja vaille valmis. Tosin olemme viime vuosina huomanneet, että maailmassa tapahtuu isojakin asioita todella nopealla syklillä ja ei kai jonkun uuden, vielä nimeämättömän ehdokkaan nousu kansansuosikiksi hetkessä mikään maailman suurin ihmekään olisi.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO