Pääkirjoitus 12.8.2022

Syksy saapuu

Tällä viikolla alkavat koulut tarkoittavat sitä, että samalla ovenavauksella saapuu myös syksy. No, ei ehkä sään puolesta vielä, mutta kummasti koulujen aloitus kääntää ajatukset jo syksyn puolelle. Tällä hetkelläkin ulkona aurinko mollottaa täydeltä terältä ja lämpötila on lähellä hellerajaa, joten sään puolesta voitaisiin jatkaa kesämoodissa helposti vielä vähintään pari viikkoa. Vaan toisin on. Jostain syystä monet meistä pukeutuvat kalenterin mukaan, ei sään. Kouluun ja töihin on jo ajoissa ostettu uusia syysvaatteita, jotka on tietenkin laitettava päälle, kun sinne sorvin ääreen nyt palataan. Jos elokuun puolenvälin jälkeen pukeudut shortseihin ja sandaaleihin, sinua katsotaan hieman kummaksuen, eikö tuo tajua, että kesä meni jo?

Syksy tuo tullessaan tällä kertaa myös ongelmia. Tai ne ongelmathan alkoivat jo viime helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt pikkuhiljaa Venäjälle sodan vuoksi asetetut pakotteet alkavat näkyä myös meidän kukkaroissamme. Hinnat ovat nousussa kaikilla sektoreilla, mutta eniten taitaa huolestuttaa sähkön ja ruoan hintojen nousu. Mediassa on nähty jo melko hurjia arvioita siitä, kuinka korkealle ensi talvena voivat sähkön hinnat nousta ja mitä se merkitsee kullekin taloudelle, riippumatta siitä, asuuko kerrostalossa tai omakotitalossa. Pahimmillaan sähkön hinta voi nousta jopa nelin- tai viisinkertaiseksi. Parhaiten turvassa sähkön hintahyppäyksiltä ovat kiinteähintaisen sähkösopimuksen tehneet, sen sijaan pörssisähkön valinneet odottavat varmasti kauhuissaan tulevaa talvea.

Pari viime vuotta tuskailimme koronan kanssa ja saimme jatkuvasti päättäjiltä ohjeita siitä miten menetellä ja elää. Sama jatkuu, mutta aihe on eri. Tänä syksynä ja tulevana talvena tulemme saamaan paljon ohjeita siitä, miten säästää energiaa, niin ettei esimerkiksi sähköjä lähdettäisi katkomaan kotitalouksilta. Itse asiassa muutaman viikon päästä on käynnistymässä sähkönsäästön valistuskampanja kansalaisille.

Sähkön osalta varautumisjärjestelmä on moniportainen. Ihan ensimmäiseksi pyritään hankkimaan lisäresursseja, mutta jos ei sekään riitä, viimeinen varautumisen muoto tulevat olemaan kiertävät sähkökatkot kansalaisille. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköt katkottaisiin kotitalouksilta esimerkiksi kahdeksi tunniksi kerrallaan niin, etteivät jääkaappi tai pakastin ehdi sulaa katkon aikana. Asiantuntijoiden mukaan on epätodennäköistä, että tähän joudutaan menemään, sillä ensin odotetaan kunnilta ja kaupungeilta isoja energiansäästötoimia. Sammutetaanko katuvaloja, tingitäänkö koulujen lämpötiloista, jätetäänkö latuja auraamatta tai lasketaanko uimahallin saunan lämpötilaa? Nämä ovat kysymyksiä, joita kunnat ja kaupungit joutuvat heti syksyn alkajaisiksi pohtimaan.

Vaikka lähitulevaisuus näyttääkin taas jälleen kerran varsin epävakaalta ja arvaamattomalta, ei kannata rypeä pelossa. Kyllä tästäkin selvitään. Itse ajattelin tuulettaa pääkoppaani katselemalla muutaman Uuno Turhapuro -leffan putkeen, ja kyllä, ihan sattuneesta syystä…

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO