Pääkirjoitus 12.8.2022

Syksy saapuu

Tällä viikolla alkavat koulut tarkoittavat sitä, että samalla ovenavauksella saapuu myös syksy. No, ei ehkä sään puolesta vielä, mutta kummasti koulujen aloitus kääntää ajatukset jo syksyn puolelle. Tällä hetkelläkin ulkona aurinko mollottaa täydeltä terältä ja lämpötila on lähellä hellerajaa, joten sään puolesta voitaisiin jatkaa kesämoodissa helposti vielä vähintään pari viikkoa. Vaan toisin on. Jostain syystä monet meistä pukeutuvat kalenterin mukaan, ei sään. Kouluun ja töihin on jo ajoissa ostettu uusia syysvaatteita, jotka on tietenkin laitettava päälle, kun sinne sorvin ääreen nyt palataan. Jos elokuun puolenvälin jälkeen pukeudut shortseihin ja sandaaleihin, sinua katsotaan hieman kummaksuen, eikö tuo tajua, että kesä meni jo?

Syksy tuo tullessaan tällä kertaa myös ongelmia. Tai ne ongelmathan alkoivat jo viime helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt pikkuhiljaa Venäjälle sodan vuoksi asetetut pakotteet alkavat näkyä myös meidän kukkaroissamme. Hinnat ovat nousussa kaikilla sektoreilla, mutta eniten taitaa huolestuttaa sähkön ja ruoan hintojen nousu. Mediassa on nähty jo melko hurjia arvioita siitä, kuinka korkealle ensi talvena voivat sähkön hinnat nousta ja mitä se merkitsee kullekin taloudelle, riippumatta siitä, asuuko kerrostalossa tai omakotitalossa. Pahimmillaan sähkön hinta voi nousta jopa nelin- tai viisinkertaiseksi. Parhaiten turvassa sähkön hintahyppäyksiltä ovat kiinteähintaisen sähkösopimuksen tehneet, sen sijaan pörssisähkön valinneet odottavat varmasti kauhuissaan tulevaa talvea.

Pari viime vuotta tuskailimme koronan kanssa ja saimme jatkuvasti päättäjiltä ohjeita siitä miten menetellä ja elää. Sama jatkuu, mutta aihe on eri. Tänä syksynä ja tulevana talvena tulemme saamaan paljon ohjeita siitä, miten säästää energiaa, niin ettei esimerkiksi sähköjä lähdettäisi katkomaan kotitalouksilta. Itse asiassa muutaman viikon päästä on käynnistymässä sähkönsäästön valistuskampanja kansalaisille.

Sähkön osalta varautumisjärjestelmä on moniportainen. Ihan ensimmäiseksi pyritään hankkimaan lisäresursseja, mutta jos ei sekään riitä, viimeinen varautumisen muoto tulevat olemaan kiertävät sähkökatkot kansalaisille. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköt katkottaisiin kotitalouksilta esimerkiksi kahdeksi tunniksi kerrallaan niin, etteivät jääkaappi tai pakastin ehdi sulaa katkon aikana. Asiantuntijoiden mukaan on epätodennäköistä, että tähän joudutaan menemään, sillä ensin odotetaan kunnilta ja kaupungeilta isoja energiansäästötoimia. Sammutetaanko katuvaloja, tingitäänkö koulujen lämpötiloista, jätetäänkö latuja auraamatta tai lasketaanko uimahallin saunan lämpötilaa? Nämä ovat kysymyksiä, joita kunnat ja kaupungit joutuvat heti syksyn alkajaisiksi pohtimaan.

Vaikka lähitulevaisuus näyttääkin taas jälleen kerran varsin epävakaalta ja arvaamattomalta, ei kannata rypeä pelossa. Kyllä tästäkin selvitään. Itse ajattelin tuulettaa pääkoppaani katselemalla muutaman Uuno Turhapuro -leffan putkeen, ja kyllä, ihan sattuneesta syystä…

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO