Brittien yleisradio eli BBC irvailee suomalaisten kustannuksella:
”Kun kokot sammuvat, rohkeimmat ja humalaisimmat suomalaiset uivat järvien halki niiden kokkojen luokse, joiden äärellä juhlat vielä jatkuvat.”
Lisäksi he naureskelevat, että juhannuspäivä on suomalaisille pelastus, sillä rankasta krapulasta toipumiseen totisesti tarvitaan yksi pyhäpäivä lisää. Briteiltä jäi kyllä huomaamatta se tosiseikka, että suomalaiset juovat yleensä vielä juhannuspäivänäkin, joten se krapulapäivä on kylläkin sunnuntai. Tarkemmin ajateltuna kyseessä ei siis ole edes minkäänlainen irvailu, vaan ihan kylmä fakta.
Suomalaiset ovat kyllä saaneet melkoisen maineen maailmalla ja se leima ei ihan helposti lähde ja tätä kuvaa tulee joskus itsekin vaalittua ihan huomaamattakin.
Kun ulkomaalainen tulee vieraaksi Suomeen, niin totta kai hänelle ihan ensimmäiseksi lykätään käteen pullo Koskenkorvaa, viedään saunaan ja opetetaan muutama kiva kirosana. Eipä ihme, jos maine paljon juovana ja hulluja asioita harrastavana kansana pysyy meissä kuin täi tervassa.
Laitetaan tähän loppuun vielä lainaus BBC:ltä koskien juhannustaikoja:
”Suomalaisessa kansantarussa keskiyö on aika, jolloin naimattomat suomalaisnaiset yrittävät ennustaa tulevaa aviomiestään. Yhden uskomuksen mukaan nuoren naisen tulee seistä alastomana järven äärellä tarkalleen keskiyöllä, jolloin hän voi nähdä tulevan sulhonsa – joka sattumoisin on yksi niistä juopoista, joka yrittää uida toiselle kokolle.”
No mikä ettei, kunhan pysyvät pinnalla….
Hyvää juhannusta!!
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi
Lahden kaupunginvaltuusto on edelleen toriparkin rakentamisen puolesta, sillä valtuusto hyväksyi hankkeen tarvitseman maa-alueen yleiset vuokrausehdot kaupungin omalle Lahden Pysäköinti Oy:lle äänin 35-24. Valtuusto löi lukkoon myös muut keskustan kehittämislinjaukset, kuten uuden matkakeskuksen ja Aleksin kävelyalueen. Toriparkin hinnaksi on arvioitu noin 15 miljoonaa euroa.
Ymmärrettävästi toreilla ja turuilla sekä etenkin netissä vellookin nyt kova eipäs-juupas-keskustelu asian tiimoilta.
Itse matkustan paljon niin koti- kuin ulkomaillakin ja täytyy todeta, että Lahden keskusta on yksi surkeimmista keskustoista viihtyvyyden puolesta, mikä on vastaan tullut. Nyt esillä olevat suunnitelmat ovat hyvä yritys muuttaa tätä surkeaa kuvaa. Itseäni miellyttää etenkin Aleksin muuttaminen kävelyalueeksi sekä matkakeskus, joka yhdistäisi juna- ja linja-autoterminaalit yhden katon alle.
Toriparkin yhtenä uhkana on se, että tori olisi pari vuotta rakennustyömaana ja se voisi karkottaa keskustassa asioivat lopullisesti. On totta, että keskustasta ei parkkipaikkaa helpolla löydä ja toriparkki toisi tähän tuskaan helpotusta, joten ei tämä helppo asia päättäjille ole. Yhtenä asiana vaakakupissa on myös uimahallitilanne, joka myös pitäisi hoitaa kuntoon rakentamalla yksi 50 metrin allas ja tietenkin mielummin Launeelle kuin Kivimaalle.
Ongelmana on tietenkin kaupungin tiukka taloustilanne, joka ei anna periksi näille kaikille hankkeille. Jostain täytyy tinkiä ja nyt täytyy kaupungin isien olla varma siitä, mihin suuntaan Lahtea halutaan kehittää tulevaisuudessa. Uimahallihanke parantaisi lahtelaisten liikuntamahdollisuuksia huomattavasti ja keskustan kehittäminen taas lahtelaisten viihtyvyyttä ja asiointia keskustan alueella. Varmaa on se, että tekee valtuusto niin tai näin, kuraa tulee niskaan suunnasta tai toisesta. Pitäisiköhän Lahden kaupungin laittaa lotto vetämään? Kohtahan on tulossa se suuri EU-lotto, jossa pääpalkintona on jopa 90 miljoonaa euroa. Sillähän saisi kaikkea kivaa…
Nyt rohkeita päätöksiä asian suhteen ja toimeen!
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi
Tällä viikolla olemme saaneet nauttia harvinaisesta helteestä. Lahdessakin on ylletty liki + 30 asteeseen ja se, jos mikä, on harvinaista näin kesäkuun alkupäivinä. Hiki on siis tullut muillekin kuin Jyrki Kataiselle, joka on hikoillut varmasti muutaman ylimääräisen hikipisaran hallitusneuvotteluissa, sopivia yhteistyökumppaneita kun ei tunnu löytyvän mistään.
Yksikään puolue ei tunnu antavan periksi omista linjauksistaan, joten jokohan pian suitsiin hyppää eduskunnan puhemies Sauli Niinistö?
No, ilman hallitustakin näemmä pärjää, kysykääpä vaikka belgialaisilta. Belgia on ollut ilman hallitusta jo yli vuoden, joten ei Suomen hallitusneuvotteluiden pitkittyminen mitään niin kauhean ihmeellistä ja ainutlaatuista ole.
Säästä puheenollen, ilmatieteen laitos on ottanut käyttöön nipun uusia ennakkovaroituksia. Uudet ennakkovaroitukset koskevat hellejaksojen lisäksi ukkospuuskia, merialueiden kovia tuulia, aallonkorkeutta, merivedenkorkeutta, runsaita sateita, kireitä pakkasia tai erittäin huonoa ajokeliä.
Nähtävästi olemme jo sen verran uusavuttomia, ettei kyseiset sääilmiöt selviä meille ihan ikkunasta kurkkaamalla tai lämpömittaria tutkailemalla.
Lopuksi Omalähiön oma ennakkovaroitus: Olemme lomalla heinäkuun ja Omalähiön puute voi aiheuttaa vaikeita vieroitusoireita, joten kannattaa varastoida kesäkuun numerot, jotta lukemista riittää myös heinäkuulle. Onneksi vanhoja juttuja voi lukea myös nettisivuiltamme!
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi
Tänä viikonloppuna taas kajahtaa tuhansissa suomalaisissa kouluissa ilmoille Suvivirsi.
Kyseessä on jo satoja vuosia vanha virsi, mutta aina yhtä suosittu. Koulunpäättäjäisten ykköshitti ei ole menettänyt asemaansa, vaikka virrenveisuuta on arvosteltu uskonnon pakkosyötöksi.
Mielestäni yksittäinen virsi ei tee juhlasta uskonnollista tilaisuutta. Vähemmistöjä eli ei-ev.lut.kirkkoon kuuluviakin pitää tietysti tasapuolisuuden nimissä kuunnella, mutta kuitenkin Suvivirsi kuuluu olennaisena osana suomalaiseen kevätjuhlaan ja täytyy ihmetellä, että jotkut kokevat Suvivirren laulamisen muita uskontoja syrjiväksi ja uskonnon pakkosyötöksi. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on tähdentänyt, että juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria. Ne eivät ole uskonnonopetusta tai uskonnollisia tilaisuuksia.
Välillä tuntuu, että Suomessa mennään jopa liikaa vähemmistöjen ehdoilla. Kielletäänkö esim. juhannuskokot tulevaisuudessa, jos joku vähemmistöryhmä kokee ne syrjinnäksi? Tai mitä jos saunominen koetaan jonkun ryhmän mielestä liian irstaaksi?
Onneksi tässä suvivirsi-asiassa on otettu pääosin järki käteen ja traditio on ja pysyy. Minulle Suvivirsi on aina ollut nimenomaan lähtölaukaus kesälle ja en ole sitä koskaan edes ajatellut uskonnollisena lauluna, mitä se toki kuitenkin on.
Suvaitsevaisuutta tarvitaan Suomessa puolin ja toisin, mutta pitkistä perinteistä on syytä pitää kiinni.
Onnea uusille ylioppilaille ja muille koulunsa päättäneille!
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi