Keskikesän juhla

Joulun jälkeen suomalaisten hartaiten odottama juhla, juhannus on täällä taas. Tuo iki-ihana keskikesän juhla, johon liittyy meille rakkaita perinteitä, joita ilman juhannus ei ole se oikea juhannus. En puhu nyt juhannustaioista, sillä ne ovat jo mennyttä muinaishistoriaa. Ei tämän päivän nuoret naiset pyöri alasti ruispellossa nähdäkseen tulevan sulhonsa. Sitä varten on olemassa Tinder tai joku muu kiva nettisovellus. Juhannukseen kuuluu varmasti montakin erilaista perinnettä, mutta jos minulta asiaa kysyttäisiin, niin ensimmäisiksi mieleeni tulisivat juhannuksesta sanat sauna ja kokko. Niistä se juhannus lähtee tai on lähtemättä.

Juhannus ja sauna. Se on siinä. Suomalaisen juhlat alkavat aina saunalla ja usein myös loppuvat saunaan. Vaikkei juhannus kovin kirkollinen juhla olekaan, on sauna suomalaisen temppeli. Paikka jossa rauhoitutaan, paikka jossa vietetään aikaa. Puhdistaudutaan niin fyysisesti kuin henkisestikin ja samalla valmistaudutaan kestämään yöttömän yön tuomat rasitukset. Koivuvihta, kovat löylyt ja pulahdus kylmään järveen. Ai että suomalainen nauttii.

Jos ei muuta, saa saunominen ainakin janon kasvamaan toiseen potenssiin. Ja kyllähän meillä suomalaisilla kova jano juhannuksena onkin. Joillakin aivan pohjaton. Toisaalta kuten kaikkitietävä wikipedia kertoo ”Meluaminen ja juopuminen ovat jo varhain kuuluneet juhannuksen viettoon, sillä niiden on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä.”

Juhannuksena on oltava myös kokko. Joku alkukantainen pakanariitti varmastikin määrää, että tulta on juhlassa oltava. Jotain pitää polttaa. Siispä kokkoa kasaamaan. Helpommin sanottu kuin tehty. Risuja ja rankoja raahataan pitkin metsiä ja kokoon saadaan kyhättyä kokkoa etäisesti muistuttava röykkiö risuja ja havuja. Kokon kasaamiseenhan kuuluu olennaisesti se, että yleensä porukassa on yksi, joka ei tiedä miten kokko pitäisi oikeaoppisesti rakentaa ja hän on yleensä juuri se henkilö, joka kokon pystyttää.

Kun kokkoa muistuttava risuröykkiö on valmis ja kaikki ovat käyneet kertomassa kuinka väärin se on kasattu, on aika sytyttää kokko. Sekin on helpommin sanottu kuin tehty. Ei syty, ei sitten millään. Liekö risut liian tuoreita? Pian kokon ympärillä hääriikin kärsimättömästi koko juhannusta juhliva porukka. Neuvoja kokon sytyttäjälle sataa enemmän kuin laki sallii. Jossain vaiheessa joku keksii yllättäen heittää kokkoon bensaa. Kyllä lähtee. Valtava tulipallo ja voit sanoa hyvästi kulmakarvoillesi. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että kaikkien odottama kokko palaa nyt. Hurraa! Juhannus on pelastettu.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Kuukausi jalkapalloa

Kesäkuussa ei tarvitse katsoa lehdestä päivän televisiotarjontaa. Riittää kun avaa television kanavalta kaksi klo 16, niin loppuillan ohjelma on selvillä. Jalkapalloa. Sitä nimittäin riittää. Kolme ottelua illassa studioineen päivineen vie päivästä noin kahdeksan tuntia eli työpäivän jälkeen alkaa monella jalkapallo-painoitteinen toinen työpäivä.

YLE on satsannut kisoihin paljon ja se näkyy ja kuuluu. Studiossa vierailee päivittäin useita asiantuntijoita, joista yllättävän monella on muuten Lahti-kytkös. On Litmasta, Kautosta ja Pasasta, puhumattakaan lahtelaislähtöisistä toimittajista. Voisi jopa kuvitella, että Lahti on Suomi-futiksen Mekka.

Jalkapallo kiinnostaa suomalaisia, onhan se tunnetusti pelien kuningas. Tosin meitä suomalaisia kiinnostaa vain huippufutis. No, onhan se upeampaa fanittaa Barcelonan Messiä kuin FC Lahden Paanasta. Kuinkahan paljon kisat kiinnostaisivatkaan, jos mukana kirmaisivat omat Huuhkajamme? Olisiko hurma samanlaista kuin keväisissä jääkiekon MM-kisoissa? Joko alkulohkosta selviäminen jatkoon aiheuttaisi suihkulähteissä pulikoimista vai pitäisikö odottaa EM-kultaa ennen kuin tavattaisiiin torilla?

Nythän jokainen joutuu etsimään sen oman kisasuosikkinsa kaiken maailman ulkomaalaisjoukkueiden joukosta. Toisaalta keskustelu niin kisastudiossa kuin sosiaalisessa mediassakin on huomattavasti monimuotoisempaa, kun suosikkijoukkueita löytyy useita. Yksi fanittaa saksalaista futista, toinen vannoo taas englantilaisen potkupallon nimeen jne. Suomen ollessa mukana kaikki fanittaisivat tylsästi ja yksimielisesti vain Suomea.

Studiokeskusteluja kuunnellessa huomaa, että kyllä meiltä Suomesta löytyy paljon hyviä, osaavia asiantuntijoita ja taitavia taktisia osaajia. Silti oma maajoukkueemme ei ole koskaan päässyt arvokisoihin. Miksi? Suomessa on jo vuosikymmeniä selitelty huonoa menestystä mm. huonoilla olosuhteilla ja pienellä väestöpohjalla. Minusta tuntuu, että jatkossa ne selitykset eivät enää kelpaa. EM-kisoissa nimittäin pelaa mm. Islanti, jossa asuu noin 300 000 asukasta eli vähemmän kuin Helsingissä ja olosuhteet eivät millään muotoa voi olla ainakaan paremmat kuin Suomessa. Kyseessähän on yksinäinen saarivaltio napapiirin korkeudella, kaukana kaikesta.

Entäpä sitten Albania, Pohjois-Irlanti, Slovakia tai Wales? Asukkaita kyseisissä maissa on kahden ja viiden miljoonan välissä eli väestöpohja on kaikilla pienempi tai yhtä suuri kuin Suomessa. Jotkut koiranleuat ovatkin epäilleet, että kisoissa nähdään Vatikaani, Gibraltar ja Monaco ennen kuin Suomen Huuhkajat sinne tiensä selvittävät.

Sitä odotellessa mietittäväksi jää vain se, fanitanko näissä kisoissa Englantia, Italiaa vai Saksaa vai viekö sydämeni kenties piskuinen Islanti?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Lahti murroksessa

Lahti elää tällä hetkellä kaupunkina todellista murroskautta. Seuraavat vuodet ja vuosikymmenet näyttävät, tuleeko Lahdesta vielä vireä ja elinvoimainen kasvukeskus, jonne ihmiset haluavat muuttaa vai onko Lahden kohtalona tulevaisuudessa olla pelkästään Helsingin lähiö, josta sukkuloidaan töihin pääkaupunkiseudulle hyvien ja nopeiden yhteyksien avulla. Näyttää siltä, etttä Lahti haluaa linkittyä vahvasti pääkaupunkiseutuun, mutta silti kasvaa ja kehittyä itsenäisenä kaupunkina. Hyvä niin. Helsingin kelkassa kyllä kannattaa roikkua, sillä kyseessä on Suomen merkittävin kasvukeskus ja ainoa suurkaupunki.

Lahti kasvoi hurjaa vauhtia aina 70-luvun puoleen väliin asti. Kaupunkiin muutti sodan jälkeen kolmessa vuosikymmennessä liki 70 000 asukasta. Lahti oli se kaupunki, jonne haluttiin ja josta puhuttiin. Silloin taisi iskeä vauhtisokeus, sillä kaupungin kehittäminen jäi lapsenkenkiin.
70-luvun puolenvälin jälkeen kaupunki on kasvanut kuitenkin vain noin 10 000 asukkaalla ja tähän en laske mukaan Nastolan liittämistä kaupunkiin. Trendi on saatava kasvavaksi, muuten uhkana on kaupungin näivettyminen.

Viime viikolla totesin kaupungin keskustan olevan suurien muutoksien alla, mutta suuria muutoksia on tulossa lähivuosina ympäri kaupunkia. Matkakeskus ja toriparkki olivat vasta alkua. Eteläisen kehätien rakentaminen vapauttaa nykyisen VT12-valtatien varteen paljon uutta tilaa niin asutukselle kuin liiketiloillekin. Nähtäväksi jää myös se, miten uusi kehätie muuttaa Launetta. Mytäjäisten varikon suunnitelmista saatiin tällä viikolla jo luonnoksia ja viereinen laaja Sopenkorven vanha teollisuusalue saa lähivuosina tai -vuosikymmeninä uuden elämän. Hennalan varuskunta-alueen suunnittelu on kovaa vauhtia käynnissä. Suunnitteilla on iso asuinalue Hennalan pellolle ja vielä ei kai kukaan tiedä sitä, mikä on vanhojen kasarmien tulevaisuus. Toivottavasti aluetta ei pilata moderneilla uudisrakennuksilla, kuten Lahdessa on liian usein aikaisemmin tehty. Lahdessahan on ollut ikävä perinne siitä, että kaikki vanha johdonmukaisesti hävitetään ja tilalle rakennetaan uutta. Ei välttämättä aina se paras ratkaisu.

Uusien rakennussuunnitelmien lisäksi uusia vetonauloja ja puheenaiheita Lahdesta olisi löydettävä. Lahti pitää saada taas valtakunnallisesti kiinnostavaksi. Somessa käytettävät emojit eli tunnetilaa kartoittavat kuvakkeet kertovat mistä Lahti tällä hetkellä tunnetaan. Näitä ovat ovat radiomastot, hyppyrimäet, Jari Litmanen ja lihamuki. Tuttuja juttuja, mutta mistä löydetään uusia?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Lahden keskusta myllerryksen keskellä

Ensin rakennettiin pari vuotta toriparkkia. Sen jälkeen otettiin työn alle Aleksanterinkadun uudet liikennejärjestelyt. Samaan hikeen työstetään ydinkeskustan kaukolämpöverkkoa ja jossain vaiheessa pitäisi keskustan sähköverkko ja valaistuskin uusia eli käytännössä Lahden keskusta on ollut myllerryksen vallassa viimeiset kolme vuotta ja urakat jatkuvat vielä ainakin vuoden loppuun asti. Olen tietoisesti vältellyt keskustassa käymistä näinä kolmena vuotena ja mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin ovat valitettavasti kovin monet muutkin tehneet. Aika ymmärrettävää, ettei ihmisiä kauheasti kiinnosta liikkua keskellä työmaata.

Yksi on kuitenkin varmaa: Keskustan liikkeillä tulee olemaan todella haastavaa saada asiakkaat takaisin keskustaan, kun myllerrys on ohi. Siihen ei taida riittää se, että Rautatienkadun jalkakäytävää on levennetty tai joku uusi terassi saadaan avattua Aleksanterinkadun varteen ensi kesänä. En kauheasti jaksa uskoa edes toriparkin vetovoimaan. Faktahan on, että kaupunki tällä isolla keskustaremontilla luo ainoastaan uudet, paremmat puitteet ydinkeskustan yrityksille toimia. Yrityksien omalle kontolle jää se, kuinka houkuttelevaksi he oman liiketoimintansa osaavat tehdä. Kuinka he osaavat jatkossa hyödyntää kasvavan tilan liikkeidensä edessä. Aikaisemminhan suurin vetonaula keskustan yrityksillä oli useimmiten hyvät pysäköintimahdollisuudet liikkeen edessä. Tulevaisuudessa sen vetonaulan on oltava jotain muuta.

Monet ovatkin jo tuominneet keskustan muutokset huonoiksi. Keskusta kuuluu kuulemma autoille. Itse olen eri mieltä. Kyllä hyvin suunniteltu ja toteutettu vehreä kävely- ja kevytliikennepainoitteinen keskusta aina voittaa autojen seassa pyörimisen. Itse ainakin pidän enemmän kävelykatujen tunnelmasta ja ihmisvilskeestä kuin autojen pakokaasusta ja melusta. Se että ihmiset saataisiin viihtymään keskustassa on tärkeää, kyllä se sitten ajan myötä tulee näkymään myös yritysten liikevaihdossakin.

Itse en lähtisi näin nopeasti tuomitsemaan keskustaa epäonnistuneeksi. Ensinnäkin muutokset eivät ole vielä edes valmiita eli voiko keskeneräistä edes tuomita? Muutoksia pitää päästä seuraamaan pitkällä aikavälillä, sillä ei Roomaakaan päivässä rakennettu. Ihmismieli vain sattuu olemaan pääosin sellainen, että muutokset ja uudistukset ovat jo lähtökohtaisesti huonoja, sillä ennen oli kaikki paremmin. Viimeistään kymmenen vuoden päästä näemme, miten autoton keskusta toimii, miten se on vaikuttanut alueen kaupankäyntiin ja kuinka viihtyisä se loppujen lopuksi on. Muutos on aina myös mahdollisuus, ei pelkästään uhka.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

tammikuu 2025

joulukuu 2024

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011