Pääkirjoitus 4.2.2022

Olympialaiset koronan varjossa

Meidän kaikkien penkkiurheilijoiden juhlaviikot ovat taas käsillä, kun tällä viikolla Kiinan Pekingissä käynnistyvät talviolympialaiset. Urheilun lisäksi näiden kisojen kohdalla ovat puhuttaneet ennen kaikkea ihmisoikeuskysymykset ja korona. Jopa niin paljon, että nähtäväksi jää, muistetaanko nämä kisat ainoastaan näistä kahdesta asiasta. Kiinan ihmisoikeusasiat ovat tunnetusti huonolla tolalla ja monet maat eivät lähetä paikan päälle valtiojohtoaan, kuten normaalisti tapana on. Suomen kulttuuriministeri Antti Kurvinen oli kyllä lähdössä kisavieraaksi, mutta vetäytyi kuitenkin aivan viime metreillä matkasta.

Vaikka ihmisoikeudet ovatkin erittäin tärkeä asia, en ole ihan varma ovatko urheilukisat ja varsinkaan olympialaiset juuri se oikea paikka ottaa esille näitä kysymyksiä? Näin urheiluhullun idealistin mielestä politiikka pitäisi mielestäni poistaa urheilusta kokonaan, mutta se tuskin on nykypäivänä mahdollista. Tämä asia voitaisiin kiertää kaukonäköisesti niin, ettei kisoja yksiselitteisesti annettaisi sellaisille maille järjestettäväksi, joilla ihmisoikeusasiat eivät ole kunnossa. Käytännössä se on mahdotonta, sillä kansainväliset urheiluliitot lajissa kuin lajissa ymmärtävät kyllä rahan päälle ja ihmisoikeuskysymykset saavat väistyä, kun tarjolla on valtava nippu rahaa. Tästä hyvänä esimerkkinä se, että aika paljon isoja urheilutapahtumia on viime vuosina myönnetty ja järjestetty sellaisissa maissa (Kiina, Venäjä, Qatar), joissa ihmisoikeuskysymykset on lakaistu maton alle. Money talks.

Näissä kisoissa kuitenkin jopa ihmisoikeuskysymykset jäävät koronan varjoon. Voimasuhteet eri lajeissa muuttuvat alati, kun koronaan sairastuneet urheilijat joutuvat jättämään kisat väliin. Niinpä Pekingissä voidaankin nähdä todella yllättäviä voittajia ja mitalisteja. Joidenkin maiden valmennuksesta onkin jo kuulunut soraääniä ja jopa kisojen olympia-arvoakin kyseenalaistettu, kun vaikuttaa siltä, että lajissa kuin lajissa saatetaan nähdä melkoiset arpajaiset sen suhteen, ketkä urheilijoista ovat terveitä, kun kilpailut alkavat. Pekingissä urheilijoiden kupla on varmasti kiinalaiseen tapaan rakennettu viimeisen päälle, mutta varsinkin tämä uusi omikron-variantti tuntuu luikertelevan sisään minkälaisiin kupliin tahansa. Tällä hetkellä suurin koronapaini löytyy Norjan hiihtojoukkueesta, mutta pahoin pelkään, että kisojen aikana koronaa tullaan tapaamaan jokaisen maan joukkueessa.

Toivon kuitenkin, että pääosin kupla toimii ja kisat saadaan vietyä turvallisesti läpi. Ja ennen kaikkea toivon, että pääosassa on itse urheilu ja urheilijat, ei politiikka, eikä korona. Laskeskelin näin etukäteen, että Suomi kokoaa kisoista seitsemän mitalia. Yksi kulta, yksi hopea ja viisi pronssia. Saas nähdä toteutuuko ennustukseni?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO