Pääkirjoitus 4.2.2022

Olympialaiset koronan varjossa

Meidän kaikkien penkkiurheilijoiden juhlaviikot ovat taas käsillä, kun tällä viikolla Kiinan Pekingissä käynnistyvät talviolympialaiset. Urheilun lisäksi näiden kisojen kohdalla ovat puhuttaneet ennen kaikkea ihmisoikeuskysymykset ja korona. Jopa niin paljon, että nähtäväksi jää, muistetaanko nämä kisat ainoastaan näistä kahdesta asiasta. Kiinan ihmisoikeusasiat ovat tunnetusti huonolla tolalla ja monet maat eivät lähetä paikan päälle valtiojohtoaan, kuten normaalisti tapana on. Suomen kulttuuriministeri Antti Kurvinen oli kyllä lähdössä kisavieraaksi, mutta vetäytyi kuitenkin aivan viime metreillä matkasta.

Vaikka ihmisoikeudet ovatkin erittäin tärkeä asia, en ole ihan varma ovatko urheilukisat ja varsinkaan olympialaiset juuri se oikea paikka ottaa esille näitä kysymyksiä? Näin urheiluhullun idealistin mielestä politiikka pitäisi mielestäni poistaa urheilusta kokonaan, mutta se tuskin on nykypäivänä mahdollista. Tämä asia voitaisiin kiertää kaukonäköisesti niin, ettei kisoja yksiselitteisesti annettaisi sellaisille maille järjestettäväksi, joilla ihmisoikeusasiat eivät ole kunnossa. Käytännössä se on mahdotonta, sillä kansainväliset urheiluliitot lajissa kuin lajissa ymmärtävät kyllä rahan päälle ja ihmisoikeuskysymykset saavat väistyä, kun tarjolla on valtava nippu rahaa. Tästä hyvänä esimerkkinä se, että aika paljon isoja urheilutapahtumia on viime vuosina myönnetty ja järjestetty sellaisissa maissa (Kiina, Venäjä, Qatar), joissa ihmisoikeuskysymykset on lakaistu maton alle. Money talks.

Näissä kisoissa kuitenkin jopa ihmisoikeuskysymykset jäävät koronan varjoon. Voimasuhteet eri lajeissa muuttuvat alati, kun koronaan sairastuneet urheilijat joutuvat jättämään kisat väliin. Niinpä Pekingissä voidaankin nähdä todella yllättäviä voittajia ja mitalisteja. Joidenkin maiden valmennuksesta onkin jo kuulunut soraääniä ja jopa kisojen olympia-arvoakin kyseenalaistettu, kun vaikuttaa siltä, että lajissa kuin lajissa saatetaan nähdä melkoiset arpajaiset sen suhteen, ketkä urheilijoista ovat terveitä, kun kilpailut alkavat. Pekingissä urheilijoiden kupla on varmasti kiinalaiseen tapaan rakennettu viimeisen päälle, mutta varsinkin tämä uusi omikron-variantti tuntuu luikertelevan sisään minkälaisiin kupliin tahansa. Tällä hetkellä suurin koronapaini löytyy Norjan hiihtojoukkueesta, mutta pahoin pelkään, että kisojen aikana koronaa tullaan tapaamaan jokaisen maan joukkueessa.

Toivon kuitenkin, että pääosin kupla toimii ja kisat saadaan vietyä turvallisesti läpi. Ja ennen kaikkea toivon, että pääosassa on itse urheilu ja urheilijat, ei politiikka, eikä korona. Laskeskelin näin etukäteen, että Suomi kokoaa kisoista seitsemän mitalia. Yksi kulta, yksi hopea ja viisi pronssia. Saas nähdä toteutuuko ennustukseni?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO