Perjantaina on taas se päivä kun saa ihan luvan kanssa höynäyttää tuttuja ja miksei myös tuntemattomiakin. Aprillia! Syö silliä ja juo kuravettä päälle! -huuto kaikuu taas pitkin maata ja nähdään kenellä on oikeasti huumorintajua ja kenellä ei. Kaikkitietävän wikipedian mukaan aprillipäivää on vietetty maailmalla jo useita vuosisatoja. Hulluttelun katsotaankin kuuluvan kevään tuloon. Kas, kun päästään eroon pimeästä talvesta, niin jo vain on ihmisen mielikin taas kevyt kuin höyhen ja on kiva hullutella. Aprillipäivä muuten saattaa olla ainoa hulluttelupäivä Suomessa, johon ei läheisesti liity alkoholi. Ainakaan tietääkseni. Muut hulluttelupäivät meillä hullutellaankin sitten kännissä.
Tänä aamuna moni yrittää etsiä eri medioista sitä tämän vuoden kovinta aprillijuttua. Selaillaan päivän lehteä ja etsitään netistä. Mikähän näistä uutisista on se, joka vaikuttaa kaikista utopistisimmalta? Vuosi vuodelta siitä tulee vaikeampaa, sillä oikeiden uutisten erottaminen aprillipäivän jutuista on nykyään aika hankalaa. Monille jopa mahdotonta, jos katsotaan sitä suosiota, jonka ns. vaihtoehtoiset mediat ovat saaneet.
Ihmiset jakavat netissä ja sosiaalisessa mediassa täysin vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä ”uutisia”, jotka pönkittävät enemmänkin omaa arvomaailmaa, kuin sitä, mikä on oikea todellisuus. Suomeenkin on viime vuosina syntynyt näitä vaihtoehtoisia uutistoimistoja, joiden uutiset ovat kovin usein täysin keksittyjä, liioiteltuja tai sitten faktat on vain yksinkertaisesti jätetty tarkistamatta. Tällaisten ”uutistoimistojen” motiivina on vain hämmentää ja aiheuttaa kateutta, epäluuloja ja vastakkainasetteluja. Tärkeintä on saada sivustolle klikkauksia, joka tarkoittaa rahaa sivuston omistajalle. Usein näiden sivustojen perustaja asuu jossain muualla kuin Suomessa ja voin kuvitella, että kaveria saattaa naurattaa matkalla pankkiin.
Joskus aprillipila saattaa vuosien saatossa muuttua todeksi. YLEn sivuilla on videoklippi TV-uutisten aprillipilasta vuodelta 1965, jossa naisarmeija marssii Santahaminaan. Vielä 60-luvulla naisten asevelvollisuutta nimittäin pidettiin huvittavana ja melkeinpä mahdottomana ajatuksena. Kuten tiedämme, tänä päivänä naiset armeijassa on täyttä totta.
Ehkäpä voisimme ottaa oppia aprillipäivästä ja siitä miten suhtaudumme sen päivän uutisiin. Ei kaikkea mitä painetaan lehteen tai kirjoitetaan netissä kannata, eikä saa uskoa sinisilmäisesti, vaikka ne kuinka myötäilisivät omia arvoja. Pitää osata kyseenalaistaa ja etsiä faktoja. Kunpa ihmiset osaisivatkin olla uutisten suhteen yhtä skeptisiä kuin ovat aprillipäivänä. Se tosiasia, että 364 päivää vuodesta monet tuntuvan uskovan kaiken moskan mitä lukevat ja sitten yhtenä päivänä vuodessa, aprillipäivänä, ei uskota mitään. Aika hämmentävää, vai mitä?
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi