Suomessa on tällä hetkellä noin 183 000 työtöntä. Koko Suomen työttömyysaste on 6,9%, mutta nuorten 15-24 vuotiaden työttömyysaste on niinkin korkea kuin 20%. Viime päivinä on mediassa keskusteltu ns. paskaduuneista eli töistä, jotka eivät kenellekään kelpaa. Moni työtön nuori valitsee mielummin työttömyyskorvauksen kuin ottaa vastaan paskaduunin, joita kuulemma ovat mm. puhelinmyynti, siivous, hampurilaistenmyynti jne. Toisaalta miksi ottaisikaan vastaan, jos odotettavissa olevat ansiot ovat jotakuinkin samat kuin työttömyyskorvauksella saatavat. Miksi lähteä töihin, jos saman rahan saa kotona istumalla?
Itse olen sitä mieltä, että työ on aina arvokasta ja antaa tekijälleen sisältöä ja haasteita elämään. Tähän ikään mennessä olen itse ehtinyt kokeilla mm. siivoojan, postimiehen, lehtimiehen kuin muusikonkin töitä. Mielestäni yhtäkään niistä en luetteloisi paskaduuniksi, vaikka joku voisi niin tehdäkin, sillä palkka ei ole ollut missään työssä kovinkaan kummoinen, eikä työkään kovin mediaseksikästä.
En halua tässä syyllistää työttömiä tai nuoria, sillä tiedän, että suurin osa heistä ottaisi työn kuin työn varmasti vastaan, jos sellaisen vain jostain löytäisivät. Ongelma onkin ehkä siinä, että ne joilla on tänä päivänä töitä, tekevät niitä ehdottomasti liikaa. Miksi firmoissa pitää tehdä ylitöitä, kun voitaisiin palkata yritykseen lisää työntekijöitä, joiden avulla ylityöt saataisiin loppumaan? Lopputulos näkyisi varmasti työhyvinvoinnin kasvuna ja sairaslomien vähenemisenä.
Kovin montaa vuotta ei tarvitse enää odottaa, kun isot ikäluokat häipyvät eläkkeelle ja pian meillä onkin edessämme pikemminkin työvoimapula kuin työttömyysongelma. Samalla tulevat sukupolvet voivat varautua siihen, että heidän työelämänsä tulee jatkumaan vielä yli 70-vuotiaanakin. Jopa niissä paskaduuneissa.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi