Pääkirjoitus 12.6.2020

Yleisötilaisuudet auki jo heinäkuussa

Koronaepidemia tunnetusti pysäytti käytännössä koko Suomen maaliskuun puolessa välissä. Tämä totaalinen pysäytys ajoi monet alat ja yritykset vaikeuksiin, kun kassaan ei edellisvuosien tapaan kertynytkään mitään. Monet yritykset sulkivat ovensa ja ainoastaan päivittäistavarakaupat, Alko ja apteekit jatkoivat toimintaansa suurin piirtein normaalilla talouskäyrällä. Pikku hiljaa on poikkeusoloja lähdetty purkamaan, joista koulujen avaaminen toukokuun puolivälissä ja ravintoloiden avaaminen erikoisjärjestelyin ovat olleet ehkä ne merkittävimmät askeleet kohti normaalia. Samalla koko epidemia näyttää tällä hetkellä hiipumisen merkkejä, ainakin meillä Suomessa.

Eilen hallitus teki päätöksiä koskien yli 500 hengen ulkoilmatilaisuuksista. Pitkään pinteessä olleet tapahtuma-ala ja huippu-urheilu saivat varmasti mieluisia uutisia, kun hallitus päätti luopua yli 500 hengen tapahtumarajoituksista heinäkuun alusta lähtien. Alunperinhän rajoitukset oli asetettu kestämään heinäkuun loppuun.

Tapahtuma-ala kuitenkin tuntee nahoissaan koronan kirot edelleen liki 100 prosenttisesti, sillä keikkoja, festareita, kesäteattereita ym. tapahtumia ei edelleenkään voida järjestää entiseen malliin. Tämä tarkoittaa sitä, että välillisesti noin 50 000 ihmistä on ollut ilman työtä maaliskuun puolivälistä lähtien ja näillä näkymin tuo tila on voimassa heinäkuun loppuun asti, jonka jälkeen arvioidaan yleisörajoituksia uudelleen. Tällöin ollaan tilanteessa, jolloin tapahtuma-alan väki on ollut työttömänä jo liki 5 kuukautta. Niin pienet kuin suuretkin tapahtuma-alan yritykset ovat polvillaan odottamassa kuoliniskua, joten tukea tarvitaan myös sinne monen muun alan ohella.

Samassa veneessä ollaan urheilun puolella. Alle 500 hengen katsomoilla ei yksinkertaisesti pidetä yllä veikkausliiga- ja SM-liigajoukkuetta. Tähän ratkaisuna hallitus esitti eilen katsomoiden lohkomista siten, että kussakin lohkossa olisi enintään 500 katsojaa. Näille lohkoille pitäisi olla mm. omat poistumisreittinsä, omat väliaikapalvelunsa ja turvaväleistä tulee pitää huolta. Esimerkiksi Lahdessa tämä pitäisi onnistua helposti hiihtostadionilla, jossa on noin 8000 istumapaikka sekä lisäksi päädyssä voisi peliä katsoa seisten. Kun FC Lahden peleissä käy keskimäärin 2000 ihmistä, olisi verrattain helppo järjestää katsomot riittävin turvavälein lohkomalla katsomot siten, että isossa pääkatsomossa olisi vaikkapa kolme lohkoa ja aurinkokatsomossa kaksi lohkoa. Tämäntapainen lohkominen onnistuu varmasti kaikilla veikkausliigan stadioneilla.

Itse tervehdin suurella ilolla sitä, että pääsen taas nauttimaan urheilusta livenä. Vielä kun pääsisi livekeikalle, puhumattakaan siitä, että pääsisi itse soittamaan keikan. Muistetaan kuitenkin se, että epidemia ei ole vielä ohi. Jokaisen meistä tulee huolehtia käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä, eikä vähänkään kipeänä lähdetä kotoa minnekään. Se on sitä pahinta myrkkyä virukselle.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
Terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä: Syksyn myötä rotista on tullut enemmän ilmoituksia kaupungille
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Senioriväestöä houkutellaan sauvakävelylle vanhusten viikolla
Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
Kirjailija Kalle Veirto: Säilytetään edes pieni pala hyvinvointiyhteiskunnan kulta-aikaa Launeella
Virve Jämsen: Kieliohjelman kaventaminen vaatii sivistyslautakunnan erillisen päätöksen
ARKISTO