Pääkirjoitus 22.12.2017

Joululahja Suomen kansalle

Suomen eduskunta lahjoitti näin joulun alla lahjan meille kaikille suomalaisille. Tämä joululahja on jakanut vahvasti niin eduskuntaa kuin koko kansaakin kahteen eri leiriin. Kyseessä on tietenkin uusi alkoholilaki, joka astuu ensi vuoden alussa voimaan. Uusi laki mahdollistaa mm. sen, että vahvoja oluita, siidereitä ja niin sanottuja limuviinoja voidaan myydä jatkossa päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Juomien korkein sallittu alkoholiprosentti nousee 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Ravintoloiden aukioloajat vapautuvat entisestään. Alkoholia saa jatkossa myydä korkeintaan aamuneljään. Lisäksi Alkojen aukioloaika pitenee tunnilla kello 21:een.

Melkoisia vapautuksia siis tiedossa, mutta kuinka niihin suhtautuu pieni kansamme, jonka tiedämme olevan aika perso alkoholille? Käykö niin, että yksi sukupolvi juo itsensä hengiltä vai seuraavatko vanhemmat ikäluokat sittenkin nuoria, jotka ovat jo alkoholinkäyttöään tiputtaneet? Tosin samalla kun nuorten alkoholinkäyttö on tippunut, on huumeiden käyttö maassamme lisääntynyt. Liekö sitten syy/seuraus -tyylinen tapahtumaketju kyseessä?

Uudistus lisää melkoisella varmuudella alkoholin kulutusta, koska samalla suomalaiset siirtyvät nykytottumuksia väkevämpiin alkoholituotteisiin. Ainahan voi optimistisesti ajatella, että ne ketkä ennen ostivat esimerkiksi neljä keskiolutta, ostaisivat jatkossa sitten vain kolme nelosolutta, jolloin juotu alkoholimäärä pysyisi lähes tulkoon samana. Uskokoon ken haluaa. Luulen, että useimmat siirtyvät juomaan vahvempaa nelosolutta määrien pysyessä samana. Suurkuluttajien määrä tulee kasvamaan ja aiempien kokemusten perusteella alkoholikuolemat tulevat lisääntyisivät noin 100-150:lla per vuosi. Samalla poliisin kiireet tulevat lisääntymään etenkin viikonloppuina ja pikkutunneilla.

Haittoja on siis luvassa, mutta voiko lakiuudistuksesta olla jotain hyötyäkin? Pienpanimot varmasti hierovat jo käsiään yhteen, sillä ne saavat vihdoinkin ulosmyyntioikeuden. Ruokakauppojen myynti tullee moninkertaistumaan samalla, kun Alkojen myynti hiipuu. Ravintoloissa myynti tullee myös lisääntymään aukioloaikojen pidentyessä.

Itse olen kaikesta huolimatta optimistisella kannalla. Pakkohan meidän suomalaisten on joskus opittava juomaan alkoholia järkevästi. Onhan? Liiallinen holhoaminen ei asiassa ole liiemmälti auttanut, auttaisikohan nyt sitten tämä suitsien löysyttäminen? Itse olisin samaan hikeen tuonut kauppoihin myös viinit, sillä suoraan sanoen joskus ärsyttää hakea ruokaviinit erikseen Alkosta sen sijaan, että ne saisi nostettua ostoskärryyn muiden ruokaostosten yhteydessä.

Kunhan vuosi 2018 saadaan käyntiin, niin odotan suurella mielenkiinnolla ensimmäisiä raportteja ja tutkimuksia siitä, minkälaiset vaikutukset lakimuutoksella on ollut. Paljonko puhdasta alkoholia on juotu enemmän vai onko käyttö kääntynyt peräti laskuun? Miten Alkon myyntiluvuille on käynyt? Onko kansamme totaalisesti katuojassa?
Ennen näitä jännittäviä aikoja ehdimme kuitenkin juhlia vielä joulua vanhan lain vallitessa, joten toivotankin kaikille lukijoillemme hyvää joulua sekä alkoholilain uudistuksen innoittamana promillerikasta uutta vuotta 2018!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
ARKISTO