Luin tällä viikolla mielenkiintoisen artikkelin Taloussanomista. Artikkelissa todettiin, ettei Suomi tarvitse uutta Nokiaa, sillä talous kasvaa ja elpyy pitkälti pienten- ja keskisuurten yritysten ansiosta.
Työntekijäpuolen keskusjärjestön SAK:n keräämien tietojen mukaan noin 28 000 suomalaista on saanut tammi-maaliskuun aikana yt-kutsun. Irtisanomisissa suuret yhtiöt ovat olleet asialla. Niiden varjoissa luodaan kuitenkin jatkuvasti uusia työpaikkoja. Pk-yritykset pitävät väkensä ja aikovat palkata lisää, joten niiden osuus työllistäjänä kasvaa koko ajan.
Vuosina 2001-2010 pienten ja keskisuurten yritysten työntekijämäärä kasvoi yli 77 000:lla, mutta suuryritysten väkimäärä pieneni 300:lla. Henkilöstön vähentäminen onkin pienissä yrityksissä paljon harvinaisempaa kuin isoissa. Jos esimerkiksi kymmenen henkilön yrityksestä irtisanotaan yksi tai kaksi henkilöä, kyse on yrityksen pienentämisestä. Siinä menetetään liiketoimintaa ja asiakassuhteita ja leikataan tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia.
Määrällisestikin suuryrityksiä on jo nyt vähän. Jos maa-, metsä- ja kalatalous lasketaan mukaan, Suomessa oli vuonna 2010 miltei 320 000 yritystä. Näistä ainoastaan 614 eli 0,2 prosenttia lasketaan suuryrityksiksi.
Yksi pulma pk-yritysten nousuun kuitenkin liittyy. Pienten yritysten toiminta on usein paikallisempaa kuin suurten. Ne työllistävät ja investoivat Suomessa. Juuri tähän yritysten paikallisuuteen liittyykin se yksi selkeä pulma, nimittäin vienti. Suomen kauppatase on heikentynyt jo kymmenen vuotta. Jos yritykset ovat kovin paikallisia, ne törmäävät kotimarkkinoiden ostokykyyn ja raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Jo senkin takia myös pk-yritysten tulisi harkita vientitoimia, vaikka nyt kotimarkkinat vetäisivätkin hyvin.
Suositaan jatkossa siis näitä kansantaloudelle tärkeitä kotimaisia pienyrityksiä esim. käymällä McDonalsin sijaan syömässä se hampurilainen vaikkapa lähinakkarilla.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi