Pääkirjoitus 25.2.2022

Suomen Nato-optio heräsi henkiin

Jotta maailman ongelmat eivät pyörisi pelkästään koronan ympärillä, päätti naapurivaltiomme diktaattori Putin antaa uutta huolen aihetta maailmalle hyökkäämällä Ukrainaan. Syntyykö tästä nyt kolmas maailmansota, kysyy nyt moni huolestuneena ja aivan aiheesta kysyykin. Monet eivät ehkä ole huomanneet, mutta Venäjä on viime vuosina ”harrastanut” sotatoimia naapuvaltioissaan toistuvasti. Georgian sota tai Krimin valloitus ei vielä huolestuttanut oikeastaan kovinkaan monia. Pakotteita kyllä asetettiin, mutta muuten jäi sellainen maku, että minkäs teet? Krimin valloituksesta USA:n presidentti Trump peräti totesi täysin virheellisesti Krimin oikeastaan kuuluvankin Venäjälle. Putin huomasi, että voi käytännössä mellestää vapaasti.

Itse en usko, että kolmatta maailmansotaa tulee tälläkään kertaa, sillä siinä tapauksessa voittajia ei olisi. Valitettavasti ukrainalaisten kannalta tilanne näyttää siltä, että Ukraina joudutaan uhraamaan rauhan puolesta. Miksikö? Ensinnäkin Ukraina ei ole Naton jäsen, joten Nato ei tule Ukrainaa auttamaan. Samoin on vaikea nähdä, että mikään muukaan maa tai EU lähettäisi joukkojaan Venäjää vastaan. Lisäksi USA ja Venäjä ovat aina pyrkineet välttämään kaikkia aseellisia konflikteja toisiaan vastaan, joten myöskään USA:n armeijaa ei tulla Ukrainassa näkemään. Käytännössä Ukraina taistelee yksin, tosin materiaalista ja taloudellista tukea se tulee länsimailta saamaan aina siihen asti, kunnes Venäjän tankit rullaavat pitkin Kiovan katuja.
USA:n ja EU:n asettamat taloudelliset pakotteet eivät tule murtamaan Venäjää. Onpa Venäjän suunnasta jopa naureskeltu länsimaiden asettamille pakotteille. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä, joten voidaan olettaa, että sieltä suunnasta kyllä Venäjää autetaan, jos pakotteet aiheuttavat taloudellisia ongelmia.

Kun kuunteli Putinin puhetta siitä, miten Neuvostoliitto ja Venäjä ovat tehneet pahoja virheitä päästäessään entiset etupiirinsä maat itsenäistymään, alkoi varmasti monen suomalaisenkin takamuksen alla tuntua kylmä rinki. Kyllä. Suomi on yksi näistä maista, joihin Putin puheessaan viittasi. Putin todellakin haikailee Venäjän ja Neuvostoliiton suuruuden aikoihin ja hyökkäys Ukrainaan näyttää sen, että hän on valmis tekemään kaiken mahdollisen palauttaakseen Venäjän suuruuden päivät. Enää puuttuu se, että Putin kruunaa itsensä tsaariksi.

Nato-keskustelu Suomessa tulee varmuudella kiihtymään ja uskon, että kannatus Nato-jäsenyyden puolesta on Suomessa hurjassa kasvussa. Pienenä, mutta tärkeänä huomiona haluan nostaa esiin sen tosiseikan, että tästä Putinin haikailemasta Neuvostoliiton entisestä etupiiristä ainoina Natoon eivät kuulu Ukraina ja Suomi. Tämä fakta nostaa karvat pystyyn. Ukrainaan hyökättiin. Onko Suomi seuraavana Putinin listalla? Voiko Venäjään luottaa enää millään tasolla?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO