Pääkirjoitus 18.2.2022

Syvässä päädyssä

Epäilemättä kahden vuoden koronakurimus on aiheuttanut monissa meissä ahdistusta, epäluuloa, tietämättömyyttä ja tulevaisuuden uskon hiipumista. Aika moneen kertaan on luultu, että korona kuihtuu pois ja maailma taas aukeaa. Sitä suurempi pettymys on ollut, kun jostain on putkahtanut uusi virusmuunnos ja rajoitukset ovat palanneet. Kuka olisi vuoden 2020 keväällä uskonut, että pandemia rajoittaa elämäämme vielä kaksi vuotta myöhemminkin?

Pitkittynyt pandemia on nostanut esiin joissain meissä varsin kummallisia piirteitä. Rokotevastaisuus on noussut esiin ja jotkut väittävät vapauden menneen ja ihmisoikeuksia poljettavan Natsi-Saksan tyyliin. Erilaiset salaliittoteoriat elävät kultakauttaan. En olisi ikinä uskonut, että näin voisi käydä myös Suomessa, jossa me kaikki saamme käydä läpi ilmaisen, erittäin yleissivistävän peruskoulun. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ihan kaikki eivät ole olleet oppitunneilla hereillä. Aivan liian moni hakee ”tietonsa” netin syövereistä, koska heidän mukaansa kaikki perinteinen media on täynnä valeuutisia. Joillekin on käynyt niin, että mielipiteet ja faktat ovat sekoittuneet keskenään. Googlaamalla netistä löytyy varmasti tukea kaikenlaisille vaihtoehtoisille näkemyksille. Monen on vaikea erottaa valeuutista oikeasta uutisesta. Tässä ei helpota yhtään se, että erilaiset video-, ääni- ja kuvamuokkaukset ovat arkipäiväistyneet tekniikan kehittyessä. Kohtalaisen pienellä tietokoneosaamisella pystytään helposti väsäämään hyvinkin vaikuttavia ja uskottavan oloisia uutisvideoita ja muita mediajulkaisuja.

Kohtuullisen hämmentävää on myös se, että meillä on kansanedustajana henkilö, jonka mielestä Suomessa on meneillään kansanmurha rokottamalla. Ennen tällaisia ihmisiä kutsuttiin harhaisiksi ja heidät ohitettiin olankohautuksella, nyt he keräävät ympärilleen seuraajia. Mielestäni on myös täysin käsittämätöntä, että terveydenhoitoalalla on ihmisiä, jotka eivät usko rokotuksiin, eivätkä siten nykyaikaiseen lääketieteeseen. Tällöin mielestäni ihminen on yksinkertaisesti väärällä alalla. Suomen Convoy-mielenosoitusta en edes viitsisi lähteä analysoimaan, sillä monille tuntui kyseessä olevan lähinnä huuruinen ryyppyreissu Mannerheimintielle. Koronarajoitukset eivät poistuneet, bensan hinta ei alentunut, eikä hallitus eronnut, mutta kivaa oli. Tietyllä tapaa on kuitenkin hyvä, että ihmiset jaksavat vielä välittää mitä maailmassa tapahtuu, oli sitten kyseessä Convoy tai elokapina.

No, meille kaikille tekee varmasti hyvää se, että näillä näkymin koronarajoitukset ovat pikku hiljaa poistumassa ja pahin kurimus alkaa olla voitettu. Toivotaan että omikron on se virusmuunnos, joka tekee pandemiasta tavallisen epidemian. Riskiryhmiä on edelleen jatkossakin suojattava, rokotukset otettava ja huolehdittava käsihygieniasta, mutta ehkäpä jo maaliskuussa saamme elää ilman rajoituksia. Se kelvannee meille kaikille?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO