Pääkirjoitus 26.11.2021

Aluevaalit

Tiesitkö, että tammikuun 23. päivä järjestetään ensimmäiset aluevaalit Suomessa? Etkö? No ei se mitään, ei tunnu tietävän kovin moni muukaan. Harvoin, jos koskaan, Suomessa on järjestetty vaaleja näin huonoon aikaan ja näin kovalla kiireellä. Kyseessä on vielä aivan uusi vaali, josta kellään ei ole kokemusta. Lisäksi hämmentää se, että iso osa äänestäjistä ei edes tiedä mistä vaaleissa äänestetään. Mistä asioista valtuutetut tulevat jatkossa päättämään?

Lyhyesti voisi linjata niin, että tammikuussa valitaan aluevaltuustot, joiden päätösvaltaan kuuluvat maakunnan asukkaiden lääkäri-, terveydenhoitaja-, suun terveydenhuolto-, ensihoito-, lastensuojelu-, ikäihmisten asumis-, kotihoito-, mielenterveys- ja päihdetyö-, vammais-, sairaala-, neuvola-, opiskelijahuollon kuraattori- ja psykologiapalvelut sekä pelastustoimi. Vaaleissa valittavat 69 valtuutettua tulevat siis päättämään meidän jokaisen elämän, hyvinvoinnin ja kuoleman kysymyksistä. Joko alkoivat vaalit kiinnostamaan?

En oikeastaan tiedä voisiko vaaleja huonompaan aikaan järjestää kuin näin vuodenvaihteen tienoilla? Ehkä heinäkuu voisi olla se toiseksi huonoin vaihtoehto vaalien ajankohdaksi? Pari-kolme viikkoa hyvää vaaliaikaa ”tuhlaantuu” ihmisillä jo joulun ja vuodenvaihteen juhlintaan. Tuskinpa monia kiinnostaa joulukiireissään paneutua sinänsä tärkeisiin aluevaalikysymyksiin?

Lisäksi näyttää siltä, että myös puolueet ovat vielä hieman sormi suussa näiden aluevaalien kanssa. Kuinka uskottavaa on laittaa vaaleihin ehdokkaaksi henkilö, joka toimii jo kunnanvaltuutettuna ja kansanedustajana? Joku ehdokas voi olla jopa ministeri. Riittääkö ehdokkaan aika kaikkeen? Toisaalta tunnetuimmat nimet keräävät eniten ääniä, varsinkin vaaleissa, joiden äänestysprosentti ei tule odotusten mukaan korkeaksi nousemaan. Lisäksi kun ehdokasasettelun viimeinen päivä on 23. joulukuuta, ei varsinaiseen vaalityöhön jää käytännössä kuin pari viikkoa. Sanoisin, että kaikin puolin erittäin haastavaa, niin puolueille kuin meille äänestäjillekin.

Onneksi tilanne muuttuu, kun seuraavat aluevaalit järjestetään vuonna 2025, sillä siitä lähtien aluevaalit ja kuntavaalit pidetään yhtä aikaa, mikä onkin ainoa järkevä tapa. Nyt meidän äänestäjien kannattaa olla hereillä, sillä kyseessä ei todellakaan ole mitkään höpö-höpö -vaalit. Aluevaltuustot tulevat päättämään todella tärkeistä asioista, jotka koskevat meitä kaikkia. Ettei sitten vaalien jälkeen tarvi sanoa, ettei äänestänyt, kun ei tiennyt mistä on kyse…

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Seniorijakajat:Jakelutyö pitää vetreänä – Liike on lääke!
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Demareiden ja kokoomuslaisten pyrkimys rajoittaa valtuustokysymysten tekemistä kaventaa päätöksenteon demokraattisuutta Lahdessa
Lahden Urkuviikkojen 50-vuotishistoriikki on toimittaja Merja Åkerlindin huima taidonnäyte
Tuija Saloranta: Liike Nyt haluaa tuoda päätöksentekoon vaikuttavuutta, jotta lahtelaisten ääni kuuluu paremmin
Valokuvaaja Juha Tanhua: Lanu-puistossa kannattaa vierailla eri vuorokauden aikoina
Marko Haavisto hyödynsi korona-ajan säveltämällä uutta musiikkia
Näyttelijä Petri Liski: Nummisuutarit oli pakko ohjata, kun en ole itse siinä koskaan päässyt näyttelemään
Salinkalliolla nautittiin yhteislauluista pitkän koronatauon jälkeen
Omakotiyhdistyksen ja miestenpiirin yhteistyönä rakennettiin ilmoitustaulu Launeelle
Harry Harkimo: Lahtelaiseen politiikkaan kaivataan raikasta tekemisen meininkiä
Tuulensuoja on paikka, jossa on mahdollisuus saada ote elämästä uudelleen
Rykmentinpuistorock Tuusulassa 17.-18.6.
Launeen seurakunta palkitsi vapaaehtoistyöntekijöitä Pro Diakonia-mitalilla
Omalähiön torigallup markkinapäivänä: Mistä lisää elämää Lahen keskustaan?
Siiri Äitee Rantanen ja naisten kilpahiihdon historiaa
Aurinko helli kevätkarnevaaleja
Lahden lyseo juhli tyylillä 100-vuotista taivaltaan Sibeliustalolla
Diakoniatyöntekijä Anni Haikarainen: Vapaaehtoistyöntekijöitä juhlitaan Helatorstain messussa
Rakkaus lumilautailuun voitti Tomin fyysiset vammat
Etelälahtelainen Henrik Saari: Kirsikkapuiden kukintaa on ilo seurata iltalenkillä
ARKISTO