Pääkirjoitus 15.12.2023

Kaupunginsairaalan sotkut

Lahden kaupunginsairaala remontoitiin vuosina 2017-19 liki 50 miljoonalla eurolla ja pian remontin valmistumisen jälkeen puolitoista vuotta sitten Lahti myi kiinteistön LähiTapiolan kiinteistörahastolle 96 miljoonalla eurolla. Kaupungintalolla juhlittiin vuosisadan kauppaa, mutta viime aikoina kauppa on kääntymässä varsin eriskummalliseksi näytelmäksi. Tiloissa vuokralaisena on toiminut Päijät-Hämeen hyvinvointialue, joka on ilmoittanut tilojen olevan liian kalliit, isot ja epäkäytännölliset ja lähtökohtaisesti se etsiikin pienempiä ja halvempia tiloja toiminnalleen ja haluaa irtisanoa LähiTapiolan kanssa tekemänsä vuokrasopimuksen. Hyvinvointialueilla on kovat paineet saada kuluja alas ja jotta rahaa saataisiin säästymään nimenomaan palveluihin, on seinistä säästettävä. Ja kas, lahtelainen soppa onkin meillä taas valmis tarjoiltavaksi.

Miten ihmeessä tässä näin kävi? Eikö oikea käsi ole tiennyt mitä vasen käsi tekee? Eikö tilojen kalleus ja epäsopivuus ollut tiedossa jo silloin kun tuo iso 50 miljoonan remontti aloitettiin? Ilmeisesti ei, sillä siinä tapauksessa ihmetyttää miksei hyvinvointialueen vaatimuksia sopivammista tiloista otettu huomioon jo remonttia tehdessä? Vaikuttaa myös siltä, että LähiTapiola on yllätetty tässä ns. housut kintuissa. LähiTapiola on odottanut saavansa hyvän ja pitkäaikaisen vuokralaisen kiinteistöönsä, mutta nyt liki 100 miljoonan euron investointi uhkaa valua läpi sormien. Tuntuu todelta oudolta, ettei kaupan yhteydessä olisi puhuttu mitään hyvinvointialueen muuttohaluista pienempiin tiloihin, kun ne ovat olleet esillä käsittääkseni jo vuonna 2018 useammassakin lehtijutussa? Ei suuri ihme, että LähiTapiolassa on nostettu epäily siitä, että Lahden kaupunki on kaupan yhteydessä salannut heiltä tietoja.

Ja kuka on se, joka on vuokrasopimukseen saanut ujutettua irtisanomispykälän vuosien 2024-25 aikana? Onhan se valtava riski jo lähtökohtaisesti LähiTapiolan mittavalle sijoitukselle, että iso vuokralainen voikin lähteä kiinteistöstä liki sormiaan napsauttaen eli eipä kauppa ole LähiTapiolankaan puolelta maaliin mennyt, jos tämä yksityiskohta ja iso riskitekijä on jäänyt heiltä huomaamatta. LähiTapiola on lähettänyt kaupungille ukaasin ja uhkaa jopa kaupan purkamisella. Käy tässä miten tahansa, niin joka tapauksessa tapahtumaketju asettaa Lahden kaupungin maineelle kaupantekijänä varjon. Uskaltaako Lahteen sijoittaa? Voiko luottaa siihen mitä kaupunki myymistään kiinteistöistä kertoo?

Jonkinasteinen puuhastelun maku leijuu koko tapauksen ympärillä, mikä ei tietenkään allekirjoittanutta yllätä, kun muistellaan Lahden kaupungin viime aikaisia KymiRing-seikkailuja. Kaupunki saa tukea Kymiringiä, jos kukaan ei aseta asiaa kyseenalaiseksi ja kiinteistön voi myydä kertomatta vuokralaisen tyytymättömyydestä tiloihin, jos kukaan ei osaa sitä kysyä?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
ARKISTO