Pääkirjoitus 14.10.2022

Astetta alemmas

Tällä viikolla täydellä höyryllä startattu ”Astetta alemmas” on Motivan iso kampanja meille suomalaisille, jolla halutaan opastaa järkevään energian käyttöön asumisessa ja liikkumisessa. Energian säästäminen ja tarpeettomasta kulutuksesta tinkiminen on yksinkertaisin keino hillitä myös omien energiakustannusten kasvua. Energiansäästö on koko yhteiskunnassa erityisen ajankohtaista juuri nyt siksi, että Suomi irtautuu nopeasti Venäjän tuontienergiasta ja tulee talvi. Eläminen on kallistunut kaikessa, energian lisäksi myös esimerkiksi ruoka on kallistunut. Astetta alemmas -kampanjalla yritetään myös vaikuttaa huoltovarmuuteen eli sähkön riittävyyteen.

Kaikkein merkittävimpiä säästökohteita ovat Motivan ja Fingridin mukaan lämmitys ja liikenne, ja erityisesti niihin Astetta alemmas -kampanjassa esitellään monia keinoja. Yhden ihmisen tai kotitalouden säästöt voivat tuntua pieniltä, mutta kun kaikki säästää vähänkin, syntyy suuri yhteissäästö. Kokonaisuus vaikuttaa siihen, miten Suomessa ylipäänsä riittää sähköä talven mittaan ja vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa kotona, liikenteessä, työpaikoilla sekä oppilaitoksissa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Kukaan ei voi ulkoistaa itseään sähkönsäästötalkoista, sillä tavoite on kaikille yhteinen. Jos sähköä kulutetaan enemmän kuin tuotetaan, voidaan joutua toteuttamaan joillakin alueilla kahden tunnin sähkökatkoja. Mitä pienempi on suomalaisten energiankulutus, mitä tehokkaammin sähköä pystytään tuottamaan ja mitä suotuisampi on sää, sitä varmemmin sähkökatkoilta vältytään. Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan on tärkeää. Erityisesti arkiaamuisin klo 8–10 ja alkuillasta klo 16–18 välisinä aikoina sähkö on kortilla, joten silloin kannattaa välttää tarpeetonta kulutusta, jos se on mahdollista ilman suuria uhrauksia.

Motivan kampanja-aineiston mukaan lämmitys kuluttaa eniten. Taloudellisesti ja muutenkin järkevää on tinkiä kaikesta tarpeettomasta energian kulutuksesta, kuten sammuttaa valot huoneista, joissa ei ole tai ottaa laturit irti seinästä. Kaikkein vaikuttavinta kotona kuitenkin on tilojen ja käyttöveden lämmitykseen tarvittavan energian säästäminen. Astetta alemmas -kampanjan pääviesti onkin astetta alempi sisälämpötila, mikä tarkoittaa 5 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa. Sen lisäksi kaikista aputiloista, kuten varastoista ja autotalleista sekä käyttämättömistä asuinhuoneista kannattaa pudottaa lämpötilaa reilusti. Liiallisuuksiin lämmityksestä tinkimisessä ei pidä mennä, sillä talot ja ihmiset alkavat kärsiä, jos oleskelutilojen huonelämpötila laskee alle 18 asteen. Lämminvesivaraajan termostaattiasetustakaan ei tule säätää alle 55 asteen, jotta veden kemiallinen laatu ei heikkene ja ihmisen terveydelle haitalliset mikrobit pääse lisääntymään.

Omalähiö kantaa pienen kortensa kekoon näissä sähkönsäästötalkoissa ja esittelee tulevina viikkoina sivuillaan monenlaisia pieniä vinkkejä siitä miten säästää kotona sähköä helposti.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Lähde: Motiva & Fingrid

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO