Kesäkuussa ei tarvitse katsoa lehdestä päivän televisiotarjontaa. Riittää kun avaa television kanavalta kaksi klo 16, niin loppuillan ohjelma on selvillä. Jalkapalloa. Sitä nimittäin riittää. Kolme ottelua illassa studioineen päivineen vie päivästä noin kahdeksan tuntia eli työpäivän jälkeen alkaa monella jalkapallo-painoitteinen toinen työpäivä.
YLE on satsannut kisoihin paljon ja se näkyy ja kuuluu. Studiossa vierailee päivittäin useita asiantuntijoita, joista yllättävän monella on muuten Lahti-kytkös. On Litmasta, Kautosta ja Pasasta, puhumattakaan lahtelaislähtöisistä toimittajista. Voisi jopa kuvitella, että Lahti on Suomi-futiksen Mekka.
Jalkapallo kiinnostaa suomalaisia, onhan se tunnetusti pelien kuningas. Tosin meitä suomalaisia kiinnostaa vain huippufutis. No, onhan se upeampaa fanittaa Barcelonan Messiä kuin FC Lahden Paanasta. Kuinkahan paljon kisat kiinnostaisivatkaan, jos mukana kirmaisivat omat Huuhkajamme? Olisiko hurma samanlaista kuin keväisissä jääkiekon MM-kisoissa? Joko alkulohkosta selviäminen jatkoon aiheuttaisi suihkulähteissä pulikoimista vai pitäisikö odottaa EM-kultaa ennen kuin tavattaisiiin torilla?
Nythän jokainen joutuu etsimään sen oman kisasuosikkinsa kaiken maailman ulkomaalaisjoukkueiden joukosta. Toisaalta keskustelu niin kisastudiossa kuin sosiaalisessa mediassakin on huomattavasti monimuotoisempaa, kun suosikkijoukkueita löytyy useita. Yksi fanittaa saksalaista futista, toinen vannoo taas englantilaisen potkupallon nimeen jne. Suomen ollessa mukana kaikki fanittaisivat tylsästi ja yksimielisesti vain Suomea.
Studiokeskusteluja kuunnellessa huomaa, että kyllä meiltä Suomesta löytyy paljon hyviä, osaavia asiantuntijoita ja taitavia taktisia osaajia. Silti oma maajoukkueemme ei ole koskaan päässyt arvokisoihin. Miksi? Suomessa on jo vuosikymmeniä selitelty huonoa menestystä mm. huonoilla olosuhteilla ja pienellä väestöpohjalla. Minusta tuntuu, että jatkossa ne selitykset eivät enää kelpaa. EM-kisoissa nimittäin pelaa mm. Islanti, jossa asuu noin 300 000 asukasta eli vähemmän kuin Helsingissä ja olosuhteet eivät millään muotoa voi olla ainakaan paremmat kuin Suomessa. Kyseessähän on yksinäinen saarivaltio napapiirin korkeudella, kaukana kaikesta.
Entäpä sitten Albania, Pohjois-Irlanti, Slovakia tai Wales? Asukkaita kyseisissä maissa on kahden ja viiden miljoonan välissä eli väestöpohja on kaikilla pienempi tai yhtä suuri kuin Suomessa. Jotkut koiranleuat ovatkin epäilleet, että kisoissa nähdään Vatikaani, Gibraltar ja Monaco ennen kuin Suomen Huuhkajat sinne tiensä selvittävät.
Sitä odotellessa mietittäväksi jää vain se, fanitanko näissä kisoissa Englantia, Italiaa vai Saksaa vai viekö sydämeni kenties piskuinen Islanti?
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi