Viisi kerta kyllä ja yksi ei

Ensi maanantaina kuusi Salpauskunta-selvityksessä mukana ollutta kuntaa äänestää hankkeen puolesta tai vastaan valtuustoissaan. Kuntien hallitukset jo asiasta äänestivätkin ja tulos oli odotetun kaltainen. Tosin yllättävää oli se, että peräti viisi kuntaa kannatti uuden suurkunnan perustamista. Itse odotin, että vastustusta olisi ollut enemmänkin.

Tiukinta oli Iitissä, jossa kyllä-puoli voitti äänestyksen yhdellä äänellä. Edelleenkään ketään ei yllättynyt se, että vastarannankiiskenä touhuaa edelleen Hollola. Tosin sielläkin oli äänestyksessä hajontaa, kun Ei-liitokselle voitti äänin 7-4. 
On kuitenkin odotettavissa, että valtuustojen äänestystulokset ovat erilaiset. Kuntien hallituksissa on mukana paljon henkilöitä, jotka ovat olleet mukana selvityksessä alusta lähtien ja tietävät varmuudella tarkalleen liitoksen faktat. Niin hyvät kuin ne huonotkin puolet.

Valtuustoissa ollaankin sitten enemmän äänestäjien paineen armoilla. Uskallapa painaa kyllä-nappia Hollolassa ja voit seuraavissa vaaleissa heittää hyvästit valtuustopaikallesi. Lisäksi on todettava, että jos Hollola jostain kumman syystä liittyisi Lahteen, niin tuskin kovinkaan moni Hollolan valtuutettu löytäisi paikkaansa uuden suurkunnan valtuustossa. Joten oma lehmä ojassa-mentaliteetillä voi ihan hyvällä omallatunnolla painaa sitä ei -nappia. Äänestäjät tykkää ja oma paikka kunnan päätöksenteon ytimessä säilyy. Lahdessa onkin jo leikkimielisesti väläytelty muurin rakentamista Lahden ja Hollolan rajalle sekä hollolalaisten irtisanomista lahtelaisista työpaikoista teemalla Lahti lahtelaisille.

Se tosiasia, että vähintäänkin yksi kunta tulee maanantaina kieltäytymään liitoksesta aiheuttaa sen, että ne kunnat, jotka ovat vastanneet liitokselle kyllä, aloittavat jatkoselvityksen. Ainakin Kärkölän ja Hämeenkosken liittyminen Lahteen muuttuisi silloin kovin haastavaksi, koska yhteistä maarajaa ei kuntien välillä ole lainkaan, kun Hollola jää välistä pois. Näinköhän vielä lopuksi käy, että uuden kunnan muodostavat vain Lahti ja Nastola kahdestaan. Lähtökohdat huomioiden tulosta voisi pitää melkoisena epäonnistumisena. Maanantaina jännitetään.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Mediaseksikäs sote-suunta

Lahden kaupunginhallitus linjasi tällä viikolla Lahden tulevaksi sote-suunnaksi Helsingin. Alunperinhän valtion suunnitelmissa on ollut Lahden liittäminen Tampereen sote-alueeseen. Ei ole kuitenkaan varmaa, voidaanko toive toisesta sote-alueesta hyväksyä, vaikka Lahti sitä esittääkin. Seuraavaksi Lahti yrittää saada mukaansa Helsingin sote-alueeseen koko maakunnan, koska sitä varmemmin mahdollinen esitys siirrosta Helsingin sote-alueeseen hyväksytään, mitä yksimielisempi maakunta asiasta on, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kommentoi asiaa.

Kaupunginhallituksen linjauksen taustalla on kaupungin strateginen suunta etelään ja metropolialueelle. Linjaus on vähintäänkin mielenkiintoinen. Asiantuntijoiden mielestä, kun Tampereen vaihtoehto tulisi Lahdelle halvemmaksi kuin suuntautuminen Helsinkiin päin. Eikö kaupungintalolta ole viime aikoina kovastikin patisteltu säästämään, säästämään ja vielä kerran säästämään? Tosin sosiaali- ja terveyslautakuntaa ja sen asiantuntijalausuntoja ei päätöstä tehdessä edes kuunneltu. Tapaus on sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Kari Lempisen mielestä jopa demokratian irvikuva. Eli tällä kertaa säästämisen ankeuden voitti imagollisesti parempi vaihtoehto eli Helsinki. Näin Lahti linjaa jatkossakin kuuluvansa mielummin mediaseksikkäälle Helsingin metropolialueelle kuin suuntaavansa katsettaan ”landepaukkujen” Tampereelle. Maksoi mitä maksoi.

Asiantuntijalausunnoissa mainitaan että sosiaali- ja terveyspalveluista suurin osa on peruspalveluja. Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysalueen suuntautumisvaihtoehdoissa etäisyyksillä ei ole suurta merkitystä asiakkaan kannalta, koska valtaosa palveluista tuotetaan jatkossakin Päijät-Hämeessä. Vaativan sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon palveluja asiakas tarvitsee harvemmin. Siksi pendelöinnin edullisuuden, helppouden tai nopeuden vertailu Helsingin ja Tampereen välillä ei ole ratkaisevaa. Suuntautuminen Helsinkiin onkin perusteltavissa pikemmin elinkeinopoliittisilla kuin sosiaali- ja terveyspoliittisilla seikoilla. Myös Lahden vaikutusmahdollisuudet olisivat asiantuntijoiden mielestä paremmat Tampereen sote-alueella kuin Helsingin vastaavalla. Helsingin sote-alueella Lahti on vasta neljänneksi suurin kunta, kun Tampereen alueella olisimme toiseksi suurin.

En halua tässä ottaa kantaa siihen, kumpi sote-alueista olisi parempi. Tietotaitoni ei yksinkertaisesti siihen riitä. Niinpä minä maallikkona ainakin kuuntelisin asiantuntijoita asian tiimoilta. Tulevaisuus kyllä näyttää onko ratkaisu hyvä vai huono. Ennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa ja tässä asiassa tuskin kukaan tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kunhan sote-uudistus saadaan vihdoin ja viimein maaliin asti. Selväksi sen sijaan tuli, että jatkossa Lahti selkeästi suuntautuu kohti Helsinkiä ja nähtävästi hinnalla millä hyvänsä.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Järjellä vai tunteella?

Syntyykö uusi suurkunta vai eikö synny? Deadline-päivä eli valtuustojen äänestyspäivä 29.9. lähestyy kovaa vauhtia ja lobbausta tehdään kiihtyvällä tahdilla molemmissa juoksuhaudoissa. Faktat tietänevät kaikki. Joko nyt synnytetään kuuden kunnan yhteinen, uusi suurkunta tai sitten selvityksestä kuoriutuu kaksi tai useampikin pikkuinen untuviikko, jotka jo pesässä ollessaan ovat lähtökohtaisesti toistensa kilpailijoita.

Selvitys on ollut nähtävissä ja kommentoitavissa nyt kuukauden päivät ja huomautuksia on tullut yli 40 kpl. Se ei yllätä ketään, että eniten huomautuksia jätettiin Hollolasta. Siellä pelätään Hollolan hyvinä pidettyjen palveluiden heikkenemistä muiden kuntien tasolle. Joissakin vastustettiin hollolalaisten joutumista keskuskaupungin eli Lahden investointien maksajiksi. Lisäksi Lahden pelätään jyräävän päätöksenteossa pienemmät kunnat. 
Faktahan on, että lahtelaisia olisi uuden kunnan alueella 67 %, joten on käsittääkseni vain demokratian mukaista, että silloin Lahdella olisi uudessa valtuustossa enemmän edustajia.

Itse olisin lämmennyt eniten Lahden, Hollolan ja Nastolan liitokselle. Se olisi ollut ainoa järkevä kombinaatio ajatellen lähinnä työssäkäynti- ja asiointialuetta. Molempien ympäryskuntien keskukset ovat lähellä keskuskaupunkia Lahtea. Lisäksi todella monet hollolalaiset ja nastolalaiset työskentelevät Lahdessa, mutta kantavat veroäyrinsä omaan asuinkuntaansa. Iitti, Hämeenkoski ja Kärkölä eivät mielestäni tähän liitokseen oikein istu. Ne ovat jo suhteellisen kaukana ja varsinkin Iitti kuuluu mielestäni Kymenlaaksoon, joten hus!hus! Iitti pikaisesti liittymään Kouvolaan. Asikkala ja Orimattilakin olisivat istuneet paremmin tähän kokonaisuuteen.

Tästä päästäänkin sujuvasti siihen tunnepuoleen, joka näihin liitosasioihin aina liittyy. Jos asia käännettäisiin niin päin, että Lahden pitäisi liittyä vaikkapa Helsinkiin, niin uskon, ettei Lahdesta moista halua kovinkaan paljon löytyisi. Puheita Lahden ehdottoman itsenäisyyden puolesta pidettäisiin kiihkeästi ja Helsinkiä mollattaisiin ihan kuorossa. Meitä ei määräillä Helsingistä käsin -henki yhdistäisi lahtelaisia varmuudella. Siihen peilaten on helppo ymmärtää niitä, jotka liitosta vastustavat. Pieni ei halua liittyä isoon, niin se vain menee. Mielikuva isosta pahasta haukkaamassa pienen ja sympaattisen suihinsa on vahvasti läsnä keskusteluissa. Yllättävän monet ihmiset tekevät päätöksensä enemmän mutu- kuin faktapohjalta.

Monesti käy niin, ettei edes järkisyillä ihmisten tunteita muuteta. Niin käy nytkin. Hollola pysyy itsenäisenä, Kärkölän ja Hämeenkosken kärttäessä siltä yhteistyötä. Lahti, Nastola ja Iitti muodostavat uuden kunnan. Siitä olen aika varma, että Hollola ja toinen ”ikuisesti itsenäinen” Asikkala aloittavat tunnustelut Lahteen liittymisestä seuraavan 10 vuoden aikana, kunhan ne kylmät faktat loppujen lopuksi voittavat tunteen.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Suomi – palloilumaa

Tällä viikolla olemme saaneet seurata televisiosta suomalaisittain outoa näytelmää. Suomi on nimittäin mukana sekä lentopallon että koripallon MM-kisoissa. Suomen palloilu elää nyt melkoisessa flow-tilassa. Kaikki tuntuu sujuvan kuin itsestään. Jääkiekon MM-kisat ovat meille kyllä jokakeväistä herkkua, mutta harrastajamäärältään niin lento- kuin koripallo ovat ihan eri sfääreissä kuin jääkiekko, joka on loppujen lopuksi maailman mittakaavassa todella pienen piirin dominoima laji.

Siihen nähden, miten vähän kotoiset kori- ja lentopalloliigat vetävät yleisöä, on suuri yllätys kuinka paljon suomalaisfaneja on matkustanut paikan päälle seuraamaan kisoja. Susijengin edesottamuksia on Espanjaan matkustanut seuraamaan peräti 8000-10 000 suomalaisfania ja Puolaan lentopallomaajoukkueen perässäkin on matkannut pari tuhatta sinivalkoista fania. Suomalaiset faniryhmät ovat herättäneet molemmissa kisoissa ansaittua huomiota ja vieläpä positiivista sellaista. Susijengi on toistaiseksi kerännyt suuremman huomion mediassa, mutta saattaa olla, että lentopallomaajoukkueen näillä näkymin parempi menestys tekeekin meistä pian lentopallokansan.

Samaan huumaan yrittää päästä käsiksi myös jalkapallo, sillä sunnuntaina Huuhkajat aloittaa oman EM-karsintansa Fär-saarten vieraana. Tämä on nyt sitten ”se” karsinta, josta on puhuttu jo muutama vuosi. Tästä mennään jatkoon. Nyt tai ei koskaan. Lohko ei ole mahdoton, sillä siinä ei ole mukana yhtään varsinaista huippumaata ja tällä kertaa varsinaisiin kisoihin selviää enemmän maita kuin aikaisemmin. Olisihan se mukava edes kerran nähdä Suomi myös jalkapallon arvoturnauksessa. Mielenkiintoista nähdä miten tämän hetkinen palloiluhuuma jaksaa kantaa Huuhkajia. Muutama voitto alkuun ja buumi syntyy kuin itsestään.

Näinä huonoina taloudellisina aikoina, jolloin saamme lukea lehdistä koko ajan uusista lomautuksista ja irtisanomisista on elintärkeää, että Suomi menestyy edes urheilussa. Tällä hetkellä suomalaiset palloilujoukkueet nostavat meidän itsetuntoamme ja uskoa suomalaisuuteen. Hakkaa päälle-henki on edelleen elossa. Onneksi.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011