Pääkirjoitus 17.6.2022

Liike Nyt kyökin kautta valtuustoon

Lahtelaisessa kuntapolitiikassa nostettiin kierroksia kerralla liki maksimiin, kun entinen perussuomalainen Tuija Saloranta, entiset sitoutumattomat ja Pro Lahti-ryhmästä eronneet Jari Pykäläinen sekä Pasi Tuomaila sekä entinen Pro-Lahti ryhmän valtuutettu Niko Liukkonen loikkasivat Hjallis Harkimon Liike Nyt-puolueeseen ja Lahden valtuustoon taiottiin kuin tyhjästä Liike Nyt -valtuustoryhmä.

Liike Nyt Lahden ryhmä on valtuuston neljänneksi suurin ja saman kokoinen kuin keskustan sekä vihreiden ryhmät. Aika harvoin on kuntapolitiikassa nähty, ainakaan Lahdessa, että itse vaaleissa valtuustossa ulos jäänyt puolue pääsee kerralla vaa’ankielen asemaan valtuustossa. Vuoden 2021 kuntavaaleissa Liike Nyt- puolueen ääniosuus jäi vaivaiseen 0,8 prosenttiin ja se sai yhteensä vain 399 ääntä. Ei kovin vahva näyttö äänestäjien luottamuksesta.

Loikanneista moni kertoi loikkauksen syyksi sen, etteivät he päässeet toteuttamaan itseään entisessä ryhmässään. mm. Liukkosen mukaan Pro Lahti vetää liian kovaa ja tinkimätöntä linjaa. Pro Lahden vetäjä Kalle Aaltonen on hänen mukaansa liian ankara valtuutetuille. Aaltonen on taas toistuvasti kertonut, ettei Pro Lahden ryhmässä ole ryhmäkuria ja jokainen saa äänestää kuten parhaaksi näkee omien arvojensa mukaisesti. Aaltonen on toki syystäkin kiistelty hahmo lahtelaisessa kuntapolitiikassa, mutta en voi välttyä siltä ajatukselta, että vaaleissa Aaltosen kelkkaan on lähdetty nimenomaan tietoisena siitä, että vaaleissa läpimenoon riittää 200-300 ääntä, kun keulahahmo Aaltonen toistuvasti vetää keskimäärin noin 1500 ääntä per vaali. Niin kävi tälläkin kertaa.

Yhteensä ex-perussuomalainen Saloranta ja Pro Lahdesta eronnut kolmikko kokosivat vaaleissa noin tuhat ääntä, kun esimerkiksi Kalle Aaltonen keräsi 1500 ääntä. Muutenkin Pro Lahti profiloituu todella vahvasti Aaltosen vahvaan persoonaan, sillä kaikki loput Pro Lahden ehdokkaat saivat yhteensä 2767 ääntä, joten on aika selvä kuka puhuu ryhmässä isännän äänellä, vaikka Aaltonen kaikki yhteistyöongelmat on kieltänytkin. Ryhmän nyt pienentyessä Aaltosen ääni on entistäkin vahvempi, mutta ehkäpä hänelläkin olisi omissa toimintatavoissaan tarkistamista jatkossa, ettei Pro Lahti kutistu pian takaisin yhden miehen iskuryhmäksi. Politiikan pelisääntö numero yksi on yhteistyö, joka onnistuessaan yli puoluerajojen mahdollistaa parhaan lopputuloksen. Kompromisseja on yksinkertaisesti pakko sietää, jos haluaa olla muutakin kuin pelkkä tuulimyllyjä vastaan taisteleva Don Quijote

Loikkareilla on varmasti ollut tähtäimessä myös ensi kevään eduskuntavaalit. Niihin osallistuminen Pro Lahden riveistä olisi ollut käytännössä mahdottomuus. Siksikin loikkaaminen Liike Nyt:in kelkkaan palvelee loikkareita ja edistää heidän tulevaisuudensuunnitelmiaan. Hjallis Harkimolle näin merkittävä loikkaus oli kuin pieni lottovoitto. Liike Nyt pääsi kerralla isossa kaupungissa samalle viivalle ns. Isojen poikien kanssa.

Mielenkiintoista nähdä miten Liike Nyt onnistuu tulevissa eduskuntavaaleissa. Nostavatko loikkarit äänimääriään vai hylkäävätkö äänestäjät heidät epäluotettavina tyyppeinä? Joka tapauksessa iso sarka heillä on edessään kynnettävänä. Äänestäjiä ei ole helppo vakuuttaa, varsinkin jos puolue vaihtuu vaalien välillä. Toivottavasti he nyt kuitenkin pääsevät uudessa ryhmässään edistämään juuri niitä asioita ja hankkeita, joita eivät vanhassa ryhmässään päässeet edistämään. Muutenhan loikkareiden peliliike näyttäytyy vain ja ainoastaan oman edun tavoittelulta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO