Kisapuiston stadionin juupas-eipäs -keskustelu sai arvoisensa välipäätöksen, kun FC Lahti putosi kauden päätteeksi ykkösliigaan. Tietenkään ainoa syy putoamiseen ei Kisapuiston vetkuttelu ole ja paljon virheitä on tehty FC Lahdenkin organisaatiossa viimeiset 4-5 vuotta. Toisaalta voidaan miettiä sitä, minkälainen tulevaisuudenkuva FC Lahden toimistolla on ollut viime vuodet, kun luvattua jalkapallostadionia ei näy, eikä kuulu. Miten teet bisnestä näissä nykyisissä olosuhteissa? Miksi pelaajat haluaisivat tulla Lahteen, jossa niin peli- kuin harjoitusolosuhteetkin ovat jämähtäneet 80-luvulle? On vaikea kilpailla sarjassa, jossa käytännössä kaikilla muilla joukkueilla tekemisen olosuhteet ovat totaalisesti eri tasolla kuin Lahdessa. Hyvänä esimerkkinä Lahden pudottanut Jaro, joka saa upouuden stadionin juuri sopivasti ensi kaudelle. Varmasti näistä syistä FC Lahden organisaation tekemisen taso putosi tasolle, jossa tehdään tarvittava, jotta sarjassa säilytään, mutta minkäänlaiseen menestykseen ei oikeasti edes uskota. Näin kävi ehkä huomaamatta ja varmasti osaksi myös taloudellisista seikoistakin johtuen. Itse näen putoamisen kuitenkin hyvänä tässä kohtaa. Turha rimpuilla vuodesta toiseen karsintaa tai putoamista vastaan. Se ei kehitä ketään, eikä kiinnosta kannattajiakaan pidemmän päälle. Ykkösliigassa on hyvä laittaa organisaatiota uuteen iskuun ja etsiä ne kulmahampaat toimintaan. Jatkossa kädenlämmin toiminta ei enää riitä, vaan joukkueelle pitää asettaa tavoitteet korkeammalle kuin pelkkä sarjassa säilyminen.
Kisapuiston stadionin valmistuminen tuntuu siirtyvän ja siirtyvän ja kaupungintalollakin on nähtävästi käännetty katseet jo uuteen monitoimiareenaan. Sikäli outoa, sillä monitoimiareenan hinta on noin 100 miljoonaa ja Kisapuistoa ei saada pystyyn vaikka sen hinta olisi vain vähän yli 10 miljoonaa? Voin hyvin kuvitella, että FC Lahden putoaminen saa jotkut ajattelemaan, ettei Lahteen nyt tarvitakaan jalkapallostadionia. Asia on kuitenkin päinvastoin, sillä ilman stadionia voimme heittää hyvästi jalkapallokaupungille nimeltä Lahti. Kysykääpä vaikka Porista tai Jyväskylästä miten käy, kun joukkue putoaa liigasta ja lajin olosuhteisiin ei satsata jatkossakaan.
Mikähän muuten lahtelaisia joukkueita vaivaa? Sarjassa pysyminen tuntuu olevan juuri nyt vaikeaa lajista huolimatta. Viime vuonna koripallon puolella Lahti Basket putosi sarjasta, tänä vuonna jalkapallossa FC Lahti lähti sarjaa alemmas. Salibandyssä LaSB on tällä hetkellä sarjan peränpitäjä ja Pelicans on isoista satsauksistaan huolimatta liigan jälkijoukoissa. Joskus kivikaudella Lahti oli kova sana myös lentopallossa (Lahden Kimmo) ja pesäpallossa (LMV). Kovin kummoiselta ei näytä tulevaisuuskaan, sillä lahtelaiset suurlupaukset urheilun saralla lajista riippumatta ovat kovin harvinaisia. Nyt alamme olemaan tilanteessa, jossa Lahden maine urheilukaupunkina perustuu enää siihen, että täällä järjestetään Salpausselän kisat kerran vuodessa. Samaan aikaan, kun maineikkaat lahtelaisseurat rypevät huonoissa olosuhteissaan, Lahti haalii isolla rahalla kaikenmaailman esteratakilpailuja kaupunkiin vedoten hähmäisiin aluetaloudellisiin vaikutuksiin.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi