Pääkirjoitus 14.4.2022

Propaganda

Suomi ja Ruotsi pähkäilevät tällä hetkellä historiansa ehkä suurimman kysymyksen äärellä. Natoon vai ei? Onko meillä olemassa muita vaihtoehtoja? Joka päivä näyttää yhä vahvemmin siltä, että niin Suomi, kuin Ruotsikin tulevat jättämään hakemuksensa lähiaikoina. Sen jälkeen, kun hakemus Natoon on jätetty, olemme Venäjän suhteen kaikkein turvattomimmassa ja vaarallisimmassa tilanteessa ns. välitilassa, johon luultavasti Venäjä tulee jollain tavalla reagoimaan. Itse asiassa se on nyt jo selkeästi reagoinnut Nato-kannatuksen nousuun maassamme lisäämällä venäjämielisiä päivityksiä ja valheita some-maailmaan. Sosiaalisessa mediassa on mm. tällä viikolla kohistu videosta, jossa venäläisiä ohjusalustoja liikkuu Helsinki-tienviitan vieressä tai englanninkielisistä tviiteistä, joissa kerrotaan, että Suomessa hyväksytään lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Nämä ovat juuri malliesimerkkejä siitä, miten suomalaisia halutaan hämmentää, pelotella sekä mustamaalata maailmalla.

Suomalaisia on viime aikoina toistuvasti varoiteltu kyber- ja hybridivaikutusyrityksistä, jotka tulevat itärajan takaa. Koska naapurissamme on maa, joka on sodassa, voidaan jättää nuo kaikenmaailman hybridit ja kyberit omaan arvoonsa ja puhua suoraan propagandasta, jota suolletaan entistä enemmän meidän suomalaisten sosiaaliseen mediaan ja nettiin. Tarkoituksena on peloitella ja uhkailla suomalaisia, ettemme uskaltaisi edes keskustella Natosta. Myös eripuraa yritetään kansamme keskuuteen kylvää, sillä kansaa, joka tappelee keskenään, on helpompi hallita. On erittäin tärkeää, että liittymisestä Natoon päätetään vain ja ainoastaan Suomessa, ei Moskovassa, eikä missään muuallakaan.

Paljon propagandaa suoltavat Venäjän omat trollitehtaat, mutta on ollut ikävä huomata, että maastamme löytyy vielä tämän lisäksi aivan liikaa ns. hyödyllisiä idiootteja, jotka jakajat näitä trollitehtaiden uskomattomia venäläisvalheita tosina. Lisäksi meiltä löytyy ihan omastakin takaa niitä, jotka uskovat Venäjän propagandaa tai saavat toimintaansa rahoituksen Venäjältä.

Olemme tottuneet jo viime vuosien aikana jatkuviin valeuutisiin aiheesta jos toisestakin netissä ja somessa, mutta nyt ollaan jo muutamaa askelta vakavammassa paikassa. Kysymys on yksinkertaisesti venäläisten sotapropagandasta, jonka tarkoitus on aiheuttaa pelkoa, hämmennystä ja eripuraa maahamme. Näitä Venäjän trollitehtaiden uutisia ei kannata jakaa eteenpäin edes vitsinä. Jos jakaa, on syytä kertoa, ettei tämä ”uutinen” pidä paikkaansa, sillä aina on olemassa joku, jonka medialukutaito on hakusessa ja kyseinen valhe saattaa mennä perille totena.

Älä siis ole Putinille hyödyllinen idiootti ja osallistu Venäjän info-operaatioon jakamalla tai kommentoimalla Venäjän somessa levittämää materiaalia.
Päätetään ihan itse mikä on parasta Suomelle ja sen kansalle.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO