Pääkirjoitus 28.5.2021

Vaalikoneet käyntiin

Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia ja jostain pitäisi nyhjäistä juuri se omia mielipiteitäni myötäilevä ehdokas. Kuka voisi olla se henkilö, joka hoitaisi juuri minun asioitani tässä kaupungissa ja tekisi ne oikeat arvovalinnat puolestani? Sataprosenttisesti samaa mieltä kanssani olevaa ehdokasta ei varmasti löydy, muuten kuin itse ehdokkaaksi lähtemällä, joten mietin millä kriteereillä valitsen oman ehdokkaan, jolle sen kallisarvoisen ääneni vaaleissa annan. Näissä vaaleissa ehdokkaan valinta tuottaa ongelmia, koska kohtaamisia ei ole ehdokkaiden kanssa juurikaan tarjolla, johtuen koronaepidemiasta.

Nyt ei todellakaan tavata torilla kahvittelun merkeissä vaaliteltoilla, eikä kukaan tarjoa minulle ilmapalloja, ilmaista makkaraa, ämpäreitä, kyniä, postikortteja tai hernekeittoa ryyditettynä pienellä puoluejargonilla ja aatteen palolla. Edellisissä vaaleissa on ollut kiva käyskennellä torilla vaaliteltasta toiseen ja huomata, kuinka tärkeä ja kiinnostava ihminen minä olenkaan. Tosin, joskus tuntuu, että minusta ollaan oltu näin kiinnostuneita ainoastaan vaalien aikaan, mutta positiivistahan se vain on, että edes silloin. Näissä koron…anteeksi kuntavaaleissa onkin nyt tyydyttävä tutkimaan lehti-ilmoittelua, mielipidekirjoituksia ja tienvarsimainoksia entistä tarkemmin hyvän ehdokkaan löytääkseen.

Jos se tuntuu liian työläältä, on tietenkin aina olemassa vaalikoneet, joita eri mediat meille tarjoavat. Minäkin ajattelin, että vaalikoneen tekeminen varmasti selventää kuviota ja sieltä löydän itselleni sopivan ehdokkaan. Ja kaiken lisäksi vielä helposti. Mutta mitä vielä! Kysymykset olivatkin yllättävän hankalia. Monia itselleni tärkeitä asioita laitettiin vastakkain ja arvoni pantiin todella koetukselle. Leikataanko menoja vai korotetaanko veroja? Liisu vai ei liisua? Käytin vaalikoneisiin ja niiden kysymyksiin vastaamiseen paljon aikaa ja harkintaa.

Sitten olikin aika katsoa ketä ehdokasta juuri minun tulisi äänestää. Pitkä liuta tuntemattomia nimia lävähti eteeni ja kaiken lisäksi vielä monesta eri puolueesta. Okei, siirretään tämä syrjään ja katsotaanpa mitä puoluetta minulle suositellaan, sillä onhan tiedossa, että valtuustoissa yleensä äänestetään puoluekurin mukaan, eikä sooloilua äänestyksissä katsota hyvällä. No, eipä sekään mitään selvyyttä asioihin tuonut, sillä seitsemän sopivinta puoluetta oli 75 – 80 prosenttisesti kanssani samaa mieltä! Miten näihin mitään eroa saa? Eniten eri mieltä kanssani ollut puoluekin oli kanssani samaa mieltä liki 67 prosenttisesti. Muuttamalla muutaman vastauksen täppää askeleen vasemmalle tai oikealle olisi tulos ollut taas ihan eri. Aika marginaaliset erot siis kyseessä. Se saikin minut miettimään miten ihmeessä puolueet tuntuvat jatkuvasti olevan eri mieltä kaikesta, kun tulokset näyttävät kuitenkin siltä, että suurin osa porukasta on monista asioista pitkälti samaa mieltä?

Ehkäpä sittenkin valitsen ehdokkaani perinteisesti pelkästään ulkonäön perusteella tai sitten äänestän jotain jonka tunnen? Toisaalta, mitäpä jos olet jo vaalikoneessa huomannut, että oletkin ihan eri linjoilla tuttusi kanssa? No, hyvä ehdokas löytyy varmasti meille jokaiselle, tavalla tai toisella. Älä turhaan hätäile, kunhan muistat, että tärkeintä on äänestää. Se on todellakin ainoa tapa vaikuttaa kuntasi asioihin. Nukkuvien puolue ei vie asiaasi eteenpäin, joten älä sinä nuku onnesi ohi.

Petri Salomaa
Päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO