Pääkirjoitus 28.5.2021

Vaalikoneet käyntiin

Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia ja jostain pitäisi nyhjäistä juuri se omia mielipiteitäni myötäilevä ehdokas. Kuka voisi olla se henkilö, joka hoitaisi juuri minun asioitani tässä kaupungissa ja tekisi ne oikeat arvovalinnat puolestani? Sataprosenttisesti samaa mieltä kanssani olevaa ehdokasta ei varmasti löydy, muuten kuin itse ehdokkaaksi lähtemällä, joten mietin millä kriteereillä valitsen oman ehdokkaan, jolle sen kallisarvoisen ääneni vaaleissa annan. Näissä vaaleissa ehdokkaan valinta tuottaa ongelmia, koska kohtaamisia ei ole ehdokkaiden kanssa juurikaan tarjolla, johtuen koronaepidemiasta.

Nyt ei todellakaan tavata torilla kahvittelun merkeissä vaaliteltoilla, eikä kukaan tarjoa minulle ilmapalloja, ilmaista makkaraa, ämpäreitä, kyniä, postikortteja tai hernekeittoa ryyditettynä pienellä puoluejargonilla ja aatteen palolla. Edellisissä vaaleissa on ollut kiva käyskennellä torilla vaaliteltasta toiseen ja huomata, kuinka tärkeä ja kiinnostava ihminen minä olenkaan. Tosin, joskus tuntuu, että minusta ollaan oltu näin kiinnostuneita ainoastaan vaalien aikaan, mutta positiivistahan se vain on, että edes silloin. Näissä koron…anteeksi kuntavaaleissa onkin nyt tyydyttävä tutkimaan lehti-ilmoittelua, mielipidekirjoituksia ja tienvarsimainoksia entistä tarkemmin hyvän ehdokkaan löytääkseen.

Jos se tuntuu liian työläältä, on tietenkin aina olemassa vaalikoneet, joita eri mediat meille tarjoavat. Minäkin ajattelin, että vaalikoneen tekeminen varmasti selventää kuviota ja sieltä löydän itselleni sopivan ehdokkaan. Ja kaiken lisäksi vielä helposti. Mutta mitä vielä! Kysymykset olivatkin yllättävän hankalia. Monia itselleni tärkeitä asioita laitettiin vastakkain ja arvoni pantiin todella koetukselle. Leikataanko menoja vai korotetaanko veroja? Liisu vai ei liisua? Käytin vaalikoneisiin ja niiden kysymyksiin vastaamiseen paljon aikaa ja harkintaa.

Sitten olikin aika katsoa ketä ehdokasta juuri minun tulisi äänestää. Pitkä liuta tuntemattomia nimia lävähti eteeni ja kaiken lisäksi vielä monesta eri puolueesta. Okei, siirretään tämä syrjään ja katsotaanpa mitä puoluetta minulle suositellaan, sillä onhan tiedossa, että valtuustoissa yleensä äänestetään puoluekurin mukaan, eikä sooloilua äänestyksissä katsota hyvällä. No, eipä sekään mitään selvyyttä asioihin tuonut, sillä seitsemän sopivinta puoluetta oli 75 – 80 prosenttisesti kanssani samaa mieltä! Miten näihin mitään eroa saa? Eniten eri mieltä kanssani ollut puoluekin oli kanssani samaa mieltä liki 67 prosenttisesti. Muuttamalla muutaman vastauksen täppää askeleen vasemmalle tai oikealle olisi tulos ollut taas ihan eri. Aika marginaaliset erot siis kyseessä. Se saikin minut miettimään miten ihmeessä puolueet tuntuvat jatkuvasti olevan eri mieltä kaikesta, kun tulokset näyttävät kuitenkin siltä, että suurin osa porukasta on monista asioista pitkälti samaa mieltä?

Ehkäpä sittenkin valitsen ehdokkaani perinteisesti pelkästään ulkonäön perusteella tai sitten äänestän jotain jonka tunnen? Toisaalta, mitäpä jos olet jo vaalikoneessa huomannut, että oletkin ihan eri linjoilla tuttusi kanssa? No, hyvä ehdokas löytyy varmasti meille jokaiselle, tavalla tai toisella. Älä turhaan hätäile, kunhan muistat, että tärkeintä on äänestää. Se on todellakin ainoa tapa vaikuttaa kuntasi asioihin. Nukkuvien puolue ei vie asiaasi eteenpäin, joten älä sinä nuku onnesi ohi.

Petri Salomaa
Päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
Kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö: Lahti on mainettaan parempi ympäristökaupunki
Kaksi ministeriä vieraili Anttilanmäen koulussa
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Nikkilän asukas- ja omakotiyhdistys kerää materiaalia historiateosta varten
Launeen keskuspuiston Sorsalampeen istutettiin karppeja
Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen: Jokainen lapsi on aina pelastettava elämälle
Sähkäauto on toiminut partioajossa luotettavasti
Itsepalveluaika lisää Launeen kirjaston käyttömahdollisuuksia
Evakkopatsaan paljastusjuhla oli näyttävä ja upea tilaisuus
Vesa Lempinen ja Heikki Känsälä: Sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen voi saada tukea
Anttilanmäen Kyläjuhlat oli yhteisöllisyyden voimannäyte
Marju Markkanen (sd.): Lahdessa haluttiin kunnioittaa lahtelaisten tahtoa jakamalla paikat solidaarisella prosenttimallilla
Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
ARKISTO