Silloin kun minä olin pikkupoika, puhuttiin usein, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Jo ajat sitten irvileuat käänsivät tuon lauseen niin, että tarvitaan lottovoitto, jotta pystyisi elämään Suomessa. Totuus lienee jossain siellä keskivälillä.
Jos voi valita, Suomeen ei ehkä kannata syntyä, kertoi viime vuonna The Economist -lehden tekemä tutkimus. Tutkimuksen perusteella maailmassa on kymmenen maata, jotka ovat parempia paikkoja kuin Suomi. Paras maa kaikista on Sveitsi. Toisena tulee Australia. Norja, Ruotsi ja Tanska pääsevät peräkkäin seuraaville sijoille. Toisaalta sija 11. on aika hyvä, onhan maailmassa liki 200 valtiota.
Itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin hieman tutkia minkälainen on se lottovoiton saanut keskivertosuomalainen. Tässä muutamia lukuja:
Keskivertosuomalainen on iältään 42-vuotias nainen, jonka odotetaan elävän liki 84 vuotiaaksi. Tällä keskivertosuomalaisella on lapsia 1,84 ja hänen perheensä sisältää keskimäärin 2,77 henkilöä.
Keskimääräinen suomalainen asuu kerrostalossa 78,4 m2:n omistusasunnossa, jossa on 3-4 huonetta. Henkeä kohden suomalaisella on 39,8 neliötä käytettävissään. Suurimmalla osalla (54%) suomalaisista on nykyisin huoneistosauna, sillä suomalainen käy kerran viikossa suuresti rakastamassaan saunassa, siis keskimääräisesti.
Palkkaa tämä tavis-suomalainen saa keskimäärin vuodessa noin 37 000 euroa. Ammattina suomalaisella on todennäköisimmin myyjä. Paljon löytyy myös toimistotyöntekijöitä, rakennustyöntekijöitä, sairaanhoitajia ja yrittäjiä. Yllättäen suurin osa suomalaisista ei käy töissä. Yksi työllinen elättää 1,31:tä työssä käymätöntä (työtöntä, lasta, eläkeläistä, opiskelijaa, kotityötä tekevää).
Suomen tavallisin nimi on Timo Virtanen, vaikka yleisin sukunimi onkin Korhonen. Suomalaiset myös syövät ja juovat. Asukasta kohti laskettuna suomalaiset juovat vuodessa 78 litraa keskiolutta, kuluttavat 9 kg kahvia, syövät 47 kg tuoreita hedelmiä, 61 kg perunoita ja 72 kg lihaa. Tunnistatko sinä itsesi noista luvuista? Paljon parjattua EU:ta keskivertosuomalainen tukee 112 eurolla vuodessa eli noin 9 eurolla per kuukausi. Ei ehkä sittenkään niin paljon kuin moni kuvittelee?
Loppujen lopuksi huomaamme, että keskiarvosuomalainen on itseasiassa hyvin teoreettinen hahmo ja oikeassa elämässä todella harvinainen. Ei ole olemassa mitään ”suurta yleisöä”, joka edustaisi suurinta osaa suomalaisia. Politiikassa sanonta ”kyllä kansa tietää” saa erilaisen merkityksen, kun ymmärtää, että itseasiassa 86% suomalaisista ei äänestänyt kokoomusta, vaikka kokoomus viime vaaleissa olikin Suomen suurin puolue. Tämän päivän Suomessa on todella vähän asioita, jotka yhdistäisivät yli puolta suomalaisista. Tähän ei pysty edes jääkiekko tai Euroviisu-voitto.
Kaiken tämän syvällisen pohdinnan ja tutkiskelun jälkeen tulin siihen johtopäätökseen, että edelleen vuonna 2014 Suomi on hyvä maa asua. Ei nyt ihan päävoitto lotossa, mutta kyllä meillä asiat ovat monelta kantilta katsottuna pääsääntöisesti todella hyvin. Niin hyvin, että minä en ainakaan muuttaisi täältä pois.
Onnea 97-vuotias Suomi!
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi