Pääkirjoitus 24.11.2023

Presidenttigallupeissa muutoksia

Vielä kesällä näytti selvältä että kolmas kerta toden sanoo ja Pekka Haavisto valitaan kolmannella yrityksellään Suomen seuraavaksi presidentiksi. Toisaalta tiedettiin kyllä, etteivät kaikki ehdokkaat vielä olleet selvillä. Samalla pohdittiin, löytyykö meiltä Niinistön isoihin saappaisiin riittävän suuria jalkoja. Onhan nykyinen presidenttimme jättämässä varsin merkittävän jäljen maamme ja jopa koko Euroopan historiaan.

Aluksi vaikutti siltä, että tiukimmin vaalissa kamppailevat Pekka Haavisto ja Olli Rehn. Harry Harkimo tuntui jo alussa olevan mukana täysin väärässä vaalissa ja Mika Aaltola oli todellinen jokerikortti, josta ei tiedetä kai vieläkään, onko mies lintu vai kala? Sen jälkeen kisaan ovat lähteneet isoista nimistä Jussi Halla-aho, Alexander Stubb, Li Andersson, Sari Essayah ja viimeisimpänä Jutta Urpilainen ja pikkuhiljaa alkaakin näyttämään siltä, että meillä on oikeasti mielenkiintoinen vaali edessä tammikuussa. Stubb on hivuttautunut gallupien kärkeen, mutta Haavisto kyttää ohitusmahdollisuutta aivan peesissä. Kakkoskoriin ovat jäämässä Halla-aho ja Rehn, joiden niskaan hengittävät Andersson, Urpilainen ja Aaltola. Näistä varsinkin juuri kisaan mukaan lähtenyt Urpilainen voi vielä sekoittaa jopa kärjen kuvioita. Ei niinkään sillä, että itse nousisi kärkikaksikkoon, vaan viemällä elintärkeitä naisdemareiden ääniä nimenomaan Pekka Haavistolta.

Jos gallupit ovat yhtään oikeansuuntaisia, niin toisella kierroksella kohtaisivat Stubb ja Haavisto ja tässä pelissä voittajana maaliin ajelisi nimenomaan Stubb, jopa yli 10 prosentin erolla. Toisaalta gallupit ovat vain gallupeja ja tässä on vielä mukavasti aikaa jokaisella ehdokkaalla saada oma kampanjansa lentoon ja toisaalta yksi metsään mennyt lausunto saattaa ajaa ehdokkaan suosion syöksykierteeseen. Tämä nähtiin hyvin Mika Aaltolan kohdalla.

Usein sanotaan, että media tekee presidentin. Tämä on kyllä osaltaan ihan totta ja tällä hetkellä omaan silmääni vaikuttaa hieman siltä, että Stubbia ollaan kovaa vauhtia ajamassa isoissa medioissa presidentiksi. Jopa Elämäni biisi -ohjelmassa Stubb veti pisimmän korren tai sanotaanko näin, että hänen markkinointitiiminsä oli keksinyt kaikista vaikuttavimman tarinan biisin taakse. Yhtään negatiivista juttua en ole hänestä tähän mennessä mediasta lukenut, vaikkei hänenkään ministerikausistaan ilman kohuja taidettu selvitä. Tosin on myös niin, että jos ei mitään tee, niin ei tee virheitäkään. Loppujen lopuksi taitaa olla kyse vain yksinkertaisesti siitä, kenen karisma on kaikkein vahvin? Kenet Suomen kansa voi nähdä presidenttinään?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO