Pääkirjoitus 3.9.2021

Turvavälien poisto on tapahtumateollisuuden pelastus

Elämäämme hallitsee edelleen hyvin pitkälti korona ja siitä uutisointi. Näin on ollut jo puolitoista vuotta. Todellakin jo 18 kuukautta on eletty tätä todella poikkeuksellista aikaa. Joka päivä saamme uudet koronaluvut. Paljonko on tartuntoja, paljonko ihmisiä on sairaalahoidossa ja kuinka moni heistä on tehohoidossa. Saamme myös tarkat alueelliset ilmaantumisluvut. Samalla kun saamme toivoa rokotuskattavuuden noususta, saamme samalla lukea, että kolmas rokote tekee kuitenkin jo tuloaan. Koko ajan pelätään uuden variantin ilmestymistä. Näiden päivittäisten uutisten edessä pieni ihminen tuntee varmasti epävarmuutta ja epätietoisuutta siitä, missä oikein mennään ja miten ja mihin suuntaan epidemia on oikein kulkemassa.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ainakin omasta mielestäni, että valo pilkottaa jo tunnelin päässä.Rokotekattavuus kasvaa kovaa vauhtia ja vihdoin viimein on meilläkin herätty siihen, ettei tapahtumateollisuutta voida pitää ikuisesti kiinni. Varsinkin, kun meillä on olemassa työkaluja, joilla pitää tapahtumat turvallisesti auki. Hallituksen uusi hybridistrategia on tulossa lähipäivinä tai ainakin lähiviikkoina ja sen keskeisiä työkaluja ovat toivon mukaan rokotusten nopeuttaminen ja koronapassi.

Pääministeri Marin kertoi tällä viikolla sosiaalisessa mediassa, että määritelmä kahden metrin turvavälistä poistetaan tartuntatautilaista ja muutos viedään eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pikaisesti. Esitys turvavälien poistamisesta voisi aikaisimmillaan valmistua tällä viikolla. Hienoa. Onkin ollut käsittämätöntä, että teatterissa on oltava kahden metrin turvaväli, mutta ravintolan terassilla voidaan istua kuin sillit suolassa. Tai kaupoissa voi olla satoja ihmisiä, kun samaan aikaan bändin keikalle saa ottaa vain murto-osan yleisökapasiteetistä. Oudolta on myös tuntunut se, että on voitu järjestää tuhansien ihmisten musiikkifestivaaleja, joissa yleisö on parveillut ns. tappituntumalla lavan edessä, mutta pienet rauhalliset klubikeikat ovat olleet silkka mahdottomuus.

Toivottavasti tähän saadaan nyt jonkinlainen järki ja oikeudenmukaisuus, kunhan turvavälivaatimus poistetaan ja saadaan koronapassi käyttöön. Koronapassin käyttöönottoa on joissain kommenteissa väitetty yhdenvertaisuuslain vastaiseksi, mutta tässä mennään mielestäni jo hiustenhalkomisen puolelle. Kyseessä ei ole kenenkään syrjiminen, sillä kaikilla meillä on mahdollisuus hankkia koronapassi, saahan sen myös negatiivisella testituloksella. Ei siis ole pakko ottaa rokotetta, joten mistään pakkorokotuksista ei ole kyse. Kyse on siitä, että tapahtumateollisuus kaikkine eri toimijoineen pääsee takaisin töihin turvallisesti ja me muut pääsemme taas nauttimaan monista erilaisista tapahtumista ja kulttuurista turvallisesti.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO