Aluevaalit

Tiesitkö, että tammikuun 23. päivä järjestetään ensimmäiset aluevaalit Suomessa? Etkö? No ei se mitään, ei tunnu tietävän kovin moni muukaan. Harvoin, jos koskaan, Suomessa on järjestetty vaaleja näin huonoon aikaan ja näin kovalla kiireellä. Kyseessä on vielä aivan uusi vaali, josta kellään ei ole kokemusta. Lisäksi hämmentää se, että iso osa äänestäjistä ei edes tiedä mistä vaaleissa äänestetään. Mistä asioista valtuutetut tulevat jatkossa päättämään?

Lyhyesti voisi linjata niin, että tammikuussa valitaan aluevaltuustot, joiden päätösvaltaan kuuluvat maakunnan asukkaiden lääkäri-, terveydenhoitaja-, suun terveydenhuolto-, ensihoito-, lastensuojelu-, ikäihmisten asumis-, kotihoito-, mielenterveys- ja päihdetyö-, vammais-, sairaala-, neuvola-, opiskelijahuollon kuraattori- ja psykologiapalvelut sekä pelastustoimi. Vaaleissa valittavat 69 valtuutettua tulevat siis päättämään meidän jokaisen elämän, hyvinvoinnin ja kuoleman kysymyksistä. Joko alkoivat vaalit kiinnostamaan?

En oikeastaan tiedä voisiko vaaleja huonompaan aikaan järjestää kuin näin vuodenvaihteen tienoilla? Ehkä heinäkuu voisi olla se toiseksi huonoin vaihtoehto vaalien ajankohdaksi? Pari-kolme viikkoa hyvää vaaliaikaa ”tuhlaantuu” ihmisillä jo joulun ja vuodenvaihteen juhlintaan. Tuskinpa monia kiinnostaa joulukiireissään paneutua sinänsä tärkeisiin aluevaalikysymyksiin?

Lisäksi näyttää siltä, että myös puolueet ovat vielä hieman sormi suussa näiden aluevaalien kanssa. Kuinka uskottavaa on laittaa vaaleihin ehdokkaaksi henkilö, joka toimii jo kunnanvaltuutettuna ja kansanedustajana? Joku ehdokas voi olla jopa ministeri. Riittääkö ehdokkaan aika kaikkeen? Toisaalta tunnetuimmat nimet keräävät eniten ääniä, varsinkin vaaleissa, joiden äänestysprosentti ei tule odotusten mukaan korkeaksi nousemaan. Lisäksi kun ehdokasasettelun viimeinen päivä on 23. joulukuuta, ei varsinaiseen vaalityöhön jää käytännössä kuin pari viikkoa. Sanoisin, että kaikin puolin erittäin haastavaa, niin puolueille kuin meille äänestäjillekin.

Onneksi tilanne muuttuu, kun seuraavat aluevaalit järjestetään vuonna 2025, sillä siitä lähtien aluevaalit ja kuntavaalit pidetään yhtä aikaa, mikä onkin ainoa järkevä tapa. Nyt meidän äänestäjien kannattaa olla hereillä, sillä kyseessä ei todellakaan ole mitkään höpö-höpö -vaalit. Aluevaltuustot tulevat päättämään todella tärkeistä asioista, jotka koskevat meitä kaikkia. Ettei sitten vaalien jälkeen tarvi sanoa, ettei äänestänyt, kun ei tiennyt mistä on kyse…

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Salaliittoja jokaiseen makuun

Jotkut meistä, onneksi aika harvat, ovat kieltäytyneet koronarokotuksista vedoten salaliittoon, jonka epäillään olevan koko koronaepidemian takana. Tietenkin näitä erilaisia salaliittoteorioita on kymmeniä erilaisia, joten nopeasti googlaamalla keräsin suurinta suosiota keränneet salaliittoteoriat. Nämä ovat siis syitä, joiden vuoksi jotkut kieltäytyvät rokotuksista:

Salaliittoteoria 1: Amerikkalaiset kehittivät viruksen ja levittivät sen Kiinaan tarkoituksenaan häiritä Kiinan taloutta. Pahaksi onneksi virus levisikin koko maailmaan.

Salaliittoteoria 2: 5G-verkon ja koronan yhteys eli rokotteiden mukana asennetaan meihin joku siru, jolla meitä seurataan ja pahimmillaan ohjaillaan. Monet eivät ehkä ole huomanneet, että tällainen siru meillä on jo monilla mukana ja ihan vapaaehtoisesti. Sitä kutsutaan älypuhelimeksi.

Salaliittoteoria 3: Lääkeyhtiöt kehittivät koronan saadakseen myytyä miljardeja rokotteita eli lääkeyhtiöiden rahanahneus on kaiken takana. Luodaan siis ensin ongelma ja sitten siihen ratkaisu.

Salaliittoteoria 4: Koronan avulla luodaan uusi maailmanjärjestys ns. Great reset. Tässä juonessa on mukana vain maailman ehdoton eliitti eli todellisesta salaseurasta on kyse. Mistään ihan pienestä salaseurasta ei kuitenkaan voi olla kyse, sillä siinä on oltava mukana kaikkien maailman maiden hallitukset. Ei taida ihan Bill Gates yksinään riittää? Tai edes kaikki maailman juutalaiset?

Salaliittoteoria 5: Väestönvaihto-teoria. Maassamme suoritetaan väestönvaihto tappamalla suomalaiset rokotteella ja tilalle tulee tietenkin maahanmuuttajia Afrikasta ja Lähi-Idästä. Kuinkas muuten? Tehdäänkö kaikissa muissakin maissa kyseinen väestönvaihto ja mihin suomalaiset sitten siirtyisivät? Siis ne, jotka säilyvät hengissä.

Tässä siis vain hipaisu pintaan maailmalla vellovista salaliittoteorioista. Merkilliset ajat synnyttävät merkillisiä ajatuksia, vai mitä? Eiköhän tuosta listasta löydy joku kiva ja sopiva teoria sinullekin, jos haluat kiistää kaikki kiistattomat tieteelliset ja lääketieteelliset faktat, etkä usko rokotusten voimaan. Eihän sillä kai mitään väliä ole, että nimenomaan rokotuksilla on maailmasta hävitetty useita ikäviä tauteja?

Voit siis jatkaa omia teorioitasi tukevien youtube-videoiden katselua ja melskata omista oikeuksistasi ja huutaa koronapassia natsipassiksi. Siihen sinulla on oikeus. Muista kuitenkin, että ihmisinä meillä on velvollisuus huolehtia myös kanssaihmistemme hyvinvoinnista ja terveydestä. Ihmiset ovat aina kovin valmiita vaatimaan ja huutamaan omia oikeuksiaan, mutta ne ihmisvelvollisuudet tuppaavat jäävän uskomattoman helposti unohduksiin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Wolt oli valttia

Tällä viikolla olemme taas päässeet ihmettelemään julkisuudesta tuttujen ihmisten tuloja, kun vuoden 2020 verotiedot julkistettiin. Samana päivänä julkistettu Wolt-alustayhtiön myynti Yhdysvaltalaiselle Dashdoor-yhtiölle oli kuitenkin se päivän kovin uutinen. Kovaksi uutisen teki sen, että kaupan hintalappu oli peräti 7 miljardia euroa! Velkainen valtiokin varmasti taputtaa pieniä karvaisia käsiään, sillä kaupasta lohkeaa verojen muodossa valtion kassaan messevät 600 miljoonaa euroa. Erityisesti mieltäni lämmittää näiden uusien Wolt-miljonäärien asenne paljon parjattuja veroja kohtaan. He kertovat maksavansa mielellään valtiolle veroja, koska kokevat saaneensa Suomelta niin paljon mm. ilmaisen koulutuksen ja hyvinvoinnin, jota verorahoilla Suomessa ylläpidetään. Samaan aikaan monet ns. vanhan liiton yrittäjät rahtaavat miljoonaosinkojaan verottajalta piiloon Luxemburgiin ja Cayman-saarille.

Wolt tunnetaan parhaiten helposta ja nopeasta tavasta tilata ruoka kotiin puhelinsovelluksen avulla. Woltin perustivat seitsemän vuotta sitten kuusi rohkeaa nuorta miestä ja tänä päivänä Wolt toimii 23 maassa ja yrityksellä on yli 4 000 työntekijää ja noin 15 miljoonaa asiakasta. Perusideana on ollut kehittää sellainen alusta, jolla kaupanteko internetissä ja mobiilissa on mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Tosiasiahan on se, että ennen pitkää kaikki kauppa tulee siirtymään jollain tavalla nettiin ja silloin markkina-alueena toimii koko maailma. Tämä taas mahdollistaa entistä suuremmat voitot. Tosin tähän päivään asti Wolt on tehnyt vuosittain tappiota, mutta yrityksen idea ja sen toteutus on nähtävästi monien mielestä niin ylivoimaisen hyvä, että siitä kannattaa maksaa.

Suomessa olisi hyvä viimeistään nyt herätä siihen, että tulevaisuuden isot yritykset ovat nimenomaan nettiin, mobiiliin ja someen suuntautuneita alustayhtiöitä. Firman suurin pääoma on enemmän nettialustojen ja ohjelmoinnin ymmärtämisessä kuin siinä, että satsattaisiin paljon fyysiseen omaisuuteen ja hienoihin, isoihin yritystiloihin. Meidän boomereiden on todella vaikeaa ymmärtää sitä, että joku ansaitsee satojatuhansia euroja tubettamalla tai bloggaamalla netissä. Se on kuitenkin jo täysin tätä päivää ja uusi nettisukupolvi tulee ottamaan myös työmarkkinat hanskaansa uusien, tuoreiden ideoiden kera kuin pyörremyrsky ja me boomerit voimme vain katsella vierestä ihmetellen miksi me emme tätä tajunneet tehdä.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Terveysvero

Suomen mainitaan usein olevan erilaisten verojen luvattu maa. Suomen kokonaisveroaste huitelee noin 42 prosentissa, jolla ollaan maailman TOP 10:ssä. Tämän vuoksi moni on pelästynyt viime aikojen keskustelua terveysverosta, joka on mukana hallituksen budjettiriihessä yhtenä keinona saada valtiolle lisää tuloja ja samalla parantaa merkittävästi kansanterveyttä.

Mistä terveysverossa sitten on oikein kysymys? Soste- ja sote-järjestöt ovat jo useamman vuoden ajaneet laaja-alaisen terveysveron käyttöönottoa Suomessa. Vero iskisi tuotteisiin, joissa on liikaa sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa. Epäterveellinen ruokavalio lisää väestön sairastavuutta ja aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille että yhteiskunnalle erityisesti terveydenhuollon menojen kasvuna. SOSTE:n terveysveromallissa kaikkia elintarvikkeita ei pantaisi verolle, vaan asiaan vaikuttaisi tuotteen ravintoainepitoisuudet. Kasvikset, hedelmät ja vihannekset olisivat verottomia. Mallissa eri tuoteryhmille on omat raja-arvot ja veroasteikot. Raja-arvojen määrittelyssä ehdotetaan hyödynnettäväksi Sydänmerkki-kriteeristöä. Veron suuruus riippuisi tuotteen sokeri-, suola- ja kovan rasvan pitoisuuksista. Vero kasvaa, mitä useampi ravintoaine ylittää Sydänmerkki-kriteeristön raja-arvot. Mikäli raja-arvot alittuvat, on tuote verolta vapaa.

Hetken asiaa mietittyäni päädyin omalta osaltani kannattamaan terveysveroa. Miksipä ei, varsinkin, jos samalla saadaan joitain muita veroja alemmas, ettei kokonaisveroasteemme kasva. Kaupassa minua on usein ihmetyttänyt se, miksi kaikki epäterveellinen ruoka on aina niin halpaa ja hyvin esillä. Prosessoitu teollinen ruokahöttö on varmasti monelle se helpoin ratkaisu, mutta samalla myös epäterveellisin. Suomalaiset lihottavat itsensä sokerilla, rasvalla ja suolalla ja terveydenhuolto kuormittuu samalla kun ihmisten huono olo ja huono kunto lisääntyvät. Tupakan ja alkoholin suhteen jo tiedetään, että hintaohjauksella on selkeä vaikutus ostopäätökseen. Sama toiminee sokerin, rasvan ja suolan kanssa. Samalla elintarviketeollisuus voi ottaa terveysveron haasteena tuottaa terveellisempiä elintarvikkeita.

Terveysveroa on kokeiltu onnistuneesti mm. Unkarissa. WHO selvitti laajassa tutkimuksessa Unkarissa toteutetun epäterveellisten elintarvikkeiden verotuksen vaikutuksia. Sen mukaan verotettavien tuotteiden hinnat nousivat 29 %, ja niiden kulutus vastaavasti väheni 27 %. Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että terveysveron on syytä nostaa epäterveellisen ruoan hintaa merkittävästi, mieluusti yli 25%, jotta toivottu vaikutus eli siirtyminen terveellisempään ruokaan syntyisi. Jokainen meistä voi miettiä omalta kohdaltaan terveysveron vaikutusta omaan ruokavalioonsa ja ostoskoriinsa pienen esimerkkikysymyksen avulla: Vaihtaisitko sinä sipsipussin porkkanoihin vai ostaisiko sittenkin vain sen 25% kalliimman sipsipussin? Terveysveron tullessa voimaan, päätös on jokaisen kuluttajan omissa käsissä.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011