Uusi hyvinvointiyhtymä perustettiin vuoden alussa, mistä lähtien se on vastannut Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Myrskylän, Orimattilan, Padasjoen ja Pukkilan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja tuotannosta. Lisäksi se tuottaa päivystyksen ja erikoissairaanhoidon palvelut Heinolan kaupungille ja Sysmän kunnalle. Uuden hyvinvointiyhtymän tarkoituksena on koota maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen yhdeksi kokonaisuudeksi ja turvata järjestelyllä kuntalaisten palvelut, hillitä kustannusten kasvua ja vahvistaa alueen edunvalvontaa. Samalla muodostetaan toimintatavat, joiden avulla tähdätään vuoteen 2019, kun uudet maakunnat aloittavat toimintansa.
Paperilla vaikuttaa hyvältä ja selkeältä, mutta käytännön kokemukset kertovat muuta, varsinkin jos otetaan käsittelyyn yhtymän todella surkuhupaisia piirteitä saanut toimitusjohtajapeli. Jos ei edes toimitusjohtajasta päästä yhteisymmärrykseen, niin miten oletetaan ruohonjuuritason toimivan edes auttavalla tasolla? Kovin suurta luottamusta ei varmasti herätä se, että ennen kuin toiminta on saatu edes kunnolla käyntiin, on hyvinvointiyhtymä esitellyt meille jo kolme eri toimitusjohtajaa. Yksi tosin ei ehtinyt edes pallilleen istahtaa.
Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajaksi nimettiin ensin Timo Louna, joka ”irtisanoutui” joulukuussa. Hän jäi kaikesta huolimatta yhtymään siirtyen yhtymän strategiajohtajaksi. Outoa, sillä jos mies ei ollut tarpeeksi pätevä, miksi hän silti jatkaa edelleen toisessa tärkeässä tehtävässä samassa yhtymässä? ”Tarvitaan uutta vauhtia ja ajattelua. Tarvitaan uutta dynaamisuutta, jotta uudistus ei jää vain johdon uudistukseksi”, linjasi silloin hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Francis McCarron. Tammikuun lopussa tällainen linjauksen mukainen dynaaminen johtaja löytyi, Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen. Eipä aikaakaan, kun Savolainen kuitenkin kertoi hyvinvointiyhtymän edustajille vetäytyvänsä toimitusjohtajan valintaprosessista. Savolainen katsoi, että valintaprosessi hoidettiin huonosti. Ongelmaa aiheutti yllätyksenä tullut koeaika sekä poliittinen iltalypsy ehdokkaiden välillä.
Ei hätää, sillä vielä löytyi yksi ässä hihasta: Eetu Salunen. Salunen on toiminut aiemmin Espoon kaupungin terveysjohtajana ja McCarronin mukaan Salunen on yhtä pätevä hakija kuin Savolainenkin. Kuten McCarron Ylen TV-paikallisuutisissa totesi: ”Taisi käydä niin, että löysimmekin nyt toimitusjohtajan, jolla on selkärankaa.”Mielestäni täysin asiaton ja tahditon piikki Savolaisen suuntaan, kun on ilmiselvää, että suurimmat ongelmat tuntuvat olevan nimenomaan yhtymän hallituksen ja valtuuston välisessä poliittisessa hiekkalaatikkoleikissä. Tällainen poliittinen peli on omiaan lisäämään kansalaisten uskoa siihen, että mihinkään merkittävään tehtävään ei valita parasta ja kyvykkäintä ehdokasta, vaan nimenomaan poliittisesti sopivin.
Tietenkin tärkein asia näin lahtelaisena on se, että hyvinvointiyhtymä onnistuisi siinä mitä varten se on perustettukin. Ikävä kyllä, alku ei kovin suuria hurraa-huutoja aiheuta. Lähinnä toiminta vaikuttaa huonosti organisoidulta puuhastelulta. Jäänkin jännityksellä odottamaan kuinka kauan Salunen pallillaan istuu ja kuka suuttuu seuraavaksi.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi