Ultraprosessoitua hypermaukasta ruokaa

Silmiini osui mainio brittiläinen dokumentti nykyisestä ruokakulttuuristamme. Siinä kerrottiin varsin tyhjentävästi, mistä on kyse ns. ultraprosessoidussa ruoassa ja sen vaikutuksista terveyteemme. Valmisruoat, jotka usein ovat juuri näitä ultarprosessoituja ruokia, ovat pitkälle jalostettuja, täynnä säilöntäaineita, suolaa, sokeria, maunvahventajia ja väriaineita. Esimerkiksi limsat, pitkään säilyvät leipomotuotteet, makeat aamiaistuotteet, monet valmisruuat, halvat makkarat, kananugetit ja energiapatukat.

Pitkälle jalostetut valmisruuat muodostavat nykyään monissa länsimaissa jopa puolet päivittäisestä ravinnosta, Yhdysvalloissa jopa 60 prosenttia. Niiden käyttöä kannattaisi ehdottomasti vähentää, sillä pitkälle jalostetut ruuat ovat yksi suurimmista tekijöistä lihavuuden lisääntymisessä länsimaissa. Rasvan ja sokerin lisäksi monet einekset sisältävät myös maunvahvistajia, jotka lisäävät tuotteiden houkuttelevuutta ja saavat ihmiset syömään liikaa. Näiden valmisruokien proteiinipitoisuus on myös usein alhainen, mikä joidenkin tutkijoiden mukaan saa ihmiset syömään yhä lisää saadakseen päivittäisen proteiinintarpeensa tyydytetyksi. Tuotteet siis suunnitellaan tarkoituksella riippuvuutta aiheuttaviksi, jotta myynti maksimoituisi. Samaa riippuvuusmallia käytettiin aikaisemmin mm. tupakkateollisuudessa. Pehmeä ruoka, jota ei tarvitse pureskella, vähentää kylläisyyden viestejä, joten ihminen syö enemmän. Hypermaukas tuote aiheuttaa himon. Kun tärkkelys on prosessoitua, elimistö pilkkoo tuotteen nopeasti. Tällöin verensokerikin nousee nopeasti, ja lisäksi elimistö alkaa varastoida rasvaa. Käy niin, että ns.kevyttuote voikin lihottaa enemmän.

Ruokia on ennenkin prosessoitu, mutta ultraprosessointi tarkoittaa ainesosia, joita ei kotikeittiöistä löydy. Useat tutkimukset ovat viime vuosina yhdistäneet pitkälle prosessoitujen ruokien saannin ja vaaralliset sairaudet kuten 2-tyypin diabeteksen, kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitaudit. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että runsas valmisruokien käyttö voi lisätä myös suolistosyövän riskiä ja se kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä. Paljon pitkälle käsiteltyä valmisruokaa syövillä on myös keskimäärin huonompi mielenterveys kuin muilla. Eniten pitkälle prosessoituja ruokia syöneillä oli erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan huomattavasti enemmän masennuspäiviä ja ahdistusoireita viidessä vuodessa ja vähemmän hyviä päiviä kuin vähiten huonolaatuisia valmisruokia syöneillä.

Eli jos välität omasta terveydestäsi, niin parasta olisi tehdä ruoka mahdollisuuksien mukaan aina itse omassa keittiössä tuoreista aineksista ilman kaikenmaailman maunvahventajia, säilöntä- ja väriaineita ja lisättyä sokeria ja suolaa. Kaupat eivät tee valinnastamme helppoa. Ne haluavat meidän ostavan mahdollisimman paljon ultraprosessuituja tuotteita ja siksi ne ovatkin poikkeuksetta aina halvempia kuin esim. tuoreet vihannekset, juurekset ja hedelmät. Onneksi vielä pääsemme itse sentään valitsemaan kumpia tuotteita ostamme.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

marraskuu 2025

lokakuu 2025

syyskuu 2025

elokuu 2025

kesäkuu 2025

toukokuu 2025

huhtikuu 2025

maaliskuu 2025

helmikuu 2025

tammikuu 2025

joulukuu 2024

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011