Paperipula

Yrittäjän elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista. Joskus niissä ruusuissa saattaa piillä piikki pistävä. Talouselämä on täynnä ylä- ja alamäkiä ja suhdanteet ja tilanteet vaihtelevat välillä melko villistikin. Tähän on moni pieni ja isompikin yrittäjä jo tottunut, mutta viimeiset pari vuotta on koetellut yrittäjien sietokykyä ihan uudella volyymilla. Pari vuotta koetellut koronaepidemia vei monet yrittäjät konkurssin partaalle, jotkut jopa sen reunan yli.

Juuri kun oli alkuvuodesta ehditty huokaista helpotuksesta, että ehkäpä tästä koronasta nyt sittenkin selvittiin, päätti itänaapurin diktaattori aloittaa sodan Ukrainassa. Seurauksena talouspakotteet molempiin suuntiin ja varsin sekava aika monelle yritykselle. Monessa firmassa tulevaisuuden näkymät muuttuivat hetkessä kirkkaista kovin sumeiksi. Jälleen kerran.

Suomalaisyritysten koettelemukset eivät tietenkään ole mitään verrattuna siihen, mitä Ukrainassa koetaan. Kyseessä on ihmiselämän kauhein koettelemus eli sota, jossa kuka tahansa voi hetkessä menettää henkensä. Miljoonat ihmiset menettävät kotinsa, omaisuutensa, ystävänsä, omaisensa. Kaiken.
Niinpä tuntuukin hieman tyhmältä ja jopa naurettavalta valittaa pienen yrittäjän ongelmista, mutta totuus on se, että sota vaikuttaa monilla tavoin kaikkeen maailmassa jossa elämme. Moni on jo huomannut että bensan hinta huitelee pilvissä ja ikävä kyllä, tämä ei jää tähän. Pian tulemme näkemään hintojen nousun myös ruokakaupoissa. Puhumattakaan siitä, kuinka Ukrainan sota muutti hetkessä maamme turvallisuuspolitiikan peruspilareita. Enää emme voi luottaa Venajän ystävällisyyteen naapurimaana. Josko siihen koskaan ihan täyttä luottoa on kansan syvistä riveistä löytynytkään?

Sanomalehtialalle sota toi yllättävän ongelman. Paperi loppuu kesäkuussa. Syynä on UPM:n lakko ja se, ettei Venäjältä enää tuoda paperia. Vaikka UPM:n lakko jossain vaiheessa varmasti loppuukin, on selvää että paperin hinta jatkaa kasvuaan ja se vaikuttaa alan kannattavuuteen jatkossa. Keskisuomalainen-konsernin mukaan paperia riittää varastoissa huhti-toukokuun, mutta sen jälkeen alkavat priorisoinnit eli on harkittava tarkkaan mitä tuotteita painetaan ja mitä ei. Tämä vaikuttaa myös Omalähiöön, sillä lehtemme painetaan kyseisen konsernin kirjapainossa. Eli vaikka pieni lähiölehtemme on onnistuneesti luovinut läpi koronakurimuksen, odottaa jo seuraava kriisi ihan kulman takana. Koska meille tämä paperinen Omalähiö on se ykkösasia, toivomme, ettei meidän kesällä tarvitse siirtyä pelkästään digitaaliseen näköislehteen paperipulan takia.

Elämme merkillisiä ja jopa vaarallisiakin aikoja, jotka tulevat jäämään historian lehdille ajaksi jolloin turvallisuuspolitiikan suunta Euroopassa muuttui. Kukapa meistä olisi moista osannut ennustaa kaksi vuotta sitten? Korona ja sota. Mitä seuraavaksi?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Hybridivaikuttamista

Kiivaana vellovan Nato-keskustelun ohessa on useasti mainittu sana hybridivaikuttaminen. Monille kyseinen sana ei sano mitään, joten on syytä avata hieman termiä. Maanpuolustuksen Tuki ry:n sivuilla termiä on avattu ns. kansantajuisesti näin:
Hybridivaikuttamisessa yhdistyvät perinteiset ja uudet vaikuttamisen keinot. Siinä käytetään monenlaisia psykologisia, poliittisia, taloudellisia, teknisiä, humanitaarisia ja sotilaallisia keinoja. Tyypillistä hybridivaikuttamiselle on psykologinen vaikuttaminen avainhenkilöihin, sisäisten konfliktien ruokkiminen sekä informaatiovaikuttaminen. Informaatiovaikutttaminen voi sisältää mm. suoria kyberhyökkäyksiä tai propagandaksi luokiteltavan disinformaation eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavan tiedon levittämistä.

Hybridivaikuttamista ei tapahdu ainoastaan verkossa. Esimerkiksi sotilaallinen uhittelu sekä toistuvat ja tahalliset rajaloukkaukset sopivat termin alle. Hybridisodankäynnistä puhuttaessa on hyvä muistaa termin pitävän sisällään sekä aseellista että aseetonta sodankäyntiä. Hybridisodankäynnille on olennaista vaikea ennustettavuus ja perinteisten rajojen sumentaminen. Perinteisen sodankäynnin suhteen maa voi olla rauhantilassa, mutta samanaikaisesti siihen voi kohdistua merkittäviä hybridisodankäynnin menetelmiä esimerkiksi vaali- ja mielipidevaikuttamiseen liittyen.

Vaikka termi onkin aika uusi, ovat edellämainitut keinot monille varmasti jo tuttuja, jos on viime vuosina pyörinyt eri nettikeskusteluissa ja sosiaalisen median eri keskustelualustoilla. Venäjällä on omat isot trollitehtaansa, jotka liukuhihnalta tehtailevat valeuutisia ja silkkaa propagandaa luettavaksemme ja nyt jos koskaan onkin oltava todella tarkkana siinä mitä uutisia jakaa somessa eteenpäin. Korona jo osoitti sen, kuinka helposti ja nopeasti somessa valeuutiset ja väärät tiedot leviävät ja kuinka vaikea niitä on jälkikäteen enää kumota. Samalla eripura kansan keskuudessa kasvaa ja tähän Venäjä juuri pyrkii.

Venäjällä on huomattu Nato-kannatuksen nousu Suomessa jo yli 60 prosentin, joten suurena yllätyksenä ei tullut Venäjän viimeisin hybridivaikuttaminen. Kyseessä siis Venäjän suurlähetystön pyyntö, että Suomessa asuvat venäläiset ilmoittaisivat Venäjän kansalaisiin ja venäjää äidinkielenään puhuviin henkilöihin kohdistuvista oikeuksien rikkomisesta, syrjinnästä ja vihaan yllyttämisestä suoraan lähetystölle. Tällä on tarkoitus pelotella meitä suomalaisia, sillä Venäjä on tunnetusti perustellut hyökkäystään Ukrainaan maan venäläisen väestönosan väitetyllä sorrolla.
Se on nyt nähty, että kasakka todellakin ottaa kaiken mikä on heikosti kiinni ja mikä tahansa, vaikka keksitty syy, kelpaa sodan aloittamiseksi.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Suuntana länsi

Presidentti Niinistö käväisi viikko sitten tapaamassa USA:n presidentti Bidenia ihan Valkoisessa talossa asti. Syykin oli ilmiselvä. Ukrainan tilanne vaati nopean tilannekatsauksen siitä, mikä on Suomen asema muuttuneessa maailmantilanteessa, sillä itään päin ei Suomi enää jatkossa voi nojata. Niinistö saikin Yhdysvalloilta Suomelle turvallisuuspoliittisen selkänojan, johon nojata tulevaisuudessa. Moni odotti Niinistön tuovan matkaltaan tuliaisena Nato-jäsenyyshakemuksen ja turvatakuut, mutta mielestäni Suomen valtiojohdon valitsema linja on viisas. Ei heitetä bensaa liekkeihin nyt kun sota Ukrainassa on kuumimmillaan, vaan ns. ostettiin aikaa siihen, että Suomessa voidaan käydä tarpeellinen Nato-keskustelu rauhassa ilman hätiköintiä suuntaan tai toiseen. Ensin on pyrittävä kuitenkin saamaan aikaan rauha, jotta uutta Euroopan turvallisuuspolitiikkaa voidaan alkaa rakentaa uudelta pohjalta. Ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen olemme siinä tilanteessa, ettei Suomen ulkopolitiikka voi nojata siihen, että meillä on hyvät suhteet itänaapuriin. Yksi ulkopolitiikkamme pilareista on sortunut ja se on korvattava uudella.

On varma, että lähitulevaisuus voi muuttaa nopeastikin Nato-kantoja maassamme. Kaikki riippuu siitä, kuinka nopeasti ja millaisin lopputuloksin Ukrainan karmea sotatilanne saadaan päätökseen. Tällä hetkellä ei näytä lupaavalta, sillä Venäjä ei ole perääntymässä, eikä Ukraina antautumassa. Vaikka Venäjä saisikin jossain vaiheessa maan haltuunsa, on odotettavissa, että ukrainalaiset jatkaisivat taistelua sissisotana jopa vuosia eteenpäin. Venäjälle on asetettu todella kovat talouspakotteet ja varmasti myös Venäjä tulee asettamaan omat pakotteensa länsimaille. Hinnat tulevat nousemaan kaikkialla, mutta se hinta on nyt meidän jokaisen maksettava. Se on pieni hinta, jos verrataan siihen mitä ukrainalaiset tällä hetkellä joutuvat kestämään.

Länsimaat auttavat Ukrainaa parhaan kykynsä mukaan, mutta joukkoja ei mikään maa valitettavasti voi paikalle lähettää. Se tekisi tästä maasta osallisen sotaan ja samalla sotatoimet voisivat levitä hallitsemattomasti kulovalkean tavoin. Ikäväkseni olen huomannut, että maastamme löytyy sellaisiakin mielipiteitä, että Ukrainan pitäisi antautua. Se kun ei kuulemma voi voittaa sotaa. Voi olla niinkin, että ei voi voittaa, mutta kerropa tuo itsenäisyydestään taisteleville ukrainalaisille. Olisiko näiden samojen ihmisten mielestä Suomenkin pitänyt toisessa maailmansodassa antautua, koska mahdollisuudet voittaa suuri ja mahtava Neuvostoliitto ei juuri ollut? Tuollaiset ajatukset olisivat varmasti olleet tuolloin lähellä maanpetturuutta. Jokainen ymmärtää, että antautuminen merkitsisi sitä, että Ukrainasta tulisi Venäjän läheinen sateliittivaltio, johon asetettaisiin Venäjälle mieluinen nukkehallitus ja käytännössä Venäjä pitäisi maan tiukassa otteessaan. Monet ukrainalaiset ovat valmiit kuolemaan mielummin kuin olemaan osa Venäjää.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Suomen turvallisuusympäristö muuttui yhdessä yössä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on avannut silmiä monessa suunnassa. Pitkin maailmaa on herätty huomaamaan Venäjän ja Putinin todelliset pyrkimykset palauttaa keisarillisen Venäjän rajat ja palauttaa venäjää puhuvat kansat yhteen. Jälkikäteen Putinin vuosien varrella tehtyjä linjanvetoja tarkastellessa voidaan helposti huomata, että ne ovat kaikki johtaneet tähän tilanteeseen. Jo 2000-luvun alkuvuosina Putin ilmoitti Neuvostoliiton hajoamisen olleen suurkatastrofi ja Putinin mielestä Neuvostoliitto oli yhtä kuin ”historiallinen Venäjä”, jonka rajat tulisi palauttaa. Silloin Putinin puheita pidettiin lähinnä sisäpoliittisina vetoina, joilla haluttiin nostaa venäläisten itsetuntoa. Nykyhetki osoittaa valitettavasti, että kyseessä oli pitkäaikainen ja harkittu suunnitelma, jota nyt lähdettiin viemään eteenpäin asevoimin ukrainalaisten kustannuksella.

Yhdessä yössä Venäjän hyökkäys Ukrainaan vesitti myös Suomen hyvät Venäjä-suhteet. Ne, joita oli vaalittu hartaasti toisen maailmansodan jälkeen yli 70 vuotta, ne joiden vuoksi oltiin vuosikymmeniä jopa rähmällään Moskovan edessä. Yksi tärkeä Suomen turvallisuuspilari eli hyvät Venäjä-suhteet on nyt kaatunut, mutta mitä tilalle?

Heti sodan alettua alkoi Suomessakin tapahtua. Ylen 28. helmikuuta julkaiseman kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä. Näin vahva ei Nato-kannatus ole koskaan Suomessa ollut. Kansalaisaloite Nato-kansanäänestyksestä keräsi yli 50 000 nimeä alle viikossa. Suomella on itsenäinen vahva kansallinen puolustus, mutta jos katsomme isompaa kuvaa, olemme Ukrainan ja Valko-Venäjän ohella ainoa Venäjän eurooppalainen rajanaapuri, joka ei ole Naton jäsen. Valko-Venäjä on käytännössä jo Putinin talutusnuorassa ja katsokaa miten Ukrainalle nyt kävi. Tosin on myönnettävä, ettei Suomi ole Ukraina. Me kuulumme kuitenkin Euroopan unioniin ja teemme jo vahvaa yhteistyötä Naton kanssa sekä olemme selkeästi suuntautuneet länteen. Pysäyttääkö se Putinin, on sitten täysin eri kysymys.

Suomi on varmuudella myös Venäjän silmissä osa länttä, mutta meillä ei ole Nato-jäsenille kuuluvaa suojaa. Suomi ei ole enää jossain lännen ja Venäjän välimaastossa, emmekä voi välttää olemasta osapuoli tässä asetelmassa. Me olemme puolemme valinneet. Se tuli viimeistään selväksi, kun Suomi lähetti Ukrainaan aseapua ja tämä on pantu merkille myös Venäjällä.

Nato-keskustelu käy kuumana ja hyvä niin. Kaikki vaihtoehdot on nyt perattava läpi. Onko meillä varaa jäädä Natosta ulos? Mitä Nato-jäsenyys tarkoittaa? Minkälainen suoja se olisi? Miten Venäjä reagoisi Suomen Nato-jäsenyyteen? Tulisiko Suomeen Naton tukikohtia? Joutuisivatko suomalaiset asevelvolliset Naton sotiin ympäri maailmaa? Miten Nato muuttuu, jos USA:n presidentiksi palaisi Trump? Miten Suomi pärjää ilman Naton turvaa?
Avoimia kysymyksiä, joihin kaivataan kipeästi vastauksia, on kymmeniä ellei satoja.

Elämme juuri tällä hetkellä maailmanhistorian isossa taitekohdassa ja tuskin kukaan tietää mihin suuntaan se meitä kaikkia vielä vie.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011