Pääkirjoitus 17.2.2023

Monitoimiareena kiinnostaa

En tiedä onko kyseessä vaalien läheisyys vai mikä, mutta lahtelaiset poliitikot ovat esiintyneet mediassa varsin myötämielisissä tunnelmissa, kun on keskusteltu uudesta monitoimiareenasta, joka korvaisi nykyisen jäähallin. Jostain syystä tämänkaltaista myötämielisyyttä liikuntapaikkarakentamiseen on ollut kovin vaikea löytää silloin kun on puhuttu Kisapuiston jalkapallostadionista, jonka kustannusarvio on vain murusia monitoimiareenan kustannuksista. Kisapuiston jalkapallostadionin hinta tulee olemaan noin 15 miljoonaa euroa, kun monitoimiareenasta saadaan arvioiden mukaan maksaa noin 100 miljoonaa.

Kisapuiston stadionsuunnitelmia palloteltiin edestakaisin vaivaiset 70 vuotta, ennen kuin alkoi tapahtumaan. Kisapuiston stadionin suunnitelmista on kyllä haluttu ja osattu karsia pois mm. päätykatsomot ja nykyisellään uusi jalkapallostadion tarkoittaakin Kisapuistossa lähinnä uutta pääkatsomoa. Mielestäni olisi fiksuinta rakentaa Kisapuisto kerralla kuntoon päätykatsomoineen, sillä Lahdessa jalkapalloväki on tottunut siihen, että jo parin vuoden päästä päätetäänkin, ettei stadionia rakennetakaan loppuun ja pelkkä uusi pääkatsomo riittää.

Monitoimiareena sen sijaan tuntuu liikkuvan kovaa vauhtia eteenpäin ja hanketta edistämään on saatu puhemiehiä aina kaupungin huipulta asti. Monitoimiareenassa on tietenkin nimensä mukaisesti myös monia hyötypuolia. Monitoimiareenassa voisi olla liikuntaa, urheilua ja tapahtumia palvelevien tilojen lisäksi esimerkiksi päivittäistavarakauppa, ravintolatiloja ja muita kaupallisia tiloja. Näin saataisiin projektiin mukaan yksityistä rahaa, jota välttämättä tarvittaisiin, jotta areena saataisiin maaliin. Pelkästään kaupungin hartiat eivät yksinään areenan rakentamiseen riitä, se on selvä. Järkevintä olisi sijoittaa vihdoin ja viimein myös se kauan odotettu 50 metrin uima-allas monitoimiareenan yhteyteen, jolloin saataisiin myös energiaetua, kun jäähallin jäähdytyksestä syntymä lämpö voitaisiin hyödyntää uimahallin lämmityksessä.

Monitoimiareenan paikaksi on ehdotettu urheilukeskusta ja kyllähän siinä suurhallin vieressä sopiva tila olisi. Tosin parkkipaikat tulisi rakentaa maan alle tai sitten vanhan jäähallin tilalle, jos se päätetään purkaa. Samalla kun koripallo ja salibandy siirtyisivät uuteen monitoimiareenaan jääkiekon kanssa, vapautuisi suurhalli takaisin jalkapalloilijoiden käyttöön ja sinne voitaisiin palauttaa iso pelikenttä. Odotan innolla ensimmäisiä monitoimiareenasuunnitelmia, joita lienee luvassa jo ensi syksynä?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO