Pääkirjoitus 17.2.2023

Monitoimiareena kiinnostaa

En tiedä onko kyseessä vaalien läheisyys vai mikä, mutta lahtelaiset poliitikot ovat esiintyneet mediassa varsin myötämielisissä tunnelmissa, kun on keskusteltu uudesta monitoimiareenasta, joka korvaisi nykyisen jäähallin. Jostain syystä tämänkaltaista myötämielisyyttä liikuntapaikkarakentamiseen on ollut kovin vaikea löytää silloin kun on puhuttu Kisapuiston jalkapallostadionista, jonka kustannusarvio on vain murusia monitoimiareenan kustannuksista. Kisapuiston jalkapallostadionin hinta tulee olemaan noin 15 miljoonaa euroa, kun monitoimiareenasta saadaan arvioiden mukaan maksaa noin 100 miljoonaa.

Kisapuiston stadionsuunnitelmia palloteltiin edestakaisin vaivaiset 70 vuotta, ennen kuin alkoi tapahtumaan. Kisapuiston stadionin suunnitelmista on kyllä haluttu ja osattu karsia pois mm. päätykatsomot ja nykyisellään uusi jalkapallostadion tarkoittaakin Kisapuistossa lähinnä uutta pääkatsomoa. Mielestäni olisi fiksuinta rakentaa Kisapuisto kerralla kuntoon päätykatsomoineen, sillä Lahdessa jalkapalloväki on tottunut siihen, että jo parin vuoden päästä päätetäänkin, ettei stadionia rakennetakaan loppuun ja pelkkä uusi pääkatsomo riittää.

Monitoimiareena sen sijaan tuntuu liikkuvan kovaa vauhtia eteenpäin ja hanketta edistämään on saatu puhemiehiä aina kaupungin huipulta asti. Monitoimiareenassa on tietenkin nimensä mukaisesti myös monia hyötypuolia. Monitoimiareenassa voisi olla liikuntaa, urheilua ja tapahtumia palvelevien tilojen lisäksi esimerkiksi päivittäistavarakauppa, ravintolatiloja ja muita kaupallisia tiloja. Näin saataisiin projektiin mukaan yksityistä rahaa, jota välttämättä tarvittaisiin, jotta areena saataisiin maaliin. Pelkästään kaupungin hartiat eivät yksinään areenan rakentamiseen riitä, se on selvä. Järkevintä olisi sijoittaa vihdoin ja viimein myös se kauan odotettu 50 metrin uima-allas monitoimiareenan yhteyteen, jolloin saataisiin myös energiaetua, kun jäähallin jäähdytyksestä syntymä lämpö voitaisiin hyödyntää uimahallin lämmityksessä.

Monitoimiareenan paikaksi on ehdotettu urheilukeskusta ja kyllähän siinä suurhallin vieressä sopiva tila olisi. Tosin parkkipaikat tulisi rakentaa maan alle tai sitten vanhan jäähallin tilalle, jos se päätetään purkaa. Samalla kun koripallo ja salibandy siirtyisivät uuteen monitoimiareenaan jääkiekon kanssa, vapautuisi suurhalli takaisin jalkapalloilijoiden käyttöön ja sinne voitaisiin palauttaa iso pelikenttä. Odotan innolla ensimmäisiä monitoimiareenasuunnitelmia, joita lienee luvassa jo ensi syksynä?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO