Pääkirjoitus 30.9.2022

Peli kovenee Itämerellä

Tämän viikon isoin puheenaihe on ollut Nord Stream-kaasuputkien räjähdykset lähellä Ruotsin ja Tanskan rannikkoa. Kaiken kaikkiaan putkia on räjäytetty neljästä eri kohdasta ja yleinen mielipide ympäri maailmaa on se, että kyseessä on tahallinen sabotaasi ja suurin epäilty on Venäjä. Tätä on tosin hyvin vaikea todistaa, ennen kuin aluetta päästään turvallisesti tutkimaan. Venäjä ei tietenkään ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, vaan pyytää asiasta virallista tutkintaa, ikään kuin viattomana uhrina.

Miksi Venäjä sitten räjäytti omat kaasuputkensa? Ensi kuulemalta kuulostaa hieman hassulta, mutta kyllä sieltä taustalta tietynlainen venäläinen logiikka ja halu käyttää hybridivaikuttamista löytyy. Kaasun tuonti oli pysähtynyt Ukrainan sodan vuoksi jo aikaisemmin ja varmasti myös Venäjällä on tajuttu, etteivät länsimaiden ja Venäjän väliset suhteet tule lämpiämään kymmeniin vuosiin. Kaasua ei putkissa olisi kulkenut muutenkaan vuosikymmeniin, joten Nord Stream -kaasuputket oli hyvä uhrata hybridivaikuttamisen alttarille.

Putkien räjäyttämisellä Venäjä haluaa lähettää länsimaille viestin: Jos edelleen autatte Ukrainaa, kukaan ei ole turvassa. Samalla Putin haluaa nähdä miten lännen reaktiot. Putkien rikkominen liittyy varmasti laajempaan kokonaisuuteen Euroopan turvallisuuden horjuttamiseksi ja pelon luomiseksi. Pelko siitä, että Venäjä ryhtyisi terrorisoimaan infrastruktuuria laajemminkin kasvaa, sillä mm. elintärkeät datakaapelit, jotka kulkevat usein lähellä kaasuputkia ovat yksi kohde joihin Venäjä voisi iskeä ilman, että se myöntäisi olevansa avoimesti sodassa Euroopan kanssa. Länsimaita ja Natoa vastaan Putin ei onneksi uskalla hyökätä avoimen sotilaallisesti, mutta nähtävästi kaikenlainen hybridivaikuttaminen on jatkossa mahdollista ja siihen meidän kaikkien on syytä varautua.

Venäjän sotamenestys on viime aikoina ollut surkea. Venäjän masinoimat kansaäänestykset valloitetuilla alueilla ovat isoa teatteria ja alkaa näyttää siltä, etteivät niiden naurettavat tulokset mene läpi enää edes Venäjällä. Liikekannallepano on osoittautunut vaikeaksi, sillä Venäjällä on menossa armeijaikäisten miesten joukkopako maasta. Silmukka Putinin ympärillä kiristyy pikkuhiljaa, mutta kuten tiedämme, nurkkaan ahdistettuna rotta on vaarallisimmillaan.

On kuitenkin hyvä ymmärtää, että Venäjä voi muuttua vain sisältäpäin. Vain Venäjän kansa voi muuttaa maansa suuntaa. Putin ei varmasti ole ainoa Neuvostoliiton suurmahtia takaisin haluava Kremlissä. Mitäpä jos nuo liki 300 000 maasta nyt pakoon lähtenyttä nuorta miestä olisivat jääneet maahansa vaatimaan muutosta? Mitäpä jos nuo isot väkijoukot olisivat aktivoituneet jo vuonna 2014 kun Venäjä valloitti Krimin? Mitäpä jos maailma olisi tuominnut Venäjän aikeet tosissaan jo vuonna 2014 sen sijaan että se asetti vain joitain mitättömiä pakotteita ja antoi siten Putinille signaalin, että näin voi toimia?
Jälkeenpäin katsottaessa on helppo olla jälkiviisas siitä, miten tämä olisi voitu välttää. Sinisilmäisiä ihmisiä on ollut ihan liikaa ja sitten niitä, jotka ovat käyttäneet sitä sinisilmäisyyttä härskisti hyödykseen.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO