Pääkirjoitus 21.12.2018

Vuonna 2018

Pitelet käsissäsi vuoden viimeistä Omalähiötä. Vuoden viimeiseen lehteen sopinee pieni katsaus siitä, mitä kaikkea vuonna 2018 oikein tapahtui, ainakin allekirjoittaneen silmin katsottuna.

Tammikuussa käytiin presidentinvaaleja ilman suurta kiimaa, kun voittaja oli jo etukäteen selvillä. Lahdessa Malskin taidekeskus puhutti ja Suomen hallituksen yllätti talouskasvu eli yllättyivät siitä, että toimensa talouskasvun vauhdittamiseksi oikeasti toimivatkin. Helmikuussa penkkiurheiltiin urakalla, kun Etelä-Koreassa pidettiin talviolympialaiset ja Lahdessa tutkittiin pormestarimallin hyviä ja huonoja puolia sekä halvaannutettiin kaupungin tietoverkko virusohjelmalla.
Maaliskuussa #Metoo-kampanja rantautui Suomeen vauhdilla, kun ohjaaja Aku Louhimiehen kieltämättä outoja metodeja ruodittiin rankalla kädellä. Samaan aikaan kauhisteltiin mediassa kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä ja Skinnari suunnitteli futisstadionia Hjalliksen kanssa Launeen pellolle. Huhtikuussa vietettiin Suomen ylikulutuspäivää, joka ei muuten ole edelleenkään mikään juhlan tai ylpeilemisen aihe. Huhtikuussa mietin myös Lahden vetovoimatekijötä, onko niitä? Toukokuussa Lahden kuumia puheenaiheita olivat rakenteellinen korruptio sekä keskustelu lahtelaisesta huumeidenkäytöstä, joka on eri mittareiden mukaan maamme ykkösluokkaa. Tässä tilastossa ei kannattaisi kylläkään olla ykkönen…

Kesäkuussa mikromuovi valtasi ihmisten mielen ja palstatilan, kehätie eteni vastustamattomasti ja jalkapallon MM-kisat pitivät allekirjoittaneen tiukasti sohvalla. Kuuma heinäkuu meni lomaillessa ja helteitä ihmetellessä. Elokuussa vihreät kunnostautuivat estämällä turvapaikanhakijoiden palautuslentoja ja puheenjohtajaakin läimittiin takapuolelle Ruotsin puolella. Sekös suomalaisia kiinnosti. Lahdessa elokuun ykkösjuttu oli tietenkin Cheek, jonka kaksi viimeistä konserttia vetivät mäkimonttuun enemmän jengiä kuin MM-hiihdot. Kuun lopussa perussuomalaiset liki halvaantuivat, kun kuulivat, että armeijassa aletaan syömään kasvisruokaa. Tervetuloa nykyaikaan!

Syyskuussa alkoi juupas-eipäs -väittely siitä kumpaan, kesä- vai talviaikaan, lopullisesti siirrytään. Ratkaisu on edelleen auki. Venäjän maakaupat Suomessa kuohuttivat, kun Airiston Helmen tapaus pamahti esille. Onko venäläisinvaasio jo lähelläkin? Lokakuussa vietettiin Omalähiön 40-vuotisjuhlia teemalla Torilla tavataan! Omalähiön juhlia enemmän kuitenkin puhutti ilmastonmuutosraportti, joka latoi eteemme synkkiä lukuja. Silti joku vielä ihan Amerikassa asti jaksaa kiistää koko ilmaston lämpenemisen, koska joku päivä sattuu olemaan kylmä ilma.
Lahdessa Vesijärvenkadun kaventamisaikeet kuitenkin kiinnostivat ihmisiä enemmän kuin kaiken maailman ilmastonmuutoshöpinät, joten keskustelu oli kiihkeää puolesta ja vastaan.

Marraskuussa otin esiin netin valeuutiset, joita trollitehtaat tehtailevat liukuhihnalta. Näillä pyritään vaikuttamaan eri maiden keskusteluilmapiiriin ja vaalituloksiin. USA:ssahan tämän kaltaisen toiminnan vaikutus hyvin nähtiin jo presidentinvaaleissa. Marraskuisen pimeyden ja sohjon keskelle sopi hyvin uutinen siitä, että nykyisellä syntyvyystahdilla suomalaiset kuolevat sukupuuttoon. Hommiin siitä nuoret! Hommissa, tosin vastenmielisissä sellaisissa, olivat ainakin muutamat ulkomaalaistaustaiset miehet Oulussa, kun suomalaisia joulukuussa järkytettiin laajalla raiskausringillä, jossa useat miehet käyttivät hyväkseen alaikäisiä lapsia. Lahdessakin päästiin loppuvuodesta metoo-kampaanjan makuun, kun kaupungintalon itsenäisyyspäiväjuhlissa kourittiin. Lopputulos selviää viimeistään raastuvassa.

Aika mielenkiintoinen vuosi, eikö vain? Nyt on kuitenkin aika vetää hieman henkeä ja nauttia joulunajasta. Tavataan seuraavan kerran 11. tammikuuta.
Hyvää joulua itse kullekin säädylle ja onnellista uutta vuotta 2019 kaikille sukupuolineutraalisti. Kyllä se siitä!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Mika Kari, Kalle Aaltonen ja Minerva Kastehelmi Etelä-Lahden ääniharavat
Milla Bruneau: Jokainen kaupungissa vieraileva tapahtumakävijä on myös potentiaalinen tuleva lahtelainen
Vaalimainokset ovat kalliita ja ilkivalta aiheuttaa ehdokkaille ylimääräisiä kustannuksia
Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
ARKISTO