Pääkirjoitus 20.5.2022

Launeen vanhasta terveysasemasta Tuulensuoja

Launeen vanhan terveysaseman kohtaloa Launeenkadulla on pähkäilty Omalähiönkin sivuilla vasta muutama kuukausi sitten. Silloin vielä ei Lahden kaupungilla ollut selvää kuvaa siitä, mitä tyhjäksi jääneelle rakennukselle tehdään. Vahvimpana vaihtoehtona oli tilojen vuokraaminen, sillä purkaminen ei ollut vaihtoehto. Ja näin on nyt käynytkin, kun tällä viikolla tiloissa aloitti Lahden Sininauha ry:n järjestämä hanke, päiväkeskus Tuulensuoja. Tuulensuoja on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, asunnottomille tai muille palveluiden ulkopuolelle jääneille ihmisille. Toiminta on saatu käynnistymään poliisin puoltamana sekä eri yhteistyökumppaneiden tukemana ja rahoittamana. Päijät-Sote on järjestänyt Tuulensuojan noin 400 neliömetrin kokoiset tilat.

Voidaan sanoa, että Tuulensuojan käynnistyminen Launeella tuli yllätyksenä varmasti kaikille. Eikä se mikään ihme olekaan, ettei asiasta etukäteen mediassa huudeltu, sillä kovinkaan moni ei halua tämänkaltaisia paikkoja lähelleen, koska pelkää oman asuntonsa arvon tai ympäristöturvallisuuden puolesta. Maailmalla tätä kutsutaan NIMBY-ilmiöksi (Not in my backyard). Toiminta lykättiin käyntiin ilman ennakkokeskusteluja tai varoituksia, koska aivan varmasti jo etukäteen tiedettiin, että päihteiden käyttäjien päiväkeskus naapurustossa herättää varmuudella tunteita. Eikä varmasti kovinkaan positiivisia tunteita. Olisi ollut mielestäni asiallista keskustella alueen asukkaiden kanssa tai edes tiedottaa etukäteen asiasta. Meillähän on Etelä-Lahdessa jo Apilakadulla sijaitseva Nousurinteen palvelutalo päihdeongelmaisille, joten vaikuttaa siltä, että joidenkin päättäjien mielestä juuri Etelä-Lahti on katsottu sopivaksi paikaksi sijoittaa keskustassa ongelmia aiheuttavat päihdeongelmaiset ja asunnottomat ihmiset.

Asia ei ole tietenkään mustavalkoinen, sillä on parempi, että päihteiden käyttäjille ja asunnottomille on olemassa jonkinlainen tukikohta, kuin se, että he parveilevat bussipysäkeillä, ostoskeskuksissa, yleisissä vessoissa tai kaupungin kaduilla. Tuulensuojan tavoitteena on kuulemma saada asunnottomat tai muuten tukea kaipaavat henkilöt pois julkisista tiloista palveluohjauksen piiriin, jossa tuetaan elämänhallintaa ja päihteettömyyttä sekä tarjotaan mahdollisuus kontaktien luomiseen. Lepäämisen ohella Tuulensuojassa voi pestä pyykkiä ja peseytyä. Aamulla tarjolla on aamupuuroa ja päivän mittaan keittiöstä löytyy kahvia, pullaa ja leipätarvikkeita. Hyvä, jos joku päihdeongelmainen henkilö saadaan tällä tavoin pelastettua vielä mukaan yhteiskuntaan.

Kolikon toinen, se ikävämpi puoli on se, että Tuulensuojan naapurustossa turvattomuus varmasti kasvaa. Kukapa meistä haluaisi joukon huumeidenkäyttäjiä naapuriinsa? Olen keskustassa asuessani nähnyt tarpeeksi paljon sitä meininkiä ja voin kertoa, ettei se ole kovinkaan miellyttävää katseltavaa tai kuunneltavaa ja uskon, että monelle päihdeongelmaisten sekoilevat ja äänekkäät joukkiot aiheuttavat varmuudella turvattomuuden tunnetta. Eiväthän nämä helppoja ja yksinkertaisia asioita ole. Jollain tavoin päihdeongelmaisia ja asunnottomia on pystyttävä auttamaan ja jonnekin tämänkaltaiset päiväkeskukset on sijoitettava. Lahdessa on jo pitkään huudeltu turuilla ja toreilla, että kaupungin vakavalle päihdeongelmalle on tehtävä jotain. Onko Tuulensuoja vastaus tähän? Mielenkiintoista nähdä miten Launeella Tuulensuoja otetaan vastaan ja minkälaista keskustelua se tulee herättämään.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 thoughts on “Launeen vanhasta terveysasemasta Tuulensuoja

 1. Päiväkodin naapuriin oli sitten pakko laittaa tämä toiminta Tuulensuoja. Miksi ei pidetty keskustassa Triossa paljon tyhjiä liikehuoneistoja voisi saavuttaa paremmin käyttäjät omilla kulmillaan.
  Bussireittejäkin olisi pitänyt muuttaa ja niin että suora linja ja pysäkki kaupungista näihin tiloihin eikä kävelymatkan päässä pysäkiltä tai Laune-baarin edessä houkutusten lähellä. Epämääräinen joukkio herättää pelkoa ja turvattomuutta alueelle, joka on vähitellen kirkastanut kasvonsa. Mitä ihmeen suhmuorintia taas Lahdessa harrastetaan? Asia olisi pitänyt tulla aikaisemmin kaikkien tietoon ja käydä keskustelu eikä vaan olla ilmoitusluontoinen asia.

  1. Ai että he olisivat sitten triossa paremmassa paikassa?? siellä missä on liikkeitä, jotka voi ehkä jonkun houkkuttelemaan varastamaan?? Varmaan joku kokee myös siellä itsensä turvattomaksi jos tämä sinun kutsumasi epämääräinen joukkio triossa. Ei kyseistä toimintaa voi mielestäni laittaa kauppakeskukseen.
   Minusta tuo sana epämääräinen joukkio on ruma sana, he ovat ihmisiä niinkuin me muutkin, heillä vain elämä tuonut eteen enemmän haasteita. Tuskin heistä kukaan on päättänyt että minusta tulee isona koditon tai päihteiden käyttäjä. He tarvitsevat apua, paikkaa minne mennä, missä heitä kohdellaan tasavertaisina.
   Minusta Tuulensuoja on hyvässä paikassa, he tekevät hyvää ja tärkeää työtä. Toivottavasti paikka jatkaa pitkään.

 2. Oli sitten ihan järkevää vaihtaa kai? terveydenhoito toiminnat juoppojen/narkkareiden hyysäämisiin?
  Itelläkin joskus muutto Launeelle tulee niin terkku lähti mutta juoppojen päiväkoti aukes!
  Kyllä on taas Suomessa päättäjät kun tämmösiä tekevät.
  Niin ja kuka valittelee että juopot nyt nurkilla niin siinähän ne on ollu jo pitkän aikaa ihan entisen terkun lähistöllä,Myllytiellä Launeen lähteen vieressä vanhassa puutalossa!
  Että eipä se turvallisuus siitä ole paljoa muuttunu joo ei kukaan ole päättäny lapsena alkaa juopoksi mutta kun nyt vaan se seura tekee kaltaisekseen,onhan nää jo nähty!

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
ARKISTO