Pääkirjoitus 18.12.2020

Vuonna 2020

Pitelet kädessäsi vuoden 2020 viimeistä Omalähiötä. Seuraavan kerran Omalähiö tippuu luukustasi tammikuun 8. päivä ja silloin eletäänkin jo vuotta 2021. Perinteisesti olen aina vuoden viimeisessä numerossa niputtanut vuoden tapahtumat yhteen, jotta saisin hieman perspektiiviä siitä mitä kaikkea kulunut vuosi onkaan sisällään pitänyt. Vuoden 2020 piti olla merkittävä vuosi, alkoihan uusi vuosikymmen ja kaikkien katseet olivat kirkkaana tulevaisuudessa. Tästä tulee hyvä vuosikymmen arveltiin laajalti, niin Suomessa kuin maailmallakin. Vuodesta 2020 tuli kyllä lopulta erittäin merkittävä, mutta ei ihan sillä tavalla, kuin me ehkä ajattelimme. Koko vuosi voidaan oikeastaan ilmaista yhdellä sanalla ja se sana on tietenkin korona. Jo ihan alkuvuodesta alkoi kuulua Kiinasta huolestuttavia viestejä uudesta tuntemattomasta viruksesta, joka levisi kovalla vauhdilla. Aluksi ajattelin, että se on vain taas yksi uusi outo virus ja edellisten Sars- ja Mers-virusten tapaan se jää Kauko-Idän vitsaukseksi ja häviää yhtä nopeasti kuin tulikin. Tuskin kukaan täällä Suomessa vielä oikeasti ajatteli, että kyseessä olisi parin kuukauden päästä maailmanlaajuinen pandemia.

Sitten asiat etenivät nopeasti. Helmi- ja maaliskuussa korona rantautui hurjalla teholla varsinkin Italiaan ja Espanjaan, joissa kuolleiden määrä oli hurja. Eipä aikaakaan, kun maaliskuun puolivälissä Suomeenkin oli pakko julistaa poikkeustila. Ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan. Me suomalaiset opimme pesemään käsiämme, käyttämään käsidesiä ja jos mahdollista, niin vielä kasvattamaan turvavälejä. Nehän meillä olivat kunnossa jo aikaisemmin ihan geeniperintönä. Sanna Marin nousi kansakunnan kaapin päälle vakuuttavana ja vakavailmeisenä pääministerinä. ”Nyt ei ole aika lähteä mökeille” on varmasti se lause, josta Marin tullaan muistamaan lopun ikänsä. Vaikka kaikilla maailman valtioilla pitäisi olla olemassa hyvät suunnitelmat pandemioiden varalta, vaikutti siltä, että kaikki maat yllätettiin ns. housut kintuissa. Esimerkiksi Suomessa sekoiltiin kasvomaskien kanssa, Ruotsissa strategia oli totaalisen väärä ja se kostautui uhrien määrässä.

Loppujen lopuksi Suomi onnistui keväällä koronan torjumisessa hyvin verrattuna moniin muihin maailman maihin. Oliko syy onnistumiseen hallituksen rajoitustoimissa vai siinä, että maamme on verrattain harvaan asuttu? Varmasti molemmat edesauttoivat asiassa. Kateeksi ei ole käynyt päättäjiämme, joiden on tasapainoteltava talouden ja terveyden välimaastossa. Miten arvottaa ihmishenki? Entäpä työpaikat? Kenelle annetaan rahallista tukea? Siitä olemme varmasti kansakuntana yhtä mieltä, että terveydenhoitohenkilöstömme ansaitsisi mitalin, mutta kun mitaleilla ei voi ostaa leipää, olisi parempi tarkistaa heidän palkkojaan ylöspäin. He, jos jotkut, ovat tässä pandemiassa olleet kovilla.

Keväällä jaksoimme kolmisen kuukautta tiukkoja rajoituksia, mutta sitten kun tartuntojen määrä kesällä väheni selvästi, alkoivat rajoitusten purku ja ihmiset huokaisivat helpotuksesta hetkeksi. Sitä iloa kesti pari kuukautta, mutta koronan toinen aalto odotteli jo nurkan takana. Joulukuussa palasimme takaisin tiukkoihin rajoituksiin ja monissa maissa tilanne on jopa pahempi kuin keväällä. Uskoa tulevaisuuteen luo onneksi rokote, joka on tulossa jo tammikuuksi. Kestää tosin aikansa kunnes väestöä on rokotettu tarpeeksi laumasuojan saamiseksi. Siihen asti kärvistellään eli vuoden 2021 alkukin kulkee koronan ehdoilla. Koetetaan vielä kestää tovi tätä kurjuutta. Ja todellakin otetaan se rokote. Ihan aikuisten oikeasti siinä ei ole Bill Gatesin piilottamaa mikrosirua tai kyseessä ei ole valtaeliitin salajuoni, jolla kansaa kyykytetään. Jätetään nuo sadut omaan arvoonsa ja käydään hakemassa se rokotepiikki. Se on ainoa tie ulos tästä pandemiasta.

Tapahtuiko jotain muutakin vuonna 2020? No, varmasti tapahtui, mutta suurin osa jäi täysin koronan varjoon. Loppuvuoden merkittävin ja iloisin uutinen oli se, että Joe Biden kampesi Donald Trumpin pois USA:n presidentin pallilta, tosin Trump ei tätä ole uskonut vieläkään ja maan kahtiajako USA:ssa vain kasvaa. Trumpin valheet vaalivilpistä uppoavat Trump-fanaatikoille kuin kuuma veitsi voihin ja tästä vallan merkillinen Qanon-liike uskomattomine valeuutisineen hakee kasvua ja uskoa toiminnalleen.

Jos mietitään vuotta 2020 Lahden kannalta, niin oikeastaan ainoa merkittävä asia kaupungissamme koronan lisäksi on liki 60 vuotta suunnitteilla olleen eteläisen kehätien valmistuminen. Ei tarvitse olla mikään suuri ennustajaukko, jos ennustan, että vuosi 2021 tulee olemaan kovin erilainen kuin vuosi 2020. Kunhan koronasta päästään eroon jossain vaiheessa, nostavat vanhat erimielisyydet ja erilaiset kahtiajaot varmasti taas päätänsä. Ja luultavasti entistä vahvempina. Pidetään ensi vuonna pää kylmänä ja sydän lämpimänä eikä anneta mopon keulia.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
ARKISTO