Pääkirjoitus 26.6.2020

Kesä tuli sittenkin

Kevään koronaeristyksen aikana tuli jossain vaiheessa mieleen, että kesää ei tänä vuonna tule lainkaan. Koronavirus näytti peruuttavan kesän ja samalla kaikki sen sadat eri tapahtumat. Ei kesäteatteria, ei musiikkifestareita, ei järviristeilyjä, ei ulkomaan matkoja, ei yksinkertaisesti yhtään mitään. Pelkkää eristystä, sosiaalista etäisyyttä ja käsidesin hinkkaamista käsiin. Mitäpä sitä sitten lomaakaan pitämään, kun keväällä korona jo ehti aiheuttaa useamman viikon lomautuksen tai pahimmillaan jopa koko työpaikan menetyksen?

Nyt kuitenkin näyttää hieman valoisammalta. Rajoituksia on Suomessa ja muualla Euroopassa varovaisesti purettu, vaikka muualla maailmassa virus vielä jyllääkin kovalla voimalla. Onneksi Euroopan maissa ollaan pikku hiljaa pääsemässä ensimmäisen aallon jälkimaininkeihin. Sitä miksi näin on, ei varmuudella tiedä kukaan. Olivatko rajoitukset riittäviä vai hiipuiko virus vain kesän ajaksi ja palaa toisen aallon muodossa syksyllä? Ruotsin esimerkki näyttäisi, että rajoitustoimilla on todellakin ollut merkitystä, sillä Ruotsi kärvistelee vielä aika isoissa koronaluvuissa, kun naapurimaat jo availevat rajojaan.

Vielä emme voi palata entiseen normaaliin, mutta uudet käytännöt niin erilaisissa tapahtumissa kuin urheilukatsomoissakin opitaan kyllä nopeasti. Suomalaiselle sosiaalinen etäisyys tulee kuin luonnostaan ja viimeistään tähän mennessä jopa suomalainen mies on oppinut huolehtimaan käsihygieniastaan. Tapahtuman järjestäminen vaatii jatkossa paljon tarkempaa organisointia kuin aikaisemmin.

Nyt kun kesä on upeimmillaan, on mahtavaa että osa tapahtumajärjestäjistä on päättänyt järjestää tapahtumansa, kenties jollain tapaa rajoitettuna versiona, mutta kuitenkin. Suurimmalle osalle tapahtumajärjestäjistä peruutus oli ainoa vaihtoehto, sillä esimerkiksi musiikkifestivaalia ei näillä rajoituksilla pysty taloudellisesti järkevästi toteuttamaan. Ihmiset kuitenkin tarvitsevat elämyksiä ja varsinkin toisten ihmisten seuraa, joten onni, että edes jotain on tarjolla. Nyt jos koskaan on aika tukea sitä paikallista pienyrittäjää, jonka toimeentulo on ollut vaakalaudalla koko kevään. Osta paikallista ja käytä paikallisia palveluita. Matkusta ympäri Suomea ja huomaat, että täällä on paljon upeita paikkoja, joista et ollut edes kuullut aikaisemmin, kun kiirehdit joka kesäiselle Rhodoksen matkallesi.

Vaikean kevään jälkeen uskon, että me kaikki osaamme nyt nauttia kesästä täysin palkein. Tänä kesänä asioita katsookin ikään kuin uusin silmin ja osaa arvostaa niitä pieniäkin asioita. Pidetään kuitenkin mielessä ne etäisyydet ja hygieniaohjeet. Kukaan meistä ei halua toista korona-aaltoa tulevaksi, se on varma.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO