Pääkirjoitus 16.9.2022

Hoitajalakko

Suomessa on varmasti yksi maailman laajimmista lakko-oikeuksista. Silti hoitajien lakkouhkaus, joka koskisi muutaman keskussairaalan teho-osastoa on maassamme todella harvinainen ellei peräti ainutlaatuinen, sillä kyseinen lakko toteutuessaan aiheuttaisi välittömän hengenvaaran teho-osastoilla oleville potilaille. Uhkaus jakaa varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Monet ovat olleet sitä mieltä ettei lakko koskaan saa uhata missään tilanteessa ihmishenkiä. Itse olen samaa mieltä. Hoitajien puolelta asiaa katsotaan varmasti hieman eri näkökulmasta. Hoitajapula on todellinen ja alan hätä on suuri. Koronavuodet verottivat rankalla kädellä hoitajakuntaa, mutta henkilökunta venyi ja paukkui monista ongelmista huolimatta. Moni varmasti odotti, että koronan jälkeen vihdoinkin Suomessa ymmärrettiin kuinka tärkeää työtä hoitoalalla tehdään ja se tulee näkymään myös palkassa lähitulevaisuudessa. Toisin näyttää käyvän ja nyt hoitajien mitta alkaa olemaan täynnä. Varmasti juuri tämän vuoksi liitto on ottanut näin kovan keinon käyttöönsä, jossa lakkovaroitus annetaan teho-osastolle.

En oikein ymmärrä, miksei hoitajien huolta ole Suomessa oikein koskaan otettu tosissaan. Hoitoalan työt ovat aina olleet mielestäni alipalkattuja. Jokainen voi lähteä kokeilemaan kuinka kuormittavaa hoitajien vuorotyö oikeasti on ja silti palkka on monella sellainen, ettei sillä oikein meinaa edes pärjätä nyky-yhteiskunnassa. Moni saa palkkansa huomattavasti helpommin. Monet katsovat, että hoitoalalla työskentelevät ovat ns. kutsumusammatissa eli tarkoittaako se myös sitä, ettei siitä työstä saisi ansaita kunnollista palkkaa? Itsehän ovat alalle halunneet? Luulenpa, että jokaiselle henkilölle, joka päättää hoitohenkilöstön palkasta, tekisi hyvää viettää pari päivää sairaalassa sairaana maaten ja huomata kuinka hyvää hoitoa Suomessa saa liki pilkkahintaan joka ainoa suomalainen.

Työpaikkojen hakukonesivusto Duunitori kertoi tiedotteessa, että viime vuonna avoimia työpaikkoja hoitajille oli 35 996 kappaletta. Tämä kertoo karua kieltään siitä, kuinka isoissa ongelmissa hoitoalalla ollaan. Nämä tämänhetkiset työtaistelut, pakkolait ym. eivät varmastikaan aiheuta mitään suurta ryntäystä alalle, pikemmiten päinvastoin. Hoitajamitoitusta olisi tarkoitus nostaa 0,7:ään ,mutta käytännössä työntekijöitä siihen ei riitä, joten mitoituksen kasvu ei tule onnistumaan.

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että hoitajat ansaitsevat ehdottomasti palkankorotuksensa, mutta antamalla lakkovaroituksen teho-osastoille liitto ampuu itseään jalkaan ja helposti voi käydä niin, että yleinen mielipide kääntyy hoitajia ja heidän vaatimuksiaan vastaan. Ihmishengillä ei leikitä, oli palkka kuinka huono hyvänsä. Muita keinoja tulee nyt löytyä, niin työnantajien, hallituksen kuin työntekijäliittojenkin työkalupakista, jotta hoitajat saisivat palkankorotuksensa, jonka todella ansaitsevat. Potilasturvallisuuslaki on silloin hyvä ratkaisu, jos sillä ei rajata lakko-oikeutta liiallisesti, vaan huolehdittaisiin ainoastaan siitä, ettei ihmishenkiä vaarannu lakon vuoksi. Muuten hoitajilla tulee olla yhtäläiset oikeudet lakkoilla, ihan siinä missä paperimiehetkin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
ARKISTO