Pääkirjoitus 25.5.2018

Huumepääkaupunki Lahti

Rakas kotikaupunkimme Lahti on ollut esillä viime päivinä valtakunnan mediassa näkyvästi:
Helsingin Sanomat: ”Lahti on huumesatama, Tilannetta kuvataan katastrofaaliseksi.”
Iltalehti: ”Synkkä totuus Suomen amfetamiinipääkaupungista – huumeita olisi saanut ostettua ensimmäiseltä vastaantulijalta: Jengi rakastaa päihteitä”

Ei varmaankaan ihan sitä, mitä kaupungin imago-osasto haluaisi Lahdesta kirjoitettavan?
Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen nosti huumeasian esille, tekemällä aloitteen Lahden julistamisesta Suomen amfetamiinipääkaupungiksi. Kieltämättä kohtalaisen raflaava aloite, mutta se ajoi asiansa, sillä se herätti myös median kiinnostuksen ja silloin kun valtakunnan media kirjoittaa Lahdesta, kiinnostaa se myös lahtelaisia päättäjiä.

Kaupungin, poliisin ja hyvinvointiyhtymän viestintäihmiset kokoontuvat ensi viikolla pohtimaan, kuinka tilanteeseen reagoidaan. Ensimmäiset reagoinnit menivätkin aika lailla puihin, sillä viransijaiskaupunginjohtajamme Mika Mäkinen selitteli Lahden karuja lukuja sillä, että Lahden poliisi on yksinkertaisesti vain niin tehokas selvittämään huumerikoksia ja ettei itse ole nähnyt huumeita myytävän, joten huumepääkaupungin titteli on hänen mielestään harhaanjohtava.
Lahden poliisi onkin sitten paljon tehokkaampi kuin virkaveljensä muualla Suomessa, sillä poliisin tilastoimat epäillyt huumerikokset ovat lisääntyneet Lahdessa 71% vuodesta 2010 vuoteen 2017. Valtakunnallisesti kasvu on kuitenkin vain 29%…
Kaupungin viestintäosaston mielestä taas koko kohu on kohtuuttoman suuri todellisuuteen nähden, Lahti kun on huumeidenkäytössä ihan samalla tasolla kuin pääkaupunkiseutu, ei siis edes reilusti kärjessä. Sittenkö vasta voidaan huolestua kun ollaan kiistatta kärjessä? Eli nähtävästi Lahden kaupungille imagotappio on paljon suurempi huoli kuin itse huumeongelma?

Tosiasiassa on aivan sama onko Lahti tilastoissa kärjessä vai vitosena, kun sen ei pitäisi olla siellä lainkaan. Kärkipaikoilla killuminen näissä tilastoissa ei ole hyvää mainosta kaupungille. Huumeiden myyntiin tulisi puuttua kovalla kädellä, mutta mitä tekee Lahden kaupunki asialle? Käytännössä ei mitään. Sekopää-narkkarit saavat rauhassa mellestää kaupunginkirjaston puistossa, Radiomäellä tai mikä uskomattominta, Lanun aukiolla tai Trion tiloissa aivan Lahden keskustassa, ilman että poliisi millään tavalla puuttuu tähän. Mikä pahinta, niin huumeita myydään myös alaikäisille koululaisille. Poliisi on törmännyt Lahdessa jopa 13-vuotiaisiin huumeidenkäyttäjiin, jotka ovat vähätelleet huumeiden käyttöään, koska eivät omien sanojensa mukaan piikitä suonensisäisiä. Napin muodossa vedettyä huumetta ei nähtävästi nykyään edes ymmärretä huumeeksi.

Lahtelaisilla päättäjillä ja poliisilla on edessään iso savotta. Toivottavasti kaupungintalolla ymmärretään, että tärkeintä on aloittaa huumeidenvastainen työ isosti viimeistään nyt. Kaupungin maine ja imago paranevat kyllä sitten itsestään, jos taistelu huumeita vastaan onnistuu. Tämän viikkoiset vähättelevät lausunnot kaupungintalolta keskittyivät lähinnä imagon parantamiseen, jatkossa päättäjien on tunnustettava itse ongelma ja sen haittavaikutukset kaupunkilaisten elämään ja tehtävä konkreettisia päätöksiä ja tekoja. Kukaan meistä ei halua asua Suomen huumepääkaupungissa.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO