Pääkirjoitus 20.3.2020

Poikkeustila

Korona-virusepidemian vuoksi Suomi on siirtynyt poikkeustilaan ensimmäistä kertaa sitten sotavuosien. Oppilaitokset ovat siirtyneet pääosin etäopetukseen ja Suomi sulkenut rajaliikenteensä. Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien henkilöiden toivotaan pysyvän pääosin sisätiloissa, yli 10 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty ja lääkkeiden myyntiä rajoitettu. Todella kovia rajoituksia ja kaikkien meidän olisikin nyt syytä näitä ohjeita myös noudattaa, jotta epidemia ei vyöry ylitsemme hallitsemattomasti, kuten on käymässä Italiassa ja Espanjassa. Myös Saksan tilanne kehittyy päivä päivältä huonompaan suuntaan.Seuraava askel on ulkonaliikkumiskielto, jos näillä keinoillla epeidemia ei hidastu.

Elämme kovia aikoja, sillä epidemia tulee vaikuttamaan jatkossa suuresti myös talouteen, niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Käytännössä lähes tulkoon kaikki yritykset ovat nyt valmistautumasssa irtisanomisiin tai lomautuksiin. Varsinkin pienet, yhden tai kahden hengen yritykset ovat ensimmäisenä kurimuksessa. Yleensä näillä pienillä yrityksillä ei ole suuria puskureita tällaisia tilanteita varten, vaan elämä on ollut mallia kädestä suuhun eli kaikki mikä on kassaan tullut, on mennyt samantien elämiseen. Niinpä moni pienyrittäjä on jo kirjoittamassa ”Suljettu”-lappua oveensa ja toimeentulosta on tulossa todella epävarmaa. Nyt jos koskaan olisi aika tukea nimenomaan paikallisia pienyrittäjiä, jotta suurtyöttömyydeltä vältyttäisiin. Valtiovalta suunnittelee kiireellisiä talouden tukitoimia, mutta kuinka hyvin ja nopeasti ne tavoittavat kaikki ahdingossa olevat pienyrittäjät, jää nähtäväksi.

Korona koskettaa toki myös meidän pientä lehteämme, jonka rahoitus on täysin ilmoitusmyynnin varassa. Meillä ei ole taustalla tukena isoa konsernia, josta voisimme ammentaa varoja toimintaamme näin kriisiaikana. Varsinkin, kun monet lehdessämme mainostavat yrittäjät ovat juuri näitä pienyrittäjiä, joita koronasta johtuva talouskriisi pahiten koettelee. Tulevat viikot tulevat näyttämään mitä tulee tapahtumaan, mutta olemme valmistautuneet siihen, että tarvittaessa Omalähiö tulee ilmestymään vain joka toinen viikko tai jos vielä kehnommin käy, lehden tekeminen tullaan lopettamaan toistaiseksi. Toivottavasti tähän ei tarvitse mennä ja pystyisimme luovimaan kriisin läpi ilman suuria vaurioita. Tulevina viikkoina äyskäröitävää riittää varmasti monissa yrityksisssä, kun laiva yritetään pitää pinnalla. Voimia kaikille yrittäjille!

Nyt vain yksinkertaisesti kaikki muistamme noudattaa niitä suosituksia ja määräyksiä, joita hallitus ja THL meille antaa. Ne ovat todellakin vain ja ainoastaan tehty meitä suojelemaan. Vaikka sinusta korona olisikin vain yksi flunssavirus muiden joukossa, niin joillekin korona voi olla kohtalokas, joten ei hölmöillä. Virusta ja sen muuntautumiskykyä ei vielä tunneta ja kenelläkään ei ole immuniteettia sen suhteen. Uskon kuitenkin, että tästä kriisistä kasvaa vielä jotain hyvääkin, vaikkei siltä juuri nyt tunnukaan. Ainakin moni miettinee nyt omia elämänarvojaan. Mikä on oikeasti elämässä tärkeää ja mikä sitten sitä vähän turhempaa, minkä voisi helposti jättää pois?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
ARKISTO